Ar galima kasdien valgyti kiaušinius: mitybos specialistų atsakymas

Mitybos specialistai įvardijo maisto produktus, kuriuose taip pat yra daug baltymų.

Porlsa ir kiaušinių žala / nuotrauka depositphotos.com

Daugelis žmonių rytą pradeda nuo vienaip ar kitaip paruoštų kiaušinių dėl jų turtingo skonio ir didelio maistingumo. Ir nors kiaušiniai neabejotinai yra visavertis baltymų ir daugelio mikroelementų šaltinis, kai kurie sveikatos specialistai įspėja dažnai vartoti šį produktą, nes juose yra sočiųjų riebalų ir maistinio cholesterolio.

Leidinys „Real Simple” paklausė mitybos specialistės Christinos Manian apie kiaušiniuose esančių riebalų poveikį sveikatai ir alternatyvius baltymų šaltinius.

Kalbant apie baltymų kiekį, sunku paneigti, kad kiaušiniai yra visavertis šio makroelemento šaltinis. Žemės ūkio departamento duomenų bazės duomenimis, kietai virtame kiaušinyje yra:

  • kalorijų – 78 kalorijos;
  • baltymų – 6 gramai;
  • angliavandenių – 0,5;
  • riebalų – 5 g;
  • sočiųjų riebalų – 1,6 g;
  • nesočiųjų riebalų – 2,7 g;
  • cholesterolio – 186 miligramai, t. y. 62 % paros normos;
  • riboflavinas (vitaminas B2) – 0,26 mg, 22 % normos;
  • pantoteno rūgštis (vitaminas B5) – 1,5 mg, 14 % normos;
  • vitamino B12 – 0,18 mikrogramų (mcg), 24 % normos;
  • folio rūgšties – 22 mikrogramai, 5 %;
  • vitamino D – 1,1 μg, 6 %;
  • vitaminas A – 149 µg, 17 %;
  • geležis – 0,6 mg, 8 %;
  • cinko – 0,5 mg, 5 %;
  • fosforas – 86 mg, 12 %;
  • selenas – 15 mcg, 27 %;
  • cholinas – 147 mg, 30 %.

„Kiaušiniai yra puikus karotinoidų liuteino ir zeaksantino, kurie padeda apsaugoti akis nuo su amžiumi susijusio regėjimo praradimo, šaltinis, o kai kurie kiaušiniai taip pat praturtinti omega-3 riebalų rūgštimis”, – pridūrė ji. „Šios maistingosios medžiagos padeda augti, atsistatyti ir palaikyti audinius (ypač raumenis), taip pat medžiagų apykaitą, imunitetą, širdies, kaulų ir nervų sistemos sveikatą.”

Kalbant apie sočiųjų riebalų kiekį, dideliame kiaušinyje yra 1,6 g sočiųjų riebalų, t. y. daug mažiau vienoje porcijoje nei tokiuose maisto produktuose kaip dešra (7 g) ir šoninė (1 gramas viename gabalėlyje), tačiau sotieji riebalai turi įtakos cholesterolio kiekiui. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad sotieji riebalai sudarytų ne daugiau kaip 6 proc. visų kalorijų.

„Per daugelį metų atlikta daug tyrimų parodė, kad su maistu suvartojamas cholesterolis neturi tokios didelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje, kaip manėme iš pradžių, – sako mitybos specialistė Annette Snyder. „Šias išvadas patvirtina tokie tyrimai, kaip ši 2015 m. apžvalga, o kituose, pavyzdžiui, šiame 2019 m. tyrime, cholesterolio ir kiaušinių vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.”

Dar 5 baltymų šaltiniai:

  • Tofu;
  • quinoa;
  • ankštiniai augalai;
  • riešutai ir sėklos;
  • neriebus graikiškas jogurtas.

Anksčiau rašė, kokia yra kiaušinių nauda.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: