Kodėl virti kiaušiniai gerai nenulupami: ką įpilti į vandenį verdant

Vyriausiasis redaktorius ieškojo priežasčių ir veiksmingų būdų, kaip palengvinti šį procesą.

Kodėl virti kiaušiniai gerai nenulupami / Collage Mes, nuotrauka: YouTube ekrano nuotrauka

Sužinosite:

  • Kodėl virti kiaušiniai blogai lupasi
  • Kaip padaryti, kad kiaušiniai gerai luptųsi

Kiaušiniai yra populiarus produktas, naudojamas įvairiuose patiekaluose, tačiau jų nulupimas po virimo kartais tampa tikra problema. Kodėl vieni kiaušiniai nulupami lengvai, o kituose ant lukšto lieka pusė baltymo?

Mes pasidomėjo priežastimis ir veiksmingais būdais, kaip palengvinti šį procesą.

Kodėl kietai virtas kiaušinis blogai lupasi?

Mano priežastis, dėl kurios kiaušiniai sunkiai lupasi, yra jų šviežumas. Šviežių kiaušinių pH yra žemas, todėl baltymai tvirčiau sukimba su vidine lukšto membrana. Laikui bėgant pH padidėja ir baltymas lengviau atsiskiria. Štai kodėl parduotuvėje kurį laiką dėti kiaušiniai valosi geriau nei ką tik sudėti kiaušiniai.

Kitos galimos priežastys:

  • Netinkamas maisto gaminimas – per aukšta temperatūra arba nesavalaikis atvėsinimas apsunkina lukštų pašalinimą.
  • Greitas virimas – jei kiaušiniai kaitinami greitai, baltymas susigeria netolygiai ir prilimpa prie membranos.
  • Vėsinimo trūkumas – jei kiaušiniai iš karto po virimo nebus panardinti į šaltą vandenį, juos bus sunkiau išvalyti.

Kaip gerai nulupti kiaušinius?

Kad kiaušinius nulupti būtų lengviau, naudokite kelis išbandytus metodus:

  1. Verdant į vandenį įberkite 1 arbatinį šaukštelį druskos arba geriamosios sodos. Tai padės sdyti membraną tarp baltymo ir kiauto, todėl valyti bus lengviau.
  2. Išvirę kiaušinius iš karto panardinkite į ledinį vandenį ir palikite 5-10 minučių. Staigus temperatūros pokytis padės baltymui lengviau atsiskirti.
  3. Jei galite rinktis, naudokite 5-7 dienų senumo kiaušinius. Jie švariau atsiskirs nuo lukšto.

Kaip nulupti kiaušinius, jei jie blogai lupasi?

Jei kietai virtas kiaušinis vis tiek blogai lupasi, išbandykite vieną iš šių gelbėjimosi priemonių:

Metodas „išverskite jį ant stalo” – lengvai sutraiškykite lukštą sukdami kiaušinį ant kieto paviršiaus, tada atsargiai jį išimkite.

Valymas po tekančiu vandeniu – Užsukite šaltą vandenį ir nulupkite kiaušinį nedideliu slėgiu. Vanduo padės atsiskirti lukštui.

Šaukšto metodas – Įdėkite mažą šaukštą po kiautu ir švelniai sukamaisiais judesiais pašalinkite visą kiautą.

Stiklinis metodas – Įdėkite kiaušinį į stiklinę, įpilkite truputį vandens, uždenkite delnu ir 5-10 sekundžių pakratykite. Kiaušinio lukštas beveik visiškai nukris.

Įdomūs faktai apie kiaušinius

Dažniausiai vartojami vištų kiaušiniai. Nors žmonės gali vartoti bet kokių paukščių kiaušinius. Egzistuoja praktika vartoti kai kurių roplių (pvz., vėžlių) kiaušinius.

Nepaisant kiaušinių maistinės vertės, jų vartojimas gali pakenkti sveikatai dėl galimybės užsikrėsti salmonelėmis arba alergijos kiaušinių baltymams.

Balti kiaušiniai yra tokie pat sveiki kaip ir rudi kiaušiniai. Lukšto spalva yra tik genetinis požymis ir neturi jokios įtakos maistinei vertei, skoniui ar šviežumui.

Geriausia vieta kiaušiniams – šaldytuvas. Salmonella bakterijos nesidaugina žemesnėje nei 6 °C temperatūroje.

Kiaušiniai ilgiau išsilaikys, jei dėsite juos smailuoju galu žemyn. Taip yra todėl, kad bukame gale yra oro burbuliukas, kuriame gali būti bakterijų, todėl yra tikimybė, kad juos apvertus jos pateks į kiaušinį.

Kiaušinių nereikėtų laikyti kartu su stipriai kvepiančiais maisto produktais. Dėl akyto lukšto jie gali lengvai sugerti pašalinius kvapus.

Kiaušiniuose esantis cholesterolis nėra pavojingas. Lecitinas, kurio gausu kiaušinių tryniuose, padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį, užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: