Kaip pjaustyti svogūnus ir nerėkti: ekspertai pasidalijo stebuklingomis paslaptimis

Kad netektų braukti gausių ašarų, reikia atkreipti dėmesį į keletą veiksmingų ir naudingų gyvenimo gudrybių.

svogūnas / koliažas: Mes, nuotrauka: depositphotos.com

Apie ką sužinosite:

  • Kodėl pjaustant svogūnus norisi verkti
  • Kaip naudoti žvakę arba duoną svogūnams pjaustyti nerėkiant

Svogūnai dėl savo sodraus skonio yra svarbi daugelio patiekalų dalis, tačiau nemalonus akių dirginimas juos pjaustant gali sugadinti procesą.

Yra daugybė būdų, kaip sumažinti ašaras pjaustant svogūnus, ir CNN žurnalistai kreipėsi į ekspertus, kad išsiaiškintų, kurie metodai iš tiesų veikia.

Beje, Mesas taip pat papasakojo, kokiomis dienomis lapkritį sodinti svogūnus žiemai. Jei laikysitės kalendoriaus taisyklių, derlius sumuš rekordus.

Kodėl pjaustant svogūnus atsiranda ašarų?

Maisto mokslininkės Abby Teal teigimu, deginimo pojūtis, kurį patiriame pjaustydami svogūnus, yra jų gynybinis mechanizmas.

Natūralūs barjerai, tokie kaip kartus skonis ar dygliukai, padeda augalams apsisaugoti nuo vartojimo.

Kokie augalai neturėtų būti auginami kartu infografikasKokie augalai negali būti auginami kartu / Infografikas: Mes

Svogūnuose ši funkcija glūdi ląstelių struktūroje, kuri atskiria medžiagas, galinčias reaguoti.

Svogūnus pjaustant griežinėliais, ląstelės pažeidžiamos, o fermentai sąveikauja su aminorūgštimis ir sudaro sieros junginius, kurie garuoja ir patenka į akis. Šie junginiai sąveikauja su ragenos drėgme ir nedideliais kiekiais sudaro sieros rūgštį, kuri ir sukelia ašaras.

Kas žinoma apie CNN?

CNN yra viena iš pirmaujančių pasaulio televizijos ir radijo transliuotojų. Ją 1980 m. įkūrė Tedas Turneris kaip televizijos naujienų agentūrą. Dabar jos būstinė yra Atlantoje, Džordžijos valstijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pasak Vikipedijos, CNN pirmoji pradėjo transliuoti 24 valandas per parą – 2005 m. birželio 1 d., per 25-ąsias įkūrimo metines.

Dirginimo mažinimo būdai

  1. Naudokite ventiliatorių. Vienas iš veiksmingų būdų išvengti ašarų – šalia pastatyti ventiliatorių, kad oro srautas nuneštų garus nuo veido.
  2. Apsaugokite akis akiniais. Akiniai, nors ir atrodo neįprastai, gali apsaugoti nuo ore esančių svogūnų molekulių. Kontaktiniai lęšiai taip pat gali padėti, nes veikia kaip akių barjeras.
  3. Atvėsinkite svogūnus. Panardinus svogūnus į šaltą vandenį arba atšaldžius šaldytuve, sumažės garavimas. Tačiau visą laiką laikant svogūnus šaldytuve jų skonis gali susilpnėti, todėl geriau juos atšaldyti tik prieš pat pjaustymą griežinėliais.
  4. Šiluma. Prieš pjaustydami svogūnus šiek tiek pašildykite mikrobangų krosnelėje, taip sumažinsite jų garavimą. Šis metodas tinka patiekalams, kurių tekstūra nėra labai svarbi, nes kaitinant svogūnai tampa ne tokie traškūs.
  5. Pridėkite rūgšties. Svogūnus apdorojant rūgštinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, citrinos sultimis ar actu, galima sulėtinti deginimą sukeliančio fermento veikimą ir kartu sustiprinti svogūnų skonį patiekale.
  6. Uždekite žvakę. Kai kurie žmonės mano, kad žvakė padeda blokuoti garus arba, jei tai kvapiosios žvakės, reaguoja su garais. Tačiau šio metodo veiksmingumas priklauso nuo žvakės rūšies.
  7. Laikykite duonos gabalėlį burnoje. Kitas populiarus būdas – burnoje suspausti duonos ar skrebučio gabalėlį, kuris gali padėti sumažinti ašarų susidarymą. Tačiau tai ne visada veikia ir gali turėti tik psichologinį poveikį.

Šie patarimai gali padėti patogiau pjaustyti svogūnus ir sumažinti akių dirginimą.

Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad praneštumėte redaktoriams.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: