Senstant galite lengvai imtis aktyvių veiksmų širdies sveikatai stiprinti, kraujospūdžiui mažinti ir ligų rizikai mažinti.
Ekspertai pasakė, ką geriau valgyti širdies sveikatai / nuotr. depositphotos.com
Širdies ligos tebėra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje, o daugelis rizikos veiksnių yra tiesiogiai susiję su gyvenimo būdo pasirinkimu, ypač su mityba.
Specialistai pastebi, kad mityba gali turėti didelės įtakos širdies sveikatai, nes reguliuoja kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje ir bendrą uždegimą organizme, rašo „Shefinds”. Sąmoningai pasirinkdami maistą, žmonės gali sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir pagerinti savo gyvenimo kokybę.
Su amžiumi keičiasi organizmo mitybos poreikiai, todėl tampa vis svarbiau laikytis širdžiai palankios mitybos. Tinkamų maisto produktų vartojimas gali padėti išvengti apnašų kaupimosi arterijose, sumažinti širdies priepuolių tikimybę ir pagerinti kraujotaką. Be to, subalansuota mityba, kurioje gausu svarbiausių maistinių medžiagų, padeda išlaikyti sveiką svorį, didina energijos kiekį ir gerina psichinę savijautą.
Taip pat skaitykite:
Riebios žuvys
Lašišose, skumbrėse ir sardinėse gausu omega-3 riebalų rūgščių, ypač šių riebalų, kurie mažina uždegimą, gerina kraujagyslių funkciją ir gali sumažinti kraujospūdį bei trigliceridų (riebalų rūšis, susijusi su širdies ligų rizika) kiekį. Pasak mitybos specialistės Krutikos Nanavati, kelis kartus per savaitę valgant riebią žuvį galima gerokai pagerinti širdies sveikatą.
Ankštinės daržovės
Ankštiniai augalai, įskaitant lęšius, pupeles ir avinžirnius, yra augalinės kilmės baltymų ir skaidulų šaltinis. „Skaidulos padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, o augaliniai baltymai gali būti sveika alternatyva gyvulinės kilmės baltymams”, – sakė mitybos specialistė.
Juodasis šokoladas
Jis gali būti naudingas širdžiai. Nanavati pabrėžė, kad juodajame šokolade yra flavanolių – tam tikros rūšies antioksidantų, kurie „gali pagerinti kraujagyslių funkciją ir potencialiai sumažinti kraujospūdį”. Tačiau dėl cukraus kiekio ji patarė elgtis saikingai. „Rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos kiekis ne mažesnis kaip 70 proc., kad gautumėte kuo daugiau naudos ir kartu kontroliuotumėte suvartojamo cukraus kiekį”, – patarė ji.
„Reguliariai vartokite šiuos širdžiai naudingus produktus kartu su liesais baltymų šaltiniais, tokiais kaip žuvis, paukštiena ir neriebūs pieno produktai”, – apibendrino ekspertė.
Taip pat labai svarbu riboti perdirbtų maisto produktų, sočiųjų ir transriebalų, pridėtinio cukraus ir per didelio druskos kiekio vartojimą, nes tai prisideda prie širdies ligų rizikos veiksnių.
Į kasdienę mitybą įtraukite riebios žuvies, ankštinių daržovių ir juodojo šokolado Nepamirškite, kad labai svarbu laikytis nuoseklumo ir pusiausvyros, todėl mėgaukitės šiais maisto produktais kaip visavertės ir maistingos mitybos dalimi.
Kitos naujienos apie širdies sveikatą
Ekspertai įvardijo tris populiarius maisto produktus, kurie kenkia širdies sveikatai. Pažymėjo, kad vieni maisto produktai gali būti naudingi mūsų širdies sveikatai, o kiti gali jai kelti pavojų.