Per savaitę suvalgant bent penkias porcijas juodojo šokolado, rizika susirgti 2 tipo diabetu sumažėjo 21 proc.
Tyrimo duomenimis, valgant juodąjį šokoladą sumažėja diabeto rizika/ nuotr. depositphotos.com
Naujais duomenimis, juodojo šokolado vartojimas siejamas su rizikos susirgti antrojo tipo diabetu sumažėjimu, o pieniškas šokoladas tokio poveikio neturėjo. Apie tai rašo laikraštis „The New York Times”, remdamasis nauju tyrimu, paskelbtu žurnale BMJ.
Ką nustatė tyrimas?
Aštuntojo dešimtmečio viduryje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje mokslininkai pradėjo tirti tris daugiausia baltųjų sveikatos priežiūros darbuotojų grupes. Kas ketverius metus daugiau kaip 190 000 dalyvių pildė išsamius mitybos klausimynus, kuriuose buvo klausiama, kaip dažnai jie vartoja šokoladą. Nuo 2006 m. ir 2007 m., priklausomai nuo grupės, tyrėjai pakeitė klausimynus ir klausė, kaip dažnai dalyviai valgė juodojo ir pieniško šokolado. Jie 34 metus stebėjo dalyvių sveikatą.
Per tą laiką beveik 19 000 dalyvių susirgo antrojo tipo diabetu. Tačiau, atsižvelgę į kitus gyvenimo būdo aspektus, tokius kaip fizinis aktyvumas, alkoholio vartojimas, rūkymas ir bendras mitybos sveikatingumas, taip pat į amžių ir šeimyninę diabeto anamnezę, mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kurie per savaitę suvalgydavo bent penkias porcijas bet kokios rūšies šokolado, rizika susirgti antrojo tipo diabetu buvo 10 proc. mažesnė nei tiems, kurie šokolado valgė retai arba niekada nevalgė.
Be to, nagrinėdami skirtingų rūšių šokolado poveikį, tyrėjai nustatė, kad asmenims, kurie per savaitę suvalgydavo bent penkias porcijas juodojo šokolado, rizika susirgti antrojo tipo diabetu buvo 21 proc. mažesnė nei tiems, kurie juodąjį šokoladą vartojo rečiau nei kartą per mėnesį.
Tuo pat metu dalyviai, kurie vartojo pienišką šokoladą, nebuvo apsaugoti nuo 2 tipo diabeto. Tiesą sakant, pastebėjo mokslininkai, tyrimo metu jie buvo labiau linkę priaugti svorio.
Kokia priežastis
Dr. Qi Sun, Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos docentas. T. H. Chan ir pagrindinis tyrimo autorius sakė, kad juodajame ir pieniškame šokolade yra panašus kalorijų, cukraus ir sočiųjų riebalų kiekis. Tačiau juodajame šokolade paprastai būna daugiau kakavos, kuri gali būti raktas į jo naudą sveikatai.
Kakava – tai pupelių ekstraktas, kuriame gausu skaidulų ir flavonoidų, pasižyminčių antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu ir galinčių padėti atverti kraujagysles. Kai kurie nedideli, trumpalaikiai klinikiniai tyrimai taip pat parodė, kad valgant juodąjį šokoladą arba kakavą gali sumažėti kraujospūdis ir pagerėti jautrumas insulinui bei atsparumas insulinui, o abu šie veiksniai turi įtakos 2 tipo diabeto išsivystymo rizikai.
Kartu, nors tyrimas buvo didelis ir gerai suplanuotas, jis neįrodė priežasties ir pasekmės ryšio tarp šokolado vartojimo ir sumažėjusios diabeto rizikos, sakė medicinos profesorė daktarė Siuzana Sprat (Susan Spratt).
Kaip pažymi daktarė Sun, juodojo šokolado nereikėtų laikyti „stebuklinga piliule” diabeto prevencijai, tačiau saikingai jį įtraukti į mitybą galima.
Kaip pranešė , neseniai atliktame naujame tyrime nustatytas ryšys tarp kiaušinių vartojimo ir geresnės moterų semantinės atminties bei vykdomųjų funkcijų.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad moterims, kurios valgė daugiau kiaušinių, mažiau sutriko sklandumo balai, vertinant semantinę atmintį ir vykdomąją funkciją.