Rekomenduojama per dieną suvartoti 400-600 mg flavanolių.
Flavanolio turtingas kakavos gėrimas veiksmingai apsaugo nuo sumažėjusios kraujagyslių funkcijos po streso / nuotr. depositphotos.com
Kakava, kurioje gausu flavonoidų, gali apsaugoti organizmo kraujagyslių sistemą nuo streso net ir po riebaus maisto vartojimo. Maisto pasirinkimas streso metu gali sumažinti neigiamą streso poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
Leidinys „Medical Xpress” rašo, kad neseniai Birmingemo universitete atlikto tyrimo metu nustatyta, jog daug riebalų turintis maistas gali neigiamai paveikti kraujagyslių funkciją ir deguonies pernešimą į smegenis. Tuo pat metu flavanolio junginiai, kurių gausu kakavoje ir žaliojoje arbatoje, gali apsaugoti kraujagysles kasdienio streso metu.
Šiame tyrime mokslininkų grupė nustatė, kad flavanolio turtingos kakavos vartojimas kartu su riebiu maistu gali iš dalies neutralizuoti riebaus maisto poveikį ir apsaugoti kraujagyslių sistemą nuo streso.
Pirmoji straipsnio autorė Rosalind Bainham paaiškino:
Flavanoliai – tai tam tikros rūšies junginiai, randami įvairiuose vaisiuose, daržovėse, arbatose ir riešutuose, įskaitant uogas ir neapdorotą kakavą. Flavanoliai pasižymi naudingomis savybėmis, pavyzdžiui, reguliuoja kraujospūdį ir saugo širdies ir kraujagyslių sistemą.
Tyrėjų komanda patvirtino, kad psichinio streso metu vartojant riebų maistą kartu su mažai flavanolio turinčiu gėrimu sumažėjo kraujagyslių funkcija (1,29 % FMD) ir išliko iki 90 minučių po stresinio įvykio pabaigos. Rezultatai taip pat parodė, kad daug flavanolių turintis kakavos gėrimas veiksmingai užkirto kelią kraujagyslių funkcijos sumažėjimui po streso ir riebalų vartojimo.
Ankstesniame darbe mokslininkų grupė taip pat nustatė, kad vartojant daug riebalų turintį maistą streso metu sumažėjo smegenų deguonies kiekis prefrontalinėje žievėje. Tačiau kakavos flavanoliai nepagerino smegenų deguonies kiekio ir neturėjo įtakos nuotaikai.
Dr. Katharina Rendeiro, Birmingemo universiteto dietologijos docentė, pridūrė:
Šis tyrimas rodo, kad gėrimų ar maisto produktų, kuriuose yra daug flavanolių, vartojimas gali būti naudojamas kaip strategija, siekiant sušvelninti kai kuriuos netinkamo maisto pasirinkimo padarinius kraujagyslių sistemai. Tai gali padėti mums priimti geresnius sprendimus dėl to, ką valgome ir geriame streso laikotarpiais.
Jei kakava nėra jūsų mėgstamas gėrimas, yra kitų būdų gauti didelę flavanolių dozę, pavyzdžiui, žalioji ar juodoji arbata ir uogos. Naujausiose paskelbtose flavanolių vartojimo rekomendacijose rekomenduojama suvartoti nuo 400 iki 600 mg per dieną.
Anksčiau rašė, kaip žalioji arbata veikia skrandį.