Šiuose maisto produktuose gali būti per daug riebalų ir cukraus.
Kardiologas įvardijo netinkamą pusryčių maistą, kurį visi laiko sveiku/ nuotr. depositphotos.com
Kalbant apie širdžiai sveikus pusryčius, yra keletas plačiai žinomų kenksmingų maisto produktų, pavyzdžiui, šoninė ar glazūruoti koldūnai. Ir dar yra keletas abejotinų maisto produktų, apie kurių naudą ar žalą širdžiai nuomonės išsiskiria. Žurnalo „Parade” straipsnyje kardiologai išaiškino, kurie pusryčių maisto produktai yra naudingi širdžiai, o kurie – ne.
Pavyzdžiui, daktarė Melissa Tracy, Rush universiteto sveikatos sistemos kardiologė ir kardiologinės reabilitacijos direktorė, sako, kad yra vienas pusryčių maistas, kurio ji ypač vengia, nes jis ne visai sveikas širdžiai, nors daugelis žmonių mano, kad taip yra: granola su neriebiu jogurtu.
„Granola gali būti sveika, tačiau joje gali būti per daug riebalų ir cukraus. Tas pats pasakytina ir apie „neriebią” neriebaus jogurto alternatyvą. Niekada nieko nėra nemokamo. Nugriebto ir neriebaus jogurto versijose yra daugiau angliavandenių, kurie gali virsti riebalais, taip pat kenksmingų priedų”, – aiškina daktarė Tracey.
Be to, sako ji, kai kuriuose jogurtuose ir granolose yra pridėtinio cukraus. Tai svarbu, nes moksliniai tyrimai rodo, kad mityba, kurioje yra daug pridėtinio cukraus, susijusi su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Ji pataria naudoti uogas kaip natūralų būdą pridėti saldumo – jos yra širdžiai naudingas maisto produktas, nes jose gausu antioksidantų.
Kardiologų patarimai, kaip pasigaminti širdžiai sveikus pusryčius
Medicinos daktaras Sergio Waxmanas, Niko Beth Izraelio medicinos centro kardiologijos skyriaus vedėjas, sako, kad dar viena pusryčių rūšis, į kurią dažnai dedama per daug cukraus, yra dribsniai. Jis aiškina, kad kai žmogus pusryčiams suvalgo saldžių dribsnių, jis iš karto patiria cukraus antplūdį, o vėliau cukraus kiekis sumažėja. „Šie staigūs svyravimai iš tikrųjų veikia insulino kiekį ir gali padidinti diabeto, nutukimo ir galiausiai širdies ligų riziką”, – sako jis.
Gydytojas kardiologas Yazas Debullas, kuris socialiniuose tinkluose šviečia žmones apie širdies ir kraujagyslių sveikatą, taip pat atsargiai žiūri į pusryčių dribsnius, kai kalbama apie mitybą širdies sveikatai stiprinti. „Apskritai dribsniuose yra daug angliavandenių ir cukraus. Dėl to dažnai per dieną suvartojama daug kalorijų. Tai gali prisidėti prie laipsniško svorio didėjimo, o tai ilgainiui atsiliepia širdžiai”, – sako jis.
Kaip atrodo subalansuoti, širdžiai naudingi pusryčiai?
Vienas mėgstamiausių daktarės Tracy pusryčių – sumuštinis su žemės riešutų sviestu ir želė. Nemėgstate žemės riešutų sviesto ir želė? Naktiniai avižiniai dribsniai, daržovių omletas, viso grūdo skrebučiai su avokadu ir chia sėklų pudingas – tai dar kelios galimybės.
Anksčiau kardiologas patarė 7 svarbiausius maisto produktus, kuriuos turėtumėte valgyti, kad išsivalytumėte arterijas.