Ar džiovintas slyvas, abrikosus ir sultenes reikia plauti prieš valgant: tikslus atsakymas

Džiovintus vaisius plauti ir mirkyti reikia ne tik dėl skonio, bet ir dėl sveikatos.

Kaip nuplauti džiovintas slyvas prieš vartojimą / nuotr. depositphotos.com

Kulinarai, gaminantys pagal receptus, dažnai sulaukia rekomendacijų džiovintus vaisius prieš naudojimą pamirkyti. Tačiau iš kur atsirado šis patarimas ir ar jis toks reikalingas? Galbūt nėra nieko blogo suvalgyti keletą neplautų sultenių? Papasakosime, ar būtina plauti abrikosus ir kitus džiovintus vaisius ir kaip tai daryti teisingai.

Ar reikia plauti džiovintas slyvas, abrikosus ir sultenes?

Prieš plaudami abrikosus ir kitus džiovintus vaisius, turime suprasti, kodėl tai darome.

Jei džiovinti vaisiai perkami pagal svorį (ypač turguje), juos privalu plauti. Mat tokie gaminiai gali būti užteršti dulkėmis, bakterijomis, grybeliais ir kitais mikroorganizmais. Be to, juos gali paliesti kiti pirkėjai. Mirkydami džiovintus vaisius apsisaugome nuo užteršimo mikrobais ir ligomis, kurios perduodamos per neplautus vaisius.

Pramoniniai supakuoti džiovinti vaisiai taip pat gali kelti pavojų. Jie apdorojami sieros dioksidu, kad ilgai išsilaikytų ir būtų patrauklios prekinės išvaizdos. Sveikiems žmonėms tai nekenksminga, tačiau alergijos ar astmos atveju gali išprovokuoti priepuolį. Ši medžiaga tirpsta vandenyje, todėl ją būtina mirkyti.

Kaip tinkamai nuplauti abrikosus ir džiovintas slyvas, depositphotos.comKaip tinkamai nuplauti abrikosus ir džiovintas slyvas, depositphotos.com

Kaip tinkamai nuplauti sultenes ir abrikosus

Visus džiovintus vaisius rekomenduojama kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu durtuve. Paprastai to pakanka, kad būtų atsikratyta mikrobų. Be to, skirtingų vaisių apdorojimo subtilybės skiriasi.

Metodas, kaip plauti džiovintos slyvos ir abrikosai, tas pats. Šiuos vaisius rekomenduojama sudėti į gilų dubenį ir užpilti karštu vandeniu. Priklausomai nuo dydžio, mirkykite produktus nuo 30 iki 60 minučių. Po to jie taps saugūs vartoti, taip pat minkšti ir švelnūs.

Sultenės nuplaukite po karštu tekančiu vandeniu ir mirkykite 10-20 minučių. Paprastai tiek laiko pakanka, kad uogos išbrinktų ir taptų minkštos. Jei ketinate sultenių uogas naudoti kepiniams, tai nuplovę, po to nuplovę ant durtuvo ir nusausinę, džiovintas vynuoges apvoliokite miltuose. Tada jas galite įmaišyti į tešlą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: