Mitybos specialistai papasakojo apie naudingas ir nelabai naudingas greipfrutų savybes.
Kokią naudą duoda greipfrutų valgymas / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Greipfrutas yra citrusinių šeimos atstovas; pomelo ir saldžiojo apelsino hibridas. Tačiau ar žinojote, kad nors citrinos, laimai ir apelsinai auginami jau tūkstančius metų, greipfrutai gražioje tropinėje Barbadoso saloje atsirado tik XVI a.
Tai ne tik sultingas ir skanus vaisius, bet ir maistingųjų medžiagų lobynas, rašo Eating Well. Atsižvelgdami į tai, turėtumėte nepamiršti, kad pernelyg gausus jo valgymas gali sukelti tam tikrų problemų. Dėl to svarbu žinoti, ar galite greipfrutą valgyti kasdien, kaip jis veikia cukraus kiekį kraujyje ir dantų sveikatą.
Naudingos greipfrutų savybės
Kaip ir dauguma vaisių ir daržovių, greipfrutai gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Jame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų organizmui naudingų augalinių junginių. Ypač daug vitamino C yra greipfrutuose.
„Viename vidutinio dydžio rausvame greipfrute yra beveik 100 proc. vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas ir palaiko imuninę sistemą, paros normos”, – sako mitybos specialistė Courtney Pelitera.
Be to, viename rausvame greipfrute yra 16 proc. vitamino A, kuris taip pat atlieka svarbų vaidmenį imunitetui, paros vertės. Be to, šis vaisius žinomas kaip vienas populiariausių maisto produktų, padedančių mesti svorį – jame mažai kalorijų. „Štai kodėl daugelis žmonių įtraukia jį į savo mitybos racioną, kai lieknėja”, – aiškina mitybos specialistė Samantha McLeod.
Jame gausu skaidulų ir vandens, o tai skatina sotumo jausmą. Viename sveikame vaisiuje yra maždaug 100 kalorijų, o jo sudėtyje yra 90 proc. vandens. Tačiau, nepaisant jo populiarumo dietose, dabartiniai tyrimai dar nepatvirtina tiesioginio ryšio tarp greipfrutų vartojimo ir svorio metimo.
Daugiau ekspertų pažymi, kad greipfrutuose esančios skaidulos naudingos širdžiai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Ji padeda mažinti „blogojo” cholesterolio (MTL) kiekį, normalizuoja kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje, teigiama tyrime. O kalis, kurio taip pat yra greipfrutuose (jo kiekis sudaro 7 proc. paros normos), svarbus kraujospūdžiui reguliuoti.
Mitybos specialistai teigia, kad greipfrutai taip pat gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, jame yra kvercetino – fitocheminio junginio, skatinančio insulino gamybą kasoje.
Galima rizika ir kontraindikacijos
Nepaisant visų naudingųjų savybių, greipfrutai gali sukelti tam tikrų problemų tam tikroms žmonių grupėms. Pavyzdžiui, greipfrutai gali pakeisti kai kurių vaistų absorbciją organizme. Vaisiai blokuoja fermento CYP3A4, atsakingo už daugelio vaistų metabolizmą, veikimą, sakoma tyrime.
Dėl to vaisto koncentracija kraujyje gali padidėti arba sumažėti, o tai gali sukelti šalutinį poveikį arba sumažinti gydymo veiksmingumą. Svarbu pasitarti su gydytoju prieš vartojant greipfrutus kartu su bet kokiais vaistais.
Be to, greipfrutai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, yra labai rūgštūs, o tai gali prisidėti prie dantų emalio ardymo. Be to, dėl savo didelio rūgštingumo jis turi įtakos rūgštiniam refliuksui (GERL).
Greipfrutų vartojimas taip pat gali sustiprinti rėmens simptomus.
Daugiau naujienų apie tam tikrų maisto produktų poveikį sveikatai
Anksčiau Mes pranešė apie visas skumbrės naudą sveikatai. Naudą lemia didelis joje esančių omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo ir mažina riebalų sankaupų kaupimąsi arterijose, kiekis.
Be to, nustatyta 3 pipirmėčių arbatos nauda sveikatai. Konkrečiai pipirmėtės sudėtyje yra keletas priešuždegiminių junginių, įskaitant rozmarino rūgštį. O arbatos, kuriose yra daug rozmarino rūgšties, gali padėti palengvinti uždegiminių būklių simptomus.