Kas atsitinka organizmui, jei kasdien valgote lazdyno riešutus: mitybos specialistas pateikė aiškų atsakymą

Riešutai yra daugelio naudingų vitaminų ir mikroelementų šaltinis.

Lazdyno riešutai – tai įvairi mityba, turinti vitaminų, mineralų, fitosterolių ir antioksidantų / nuotr. depositphotos.com

Lazdyno riešutai yra lazdyno riešutų rūšis, kuriuos galima valgyti žalius arba skrudintus. Jis yra svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis ir kalis, šaltinis ir gali teigiamai veikti jūsų organizmą.

Mitybos specialistė Carina Tolentino (Carina Tolentino) iš „Very well health” pasakojo, kad lazdyno riešutai suteikia daugybę vitaminų, mineralinių medžiagų, fitosterolių ir antioksidantų bendrai mitybai.

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 1 uncijoje lazdyno riešutų, t. y. maždaug 21 branduolyje, yra:

  • kalorijų – 178;
  • baltymų – 4,25 g;
  • riebalų – 17,2 g;
  • angliavandeniai – 4,73 g;
  • skaidulinės medžiagos – 2,75 g;
  • cukraus – 1,23 g;
  • kalcio – 32,3 miligramo;
  • geležis – 1,33 mg;
  • magnio – 46,2 mg;
  • fosforo – 82,2 mg;
  • kalio – 193 mg;
  • cinko – 0,695 mg;
  • vario – 0,488 mg;
  • mangano – 1,75 mg;
  • selenas – 0,68 mikrogramų (mcg);
  • vitamino C – 1,79 mg;
  • tiamino – 0,182 mg;
  • riboflavinas – 0,032 mg;
  • niacinas – 0,51 mg;
  • vitaminas B6 – 0,16 mg;
  • foliatai – 32 mcg;
  • cholino – 12,9 mg;
  • vitaminas A – 0,284 mcg;
  • liuteinas + zeaksantinas – 26,1 μg;
  • vitaminas E – 4,25 mg;
  • vitaminas K – 4,03 mcg.

Lazdynų riešutų nauda organizmui

Svorio kontrolė

Ilgalaikis riešutų vartojimas susijęs su mažesniu svorio augimu ar nutukimu. Siūlomos tokios priežastys:

  • didesnis sotumas;
  • padidėjęs oksidacinis pajėgumas;
  • padidėjusi termogenezė;
  • pagerėjo mityba.

Palaikykite širdies sveikatą ir sumažinkite ligų riziką

Lazdynų riešutuose yra mononesočiųjų riebalų, kurie skatina širdies sveikatą. Dažnas riešutų vartojimas siejamas su mažesne koronarinės širdies ligos rizika ir mažesniais širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniais, pvz:

  • Dislipidemija – lipidų, pavyzdžiui, cholesterolio, pusiausvyros sutrikimas kraujyje;
  • 2 tipo cukrinis diabetas;
  • metabolinis sindromas.

Kai kurie atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai parodė, kad riešutų vartojimas gali prisidėti prie:

  • mažinti atsparumą insulinui;
  • kraujospūdžio gerinimas;
  • endotelio funkcijos gerinimas;
  • lipidų profilio pagerėjimas;
  • uždegimo ir oksidacinio streso mažinimas.

Alkio numalšinimas ir ilgas sotumo jausmas

Riešutai, pavyzdžiui, lazdyno riešutai, gali veiksmingai numalšinti apetitą, nes juose gausu skaidulų ir baltymų. Jie taip pat gali pakeisti itin perdirbtus užkandžius, pavyzdžiui, traškučius, kurie turi mažiau naudos sveikatai ir dažnai sukelia didelius cukraus kiekio kraujyje šuolius ir šuolius, todėl netrukus po jų suvalgymo jaučiatės alkani.

Virškinimo sistemos sveikatos gerinimas

Lazdynuose esanti netirpi ląsteliena padeda žarnynui pasisavinti vandenį ir padidina atliekų kiekį, todėl jos greičiau pasišalina ir pasišalina. Tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir gali sumažinti kai kurių virškinimo sistemos vėžio rūšių riziką.

Kurie lazdyno riešutai sveikesni: skrudinti ar žali

Lazdyno riešutus galima valgyti žalius arba skrudintus. Skrudinant lazdynų riešutus sumažėja aflatoksinų – tam tikro grybelio gaminamų toksinų, todėl juos valgyti saugiau nei žalius lazdynų riešutus. Taip pat pasikeičia jų maistinė sudėtis, todėl:

  • padidėja antioksidantų, pavyzdžiui, galo rūgšties, kiekis;
  • metalų koncentracijos mažėjimas;
  • valino aminorūgščių koncentracijos sumažinimas 10 proc;
  • kalcio ir magnio koncentracijos sumažėjimas 20 %;
  • 90 % sumažėja kalio koncentracija;
  • 90 % padidėja natrio koncentracija;
  • 50 % didesnis chromo kiekis.

Kai kurie tyrimai parodė, kad lazdyno riešutų luobelėse yra daug antioksidantų. Iškepus riešutams, lukštai savaime atsiskiria, paprastai jie pašalinami ir išmetami. 2023 m. tyrimo autoriai teigia, kad, siekiant išsaugoti antioksidantus, naudinga išsaugoti lukštus arba valgyti juos atskirai.

Sūdyti lazdyno riešutai didina natrio suvartojimą, o tai gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio. Taip pat gali išsausinti burnos gleivinę ir sukelti nedidelį uždegimą.

Kas neturėtų valgyti lazdynų riešutų

Lazdyno riešutai priklauso lazdyno riešutų šeimai. Alergija vienam riešutui nebūtinai reiškia, kad būsite alergiški ir kitiems riešutams, tačiau dažnai taip nutinka. Be to, apie 30 % žmonių, alergiškų žemės riešutams, yra alergiški ir lazdyno riešutams.

Jei niekada anksčiau neragavote lazdyno riešutų, pradėkite nuo nedidelio jų kiekio, kad atmestumėte reakciją. Suvartojus per daug riešutų, gali pasireikšti toksinis poveikis maistui, kurio simptomai gali būti nuo lengvos iki sunkios ligos.

Anksčiau Mes rašė, nei organizmui naudingos pistacijos.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: