Atrodo, kad nėra maistingesnio ir sveikesnio produkto žmogaus organizmui nei skumbrė.
Skumbrė yra labai naudinga sveikatai / koliažas Mes
Skumbrės valgymas gali būti naudingas sveikatai keliais būdais – nuo širdies sveikatos apsaugos iki ilgaamžiškumo palaikymo.
Naudą lemia didelis kiekis omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo ir mažina riebalų sankaupų kaupimąsi arterijose, rašo „Health”.
Skumbrės nauda
Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, skumbrėje, tunuose, lašišoje ir silkėje, yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Tyrimai rodo, kad omega-3 riebalai gali apsaugoti širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes mažina insulto ir širdies ligų riziką.
Žuvyje taip pat yra riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E bei polinių lipidų. Šie naudingi junginiai gali sumažinti uždegimą, trigliceridų kiekį, oksidacinį stresą ir kraujospūdį bei pagerinti kraujagyslių funkciją.
Ekspertai rekomenduoja du kartus per savaitę suvalgyti dvi porcijas riebios žuvies, kad sumažintumėte širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Skumbrė – tai omega-3, įskaitant DHA, kurios labai svarbios smegenų veiklai, šaltinis. Omega-3 padeda mąstyti ir saugo smegenų ląsteles.
Kai kurie tyrimai rodo, kad vartojant daugiau omega-3, gaunamų iš žuvies, gali sumažėti Alzheimerio ligos, demencijos ir kitų pažinimo sutrikimų rizika.
Žuvis taip pat gali padėti numesti svorio ir išlaikyti sveiką svorį. Tyrimai rodo, kad kuo daugiau baltymų jūsų mityboje, tuo sotesni jaučiatės. O trijų didelių ilgalaikių tyrimų duomenys rodo, kad gausus žuvies ir omega-3 riebalų rūgščių vartojimas gali padėti sumažinti genų, susijusių su ilgalaikiu svorio didėjimu, įtaką.
Mokslininkai nustatė, kad daug ląstelienos turinčio maisto, įskaitant žuvį, vartojimas padeda žmonėms gyventi ilgiau ir mažina širdies ligų bei kitų lėtinių ligų riziką. Ne veltui žuvis yra vienas pagrindinių garsiosios Viduržemio jūros regiono dietos produktų.
Skumbrėje labai daug B grupės vitaminų, kurie padeda suvalgytą maistą paversti energija. B grupės vitaminai taip pat padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams.
Skumbrėje taip pat gausu mineralų magnio, fosforo ir seleno. Magnis dalyvauja daugiau kaip 300 organizmo reakcijų, įskaitant raumenų ir nervų funkciją, taip pat cukraus kiekio kraujyje ir kraujospūdžio kontrolę.
Fosforas būtinas energijos gamybai ir kaulų sveikatai. Selenas svarbus skydliaukės sveikatai ir apsaugai nuo laisvųjų radikalų.
Skumbrės vartojimo rizika
Nors skumbrė turi daug sveikatai naudingų savybių, ją valgant kyla tam tikra rizika. Faktas tas, kad joje gali būti didelis gyvsidabrio kiekis. Vienas iš pagrindinių būdų, kaip žmonės susiduria su gyvsidabriu, yra užterštos žuvies valgymas. Gyvsidabris gali pakenkti centrinei nervų sistemai, plaučiams ir inkstams. Vaisiaus smegenys ypač jautrios gyvsidabriui, todėl vaikai ir nėščios ar krūtimi maitinančios moterys turėtų vengti žuvies, kurioje yra daug gyvsidabrio.
Žuvis taip pat yra mikroplastiko šaltinis. Šios mažos plastiko dalelės gali patekti į žarnyną, absorbuotis ir sukelti oksidacinį stresą, pažeisti ląsteles ir išplisti į kitus audinius.
Saugaus žuvies vartojimo patarimai
Stenkitės žuvį valgyti saikingai, t. y. 340 g jūros gėrybių per savaitę sgusiesiems. Rinkitės mažiau gyvsidabrio turinčias jūros gėrybes. Atlanto ir Ramiojo vandenyno skumbrės yra vienos iš jūros gėrybių rūšių, kuriose yra mažiau gyvsidabrio.
Įsitikinkite, kad šviežia žuvis laikoma šaldytuve arba eksponuojama ant storo šviežio ledo sluoksnio. Žuvis turi kvepėti šviežia ir minkšta, o ne žuvimi ar rūgštimi.