Alkanas kutas per 15 minučių: nereikia mirkyti ar virti

Kūčios ir uzvara yra pagrindiniai apeiginiai patiekalai, ruošiami Trijų Karalių šventės išvakarėse.

Bado kučia – receptai / depositphotos.com

Trijų Karalių, arba Viešpaties Apsireiškimo, išvakarėse tikintieji švenčia Trijų Karalių vakarą, populiariau vadinamą antruoju šventuoju vakaru, o Alkio Kūčią – pagrindinio šventinio stalo patiekalo garbei. Kodėl kutya taip pavadinta ir kaip gaminti šį patiekalą – autentiškas vietinis receptas ir šiuolaikinė jo interpretacija medžiagoje.

Kas yra alkanoji kučia

Hungry kutya – tai ritinis patiekalas, kuris per šventas dienas gaminamas tris kartus. Turtingoji ir dosnioji kutya ruošiama atitinkamai Kalėdų dieną ir Melankos šventę, o alkana kutya ruošiama Trijų Karalių išvakarėse. Tiesą sakant, iš čia ir kilęs liaudiškas šventės pavadinimas.

Alkanoji kučia 2025 m. pagal naująjį bažnytinį kalendorių švenčiama sausio 5 d., pagal senąjį – sausio 18 d.

Kūčios alkanas ne veltui pavadintos alkanomis – šią dieną tikintieji laikosi griežto pasninko, todėl tradicinis patiekalas ruošiamas liesas, be aliejaus ir įvairių saldumynų.

Alkanas kutya – autentiškas receptas

Pagal originalų ukrainietišką receptą alkaną kučią sudaro tik kviečiai ir medus.

Sudedamosios dalys: – Kūčių kuta:

  • 1 puodelis (250 ml) kviečių;
  • 4 puodeliai vandens (vandens ir grūdų santykis yra 4:1);
  • žiupsnelis druskos;
  • 5 šaukštai medaus arba pagal skonį.

Kviečius reikėtų iš anksto pamirkyti, maždaug per naktį – tada jie greičiau išvirs. Tada vandenį nusunkite, vėl supilkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol bus paruošti.

Anksčiau jau papasakojome, kaip teisingai paruošti kutį – pagrindines patiekalo paslaptis.

Į išvirtus grūdus įpilkite medaus ir išmaišykite. Patiekiant kutya papildoma keliais šaukštais uzvar.

Bado kutya pagal šiuolaikinį receptą – iš kuskuso

Šiais laikais kutuja gaminama ne tik iš kviečių – naudojami ryžiai, perlinės kruopos, soros, miežiai, bulguras ir net kuskusas. Į paruoštą košę dedama ne tik medaus, bet ir aguonų, riešutų, sultenių ir kitų džiovintų vaisių. Pagrindinis principas – visi ingredientai turi būti liesi, be pieno ir sviesto.

Kuskusas yra manų kruopos, bet iš kietųjų kviečių, t. y. iš esmės iš tų pačių kviečių, tik smulkių. Vienas iš kuskuso privalumų yra tas, kad jo nereikia virti, užtenka užplikyti verdančiu vandeniu.

Sudedamosios dalys:

  • 100 g kuskuso;
  • 100 g vandens;
  • 1 valgomasis šaukštas aguonų;
  • 1 valgomasis šaukštas medaus;
  • 2 valgomieji šaukštai sultenių;
  • riešutų arba riešutų mišinio – pagal pageidavimą.

Aguonas sumalkite trintuve arba sumalkite blenderiu. Sultenės nuplaunamos, sumaišomos su kuskusu ir užpilamos verdančiu vandeniu (kruopų ir vandens santykis – 1:1). Uždengti dangčiu ir palikti 5 minutėms. Į kuskusą su sultenėmis suberkite aguonas, medų ir išmaišykite. Jei norite, pabarstykite smulkintais riešutais.

Nepamirškite ant stalo šalia kutjos padėti uzvarą: kutja yra šeimininkė, o uzvaras – šeimininkas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: