Skanus ir nuodingas: kas yra rabarbarai ir kuo jie pavojingi

Rabarbarai yra unikalus produktas, pasižymintis išraiškingu rūgščiu skoniu, plačiai naudojamas kulinarijoje, tačiau gali būti pavojingas.

Kodėl rabarbarai gali būti nuodingi ir kaip juos tinkamai valgyti / Koliažas: Mes, nuotrauka: pixabay.com

Sužinosite:

  • Kaip rabarbarai naudojami kulinarijoje
  • Kodėl rabarbarai gali būti nuodingi
  • Ar rabarbarus reikia virti

Rabarbarai yra daugiametis augalas, dažnai naudojamas kulinarijoje dėl sultingų stiebų. Jis garsėja dideliais lapais ir storais stiebais, kurių spalva svyruoja nuo šviesiai žalios iki tamsiai raudonos. Dėl toksiškumo jo lapai nevartojami.

Jums taip pat gali patikti medžiaga: Kiek virti putpelių kiaušinius, kad trynys būtų tobulas: instrukcija.

Mesas sužinojo, kuo ypatingi rabarbarai.

Nors botaniškai rabarbarai yra daržovė, dėl savo rūgštaus skonio kulinarijoje dažnai naudojami kaip vaisiai. Valgomi tik stiebai, nes lapuose yra didelė oksalo rūgšties koncentracija, todėl juos vartoti nuodinga.

Kas yra rabarbarai ir kaip jie valgomi

Rabarbarai dažniausiai naudojami desertuose, uogienėse, pyraguose, kompotuose ir padažuose prie mėsos. Jie gerai dera su cukrumi ir kitais vaisiais, pavyzdžiui, braškėmis ar obuoliais, kurie padeda subalansuoti natūralų rūgštingumą.

Prieš gaminant maistą, stiebai paprastai nulupami ir supjaustomi kąsnio dydžio gabalėliais. Verta paminėti, kad rabarbarų derliaus nuėmimo sezonas trumpas – nuo pavasario iki vasaros pradžios.

Koks rabarbarų skonis

Rabarbarų skonis turi ryškų rūgštumą, kuris primena citriną arba žaliąjį obuolį. Dėl didelės organinių rūgščių koncentracijos rabarbarai retai valgomi žali – paprastai jų stiebai saldinami arba termiškai apdorojami. Kai kurios veislės gali turėti lengvą vaisių ar net medaus skonį, ypač po virimo.

Kaip dar vadinami rabarbarai

Įvairiuose regionuose rabarbarai gali turėti kitus pavadinimus. Botanikoje jis žinomas kaip Rheum rhabarbarum, tačiau buityje dažnai vadinamas tiesiog rabarbaru. Kai kuriose šalyse jis kartais vadinamas „sodo rabarbaru”, siekiant atskirti jį nuo laukinių rūšių.

Rabarbarai turi keletą liaudiškų pavadinimų, įskaitant rumbambambar, rabarbar, rambambar, rhombambar, rumbumbumbarbarum ir barbarum.

Kaip rabarbarai yra nuodingi

Pagrindinis rabarbarų pavojus slypi jų lapuose, kuriuose yra daug oksalo rūgšties. Ši medžiaga didelėmis dozėmis gali sukelti apsinuodijimą, nes sudaro netirpias kalcio druskas (oksalatus), kurios neigiamai veikia inkstų funkciją. Suvartojus didelį kiekį oksalo rūgšties, gali atsirasti pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir net vidaus organų pažeidimai.

1919 m. vienas Helenos (Montana) gydytojas „Journal of the American Medical Association” aprašė atvejį, kuris šokiravo medikų bendruomenę, rašo BBC. Jis buvo iškviestas pas jauną nėščią moterį, kurios būklė buvo kritinė. Ji buvo išblyškusi, išsekusi, atrodė, kad jos kūnas skęsta nuo nematomų nuodų. Gydytojas greitai nustatė, kad ji persileido, tačiau dar labiau jį pribloškė kita detalė – vaisiaus placenta buvo visiškai bekraujė. Praėjus vos kelioms valandoms po skambučio pacientė mirė, iš nosies lėtai sunkiantis kraujui.

Tragedijos priežastis paaiškėjo vėliau: dieną prieš tai moteris gamino rabarbarų vakarienę, naudodama ne tik stiebus, bet ir jų lapus. Vyras, paragavęs nedidelę šio patiekalo porciją, išgyveno, nors jautėsi labai silpnas ir kentė galvos svaigimą. Gydytojas spėjo, kad mirties priežastis buvo apsinuodijimas oksalo rūgštimi, kurios didelės dozės sukelia mirtinas pasekmes. Medicinos leidinio redaktoriai patvirtino šią išvadą.

„Karo metais per badą britai pradėjo valgyti rabarbarų lapus, tačiau greitai suprato mirtiną šio augalo pavojų”, – teigiama straipsnyje.

Oksalo rūgšties, sukeliančios inkstų nepakankamumą, randama ne tik rabarbarų lapuose, bet ir stiebuose, tačiau daug mažesniais kiekiais. Norint gauti mirtiną šios medžiagos dozę, reikia suvalgyti gana daug lapų, tačiau neverta rizikuoti net ir mažomis dozėmis.

Kada rabarbarai tampa nuodingi

Rabarbarai tampa ypač pavojingi žydėjimo laikotarpiu, kai oksalo rūgšties koncentracija lapuose pasiekia didžiausią lygį. Todėl, norint išvengti galimo apsinuodijimo, svarbu nuskinti ir suvartoti stiebus prieš žydėjimą.

Ar rabarbarus prieš vartojimą reikia virti

Rabarbarų stiebai gali būti vartojami žali arba virti. Tačiau dėl rūgštaus skonio žali stiebai retai vartojami vieni.

Rabarbarų prieš vartojimą virti nebūtina, tačiau terminis apdorojimas padeda sumažinti jų rūgštumą ir sušvelninti skonį. Dažniausiai jie troškinami, kepami arba dedami į kepinius. Jei rabarbarus planuojate valgyti žalius, geriau naudoti jaunus stiebus, kurių rūgštingumas ne toks ryškus.

Kas žinoma apie BBC?

Britų transliuotojų korporacija (britų trumpinys BBC) yra Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas.

Didžiausia transliavimo bendrovė pasaulyje pagal klausytojų skaičių. Korporacijoje visame pasaulyje (įskaitant Ukrainą) dirba daugiau kaip 22 000 žmonių, iš kurių, Vikipedijos duomenimis, daugiau kaip 16 000 dirba viešajame sektoriuje.

Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: