Pavojingas maistas: gydytojai įvardijo 15 maisto produktų, kuriuos reikėtų išbraukti iš savo mitybos raciono

Jei norite pagerinti savo sveikatą, ekspertai pataria pradėti stebėti savo mitybą.

Balta duona, saldūs gėrimai ir perdirbta mėsa – kenksmingiausių produktų sąraše / Mes koliažas, nuotr. pixabay.com, depositphotos.com

Jei norite pagerinti savo sveikatą maitindamiesi, pradėkite nuo to, kad atsisakysite daugelio produktų, kurie neturi nieko bendra su sveiku maistu. Mitybos specialistai ir gydytojai tikina, kad sveika mityba atlieka itin svarbų vaidmenį bendrai sveikatai ir gerai savijautai, taip pat daugelio ligų prevencijai, rašo „Prevention”.

Gydytojas kardiologas Francisco Lopez-Jimenez teigė, kad sveikoje mityboje turėtų būti daug riešutų, gerų augalinių aliejų, ankštinių daržovių, neskaldytų grūdų, vaisių. Joje taip pat turėtų būti nedidelis kiekis gyvūninės kilmės produktų, išskyrus pieno produktus ir žuvį.

„Tai nereiškia, kad niekada negalima mėgautis tuo, kas laikoma nesveiku maistu, tačiau labai svarbu suprasti porcijų kontrolę jį vartojant”, – pabrėžė mitybos konsultantas Džimas Vaitas (Jim White).

Ji pataria laikytis tokio maisto produktų pasiskirstymo: Patariama laikytis šios rekomendacijos: 75 proc. sveikų maisto produktų, 25 proc. kitų mėgstamų maisto produktų ir skanėstų.

Ekspertai įvardijo 15 maisto produktų, kuriuos turėtumėte apriboti arba visiškai išbraukti iš savo raciono, kad sveikai ir subalansuotai maitintumėtės.

1. Saldūs gazuoti gėrimai

Sodai galima priskirti gazuotus gėrimus, kurie yra vienas iš blogiausių maisto produktų, daugiausia dėl didelio cukraus kiekio juose. Ekspertai įspėja, kad tie, kurie vartoja saldžius gėrimus, pavyzdžiui, gazuotus, dažniau serga nutukimu, 2 tipo diabetu, širdies ligomis, dantų ėduonimi ir podagra.

2. Žalia arba nepakankamai termiškai apdorota mėsa

Vartoti žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą mėsą gali būti labai pavojinga, nes bet kokiame žaliame produkte gali būti bakterijų ir jos gali turėti žalingą poveikį imuniteto sutrikimų turinčių žmonių sveikatai, sakė medicinos mokslų daktaras Rahul Bhandari.

3. Pusryčių dribsniai

Sausuose pusryčių dribsniuose yra perdirbtų grūdų, kurie kenkia sveikatai, perspėja šeimos gydytojas Markas Cucuzella. Pasak jo, šis produktas turi neįtikėtinai aukštą glikemijos indeksą, kuris smarkiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Ilgainiui nuolatinis aukštas ir žemas cukraus kiekis kraujyje gali sukelti medžiagų apykaitos ir mitybos sutrikimus, kurie prisideda prie nutukimo ir atsparumo insulinui.

4. perdirbta mėsa

Šoninė, dešrelės ar dešrelės gali labiau pakenkti nei padėti jūsų širdžiai. Įrodyta, kad daugelis mėsos konservavimo procese naudojamų medžiagų didina vėžio, hipertenzijos ir kitų ligų riziką, tikina daktaras López Jiménez.

5. Alkoholis

Be to, kad alkoholis neturi jokios maistinės vertės ir dažniausiai yra tuščios kalorijos, jis smarkiai veikia medžiagų apykaitą, nes yra toksiškas, aiškina White’as.

Vartojant alkoholį sulėtėja riebalų oksidacija. Tai reiškia, kad jūsų kūnas, perdirbdamas alkoholį, sudegina mažiau riebalų. Be to, neseniai atliktame tyrime nustatytas neigiamas ryšys tarp alkoholio ir gyvenimo trukmės, nurodant, kad net vienas gėrimas per dieną gali sutrumpinti gyvenimą 2,5 mėnesio.

6. Transriebalai

Dirbtiniai transriebalai neturi jokios maistinės vertės. Net nedideli maisto produktų, kuriuose yra transriebalų, kiekiai gali gerokai padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, sako daktaras Lopezas Jimenezas. Paprastai jie būna iš dalies hidrintų riebalų pavidalo ir jų galima rasti kepiniuose, popkornuose ir kituose maisto produktuose. Be to, kepant geras aliejus gali virsti transriebalais.

7. Energizuojančios medžiagos

Kaip ir gazuotuose gėrimuose, energiniuose gėrimuose yra daug cukraus, fruktozės. Jie gali būti metabolizuojami kepenyse, kurios nepajėgia su jais susitvarkyti. Ilgainiui tai lemia šio organo nutukimą, kuris yra atsparumo insulinui priežastis.

8. Dirbtiniai saldikliai

Jei vengdami kalorijų renkatės dirbtinius saldiklius, pavyzdžiui, aspartamą, žinokite, kad jie taip pat gali pakenkti jūsų sveikatai. Nepaisant nulinio kaloringumo, jie vis tiek prisideda prie svorio augimo ir gali pakeisti žarnyno mikrobiomą, o tai turės įtakos maistinių medžiagų įsisavinimui, medžiagų apykaitai ir gliukozės reguliavimui.

9. Sultys

100 % vaisių sultys gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir atimti vieną didžiausių vaisių privalumų – ląstelieną.

Vartodami sultis, idealų maistą paverčiate kažkuo, kas savo biocheminiu poveikiu mūsų medžiagų apykaitai labiau primena saldų limonadą. Geriau valgykite vaisius ir daržoves, o ne gerkite sultis. Arba pasigaminkite kokteilių.

10. Cukrus ir kukurūzų sirupas

Tyrimai rodo, kad dėl maisto produktuose ir gėrimuose esančio pridėtinio cukraus žmonėms gali būti sunkiau gauti reikiamų maistinių medžiagų. Be to, cukrus nėra vienintelis saldus produktas, kurio reikėtų vengti.

„Eksperimentai parodė, kad gyvūnai, maitinami didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupu, gali susirgti diabetu. Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas cukraus kiekį padidina greičiau net už cukranendrių cukrų”, – pasakojo daktaras Lopezas Jimenezas.

11. Rafinuoti augaliniai aliejai

Rafinuotas augalinis aliejus naudojamas daugkartiniam kepimui. Jei vartojate kelis kartus kaitintą aliejų, kepenyse kyla oksidacinis stresas, sako medicinos mokslų daktaras Markas Cucuzella.

12. maistas išsinešimui

Užsisakyti maistą iš mėgstamo restorano yra patogu, bet gali būti pavojinga sveikatai.

„Pirkdami jau paruoštą maistą galite daug mažiau kontroliuoti porcijos dydį ar pridėtinės druskos, cukraus ir riebalų kiekį. Visa tai gali turėti įtakos jūsų kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui ir liemens apimčiai”, – sako ekspertas.

13. Balta duona

Baltos duonos maistinė vertė yra minimali, teigia medicinos mokslų daktaras Lopezas Jimenezas. Joje yra mažai arba visai nėra skaidulinių medžiagų, o daug maistinių medžiagų buvo pašalinta balinant kviečius.

Vietoj to turėtumėte rinktis 100 % pilno grūdo duoną, kurioje yra daugiau maistingųjų medžiagų ir kuri netgi gali padėti išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, o balta duona turi priešingą poveikį.

14. Daug riebalų turintis šaldytas maistas

Prieš dėdami šaldytą patiekalą į pirkinių krepšelį, atidžiai patikrinkite produkto sudėtį, ypač kalorijų, natrio ir riebalų kiekį. White’as aiškina, kad šaldyti patiekalai gali pakenkti sveikatai ir svorio kontrolei, nes juose dažnai būna „daug natrio ir riebalų su konservantais”.

15. Saldūs kepiniai

Saldūs kepiniai turi „nepakankamą maistinę vertę ir daug kalorijų, tačiau visiškai nepasisotina”, – sako White’as. Šiuose gaminiuose taip pat yra daug pridėtinio cukraus ir sočiųjų transriebalų, kurie prisideda prie padidėjusio cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje.

Anksčiau Mes pasakojo apie kenksmingiausią kavos rūšį. Kardiologai teigia, kad kava su pridėtiniu cukrumi visiškai kenkia širdžiai. Tai taikoma karameliniam macchiato, frappuccino ir pan.

Šiuose gėrimuose dažnai būna šimtai kalorijų, daug cukraus ir nesveikų riebalų, kurie paneigia bet kokią galimą kavos naudą sveikatai.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: