Filtruotas ir nefiltruotas alus skiriasi ne tik išvaizda, bet ir skoniu, galiojimo laiku ir gamyba.
Nukopijuota nuoroda
Kuo skiriasi filtruotas ir nefiltruotas alus – paprastas paaiškinimas / Collage , nuotrauka:
Sužinosite:
- Kuo skiriasi filtruotas ir nefiltruotas alus
- Kaip atpažinti filtruotą ar nefiltruotą alų
- Kodėl alus filtruojamas
Daugeliui gali atrodyti, kad pasirinkimas tarp filtruoto ir nefiltruoto alaus yra tik skonio reikalas, tačiau kiekviena iš šių rūšių alaus rūšių pasižymi specifiniais procesais ir skirtingomis savybėmis. Žinomas alaus ekspertas Robertas Petrie „Medium” portale paskelbtame įraše paaiškina esminius šių dviejų rūšių alaus skirtumus ir atskleidžia, kodėl šios dvi rūšys turi savitų privalumų.
as išsiaiškina, kuo skiriasi skirtingos alaus rūšys.
Jei norite sužinoti daugiau apie tai, kas nutinka organizmui, jei kasdien geriate alų, rekomenduojame mūsų medžiagą: Kas nutinka, jei kasdien geriate alų: gydytojas pateikė nuviliančią prognozę.
Kuo skiriasi filtruotas ir nefiltruotas alus?
„Filtruotas alus pereina filtravimo procesą, kurio metu pašalinamos nuosėdos. Dėl to alus tampa stabilesnis ir tinkamesnis ilgalaikiam laikymui, o tai ypač svarbu transportuojant ir saugant prieš pardavimą”, – aiškina Robertas Petrie.
Filtravimas suteikia filtruotam alui krištolinį skaidrumą ir ryškų skonį, kuris atitinka daugelio aistruolių lūkesčius. Dauguma komercinių alaus daryklų renkasi šį metodą, norėdamos užtikrinti ilgą galiojimo laiką, nes alus gali būti laikomas sandėliuose ir nukeliauti didelius atstumus, kol pasieks vartotojo rankas.
Be to, filtruotą alų galima laikyti šviesoje, nefiltruotam alui reikia tamsios vietos. Filtruotas alus išsilaiko ilgiau, nefiltruotas alus greičiau keičia savo savybes.
Dėl ko filtruojamas alus
Alus pradėtas filtruoti, kad atitiktų grynumo ir skaidrumo reikalavimus. Pašalinus fermentacijos produktus, pavyzdžiui, mieles ir kitas mikrodaleles, alus įgauna vientisą skonį ir geresnį estetinį vaizdą. Tai reiškia, kad filtruotas alus neturi nuosėdų ir paprastai atrodo tvarkingiau nei nefiltruotas.
Petrie pažymi, kad filtruotas alus dažniau asocijuojasi su „šviežiu” skoniu ir skaidrumu, kuris daugeliui vartotojų tapo norma. Kartu skaidrumas ir ilgas galiojimo laikas nėra vieninteliai filtravimo privalumai. Dėl fermentacijos likučių nebuvimo sumažėja alaus sugedimo laikymo metu rizika.
Kokia nefiltruoto alaus blogoji pusė – kaip atskirti, ar alus filtruotas, ar nefiltruotas
Filtruoto alaus priešingybė yra nefiltruotas alus, kuris dabar vis labiau populiarėja. Nefiltruotam alui netaikomi filtravimo procesai, todėl jis dažnai atrodo drumstas ir turi nuosėdų. Nors kai kurie vartotojai tai gali vertinti kaip nebaigto gaminti produkto požymį, iš tikrųjų nefiltruotame aluje išlieka daugiau natūralių skonių ir aromatų, kurie gali būti iš dalies prarasti filtravimo metu.
Pasak eksperto, „nefiltruotas alus yra gilesnės spalvos ir drumstos išvaizdos, turi daugiau aromatų ir skonių, o tai neabejotinai yra gerai”.
Petrie priduria, kad daugelis amatininkų alaus daryklų renkasi nefiltruotą alų, nes jame išlieka daugiausia maistinių medžiagų, aromatų ir skonių. Ši tendencija ypač patraukli tiems, kurie vertina gėrimų natūralumą ir nori mėgautis autentiškais skoniais.
Kokie yra nefiltruoto alaus privalumai
Taip pat vyrauja nuomonė, kad nefiltruotas alus turi tam tikros naudos sveikatai, nors įrodymų apie tai kol kas nėra daug. Petrie pažymi, kad kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, jog nefiltruotame aluje yra antioksidantų ir B grupės vitaminų, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerinti virškinimą. Tačiau ekspertas ir šiuos teiginius vertina skeptiškai, nes trūksta mokslinių įrodymų.
„Neradau jokių mokslinių įrodymų, todėl neteigiu, kad visa tai tiesa. Tačiau radau daug interneto svetainių, kuriose aiškinama apie šią nefiltruoto alaus naudą sveikatai”, – pažymi Petrie.
Kuris alus laikomas geresniu – filtruotas ar nefiltruotas
Galiausiai pasirinkimas tarp filtruoto ir nefiltruoto alaus priklauso nuo to, ko tikitės iš šio gėrimo. Filtruotas alus yra švaraus, gaivaus skonio, o nefiltruotas pasižymi turtingesniais aromatais ir skoniais. Pasak Petrie, kiekvienas iš šių variantų turi savų privalumų.
„Man tai asmeninis pasirinkimas, ir, tiesą sakant, man patinka ir filtruotas, ir nefiltruotas alus”, – daro išvadą ekspertas.
Kas žinoma apie Robertą Petrie
Robertas Petrie yra alaus ekspertas ir tinklaraštininkas, besispecializuojantis temose, susijusiose su alumi, jo istorija ir gamybos procesu. Jis taip pat yra projekto „Home Bar Kit”, skirto savo barui namuose susikurti, įkūrėjas. Jis pateikia praktinių patarimų, apžvalgų ir patarimų, kaip įrengti namų baro erdvę.
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.