Gausus Malankos kutas: trys ritinio patiekalo receptai

Gausi kutuja yra pagrindinis patiekalas ant Gausausaus vakaro stalo.

Maitinanti dosni kutyba / depositphotos.com

Dosnioji kučia – pagrindinis ritinis patiekalas Ukrainoje Kūčių vakarą. Laikotarpiu nuo Kalėdų iki Trijų Karalių ruošiamos trijų rūšių kučios: sotinamosios, dosniosios ir alkanosios. Gausųjį vakarą, arba Vasiliaus ir Malankos šventę, ir Senuosius Naujuosius metus (jų išvakarėse) įprasta ruošti dosniąją – įprasta ruošti dosniąją – ji taip vadinama todėl, kad ruošiama su pienu, grietinėle, sviestu arba lašiniais (kaip seniau).

Dosnioji kutyba – receptas su kviečiais ir pienu

Reikia:

  • 400 g kviečių;
  • 750 g pieno;
  • 70-80 g sviesto (sviesto);
  • 50-60 g medaus;
  • 50-60 g aguonų sėklų;
  • 200 g džiovintų vaisių (arba pagal skonį).

Kviečius nuplaukite ir užpilkite vandeniu, palikite per naktį pastovėti (jei kruopos maltos, jų mirkyti nereikia). Nusunkite vandenį (jei mirkyti), supilkite pieną ir virkite 30-50 min. Į karštą košę sudėkite sviestą, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti.

Aguonas pamirkykite šiltame vandenyje, palikite 10-20 minučių, tada atsargiai nuleiskite vandenį ir aguonas sumalkite trintuve arba galite naudoti kavos malūnėlį (iki balto aguonų „pieno” išvaizdos).

Džiovintus vaisius pamirkykite šiltame vandenyje, kurį nusausinkite, o stambius džiovintus vaisius susmulkinkite. Sumaišykite visus ingredientus. Kvietinė kutuja paruošta.

Gausi kutija iš perlinių kruopų su grietinėle

Reikia:

  • 200 g perlovkos (kruopų);
  • 100-120 g aguonų sėklų;
  • 100-150 g graikinių riešutų;
  • 100-120 g sultenių;
  • 100 g abrikosų;
  • 2-3 šaukštai medaus;
  • 70 g grietinėlės (20 % riebumo).

Perlovką nuplaukite, užpilkite vandeniu santykiu 1:2. Virkite, kol pusiau išvirs (apie 25 minutes). Į košę supilkite grietinėlę, virkite dar 30 minučių. Šiek tiek atvėsinkite, įdėkite medaus. Aguonas paruoškite taip pat, kaip ir pirmajame recepte. Abrikosus nuplaukite ir smulkiai supjaustykite kartu su riešutais. Sumaišykite perlines kruopas, aguonas, džiovintus vaisius ir riešutus.

Gausi ryžių su migdolais kutyba

Reikia:

  • 120 g ryžių (ilgagrūdžių);
  • 150 g pieno;
  • 70-80 g aguonų;
  • 100-120 g migdolų;
  • 50-60 g sultenių;
  • 50-60 g abrikosų;
  • 2-3 šaukštai medaus.

Džiovintus vaisius užpilkite karštu vandeniu, kruopas nuplaukite ir užpilkite pienu bei vandeniu (santykiu 1:1). Virkite, kol paruošite (apie 25 min.).

Paruoškite aguonas (kaip pirmajame recepte). Migdolus (jei jie žali) paskrudinkite sausoje keptuvėje ir susmulkinkite peiliu. Smulkiai supjaustykite abrikosus. Sumaišykite virtus ryžius, migdolus, sultenes, abrikosus ir tarkuotas aguonas. Patiekalą pagardinkite medumi.

Kutya tradiciškai dedama ant stalo šalia uzvar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: