Pastebėta, kad kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, o jos paruošimo ir patiekimo būdų įvairovė stulbina.
Kokia kava yra stipriausia – išsamus sąrašas / nuotr. depositphotos.com
Nedaug kas yra universalesnis už puodelį kavos, tačiau ne visi kavos gėrimai yra vienodi. Dėl antioksidantų ir kofeino šis gėrimas teikia naudos sveikatai, kuri gali skirtis priklausomai nuo paruošimo būdo ir sudedamųjų dalių.
Sveikata rašo, kad dažniausiai vartojamos šios kavos rūšys: arabica ir robusta. Arabica kavos pupelės pasižymi švelniu, sudėtingu skoniu ir dideliu rūgštingumu. Robusta kavos pupelės yra kartesnio skonio, o jų sodrus skonis atspindi didesnį kofeino kiekį.
Kalbant apie naudą sveikatai, mažesnis kofeino kiekis arabikos pupelėse gali būti švelnesnis virškinimo sistemai. Tyrimai rodo, kad „Robusta” pupelės gali būti naudingesnės kognityvinėms funkcijoms ir lipidų kiekiui.
Espresso, americano, kapučino, latte – kuo skiriasi gėrimai
Juodoji kava
Gėrimas ruošiamas verdant maltas kavos pupeles karštame vandenyje. Ją galima ruošti įvairiais būdais, pavyzdžiui, lašinant, pilant ar spaudžiant. Šiame gėrime yra mažai kofeino.
Americano
Jis ruošiamas praskiedus dalį espreso kavos karštu vandeniu. Gaunamas sodrus, švelnus skonis, panašus į juodosios kavos, tačiau jame yra daug daugiau kofeino.
Espresso
Tai koncentruota kava, garsėjanti ryškiu skoniu ir tiršta puta. Sudėtingas kavos ruošimo procesas, kurio metu karštas vanduo spaudžiamas per smulkiai sumaltą kavą.
Latte
Latte gaminama maišant espreso kavą ir pieną, dažnai pridedant plakto pieno. Šis gėrimas garsėja kreminės tekstūros ir subalansuoto skonio gėrimu. Be kofeino, latte sudėtyje yra iš pieno gaunamo kalcio ir baltymų. Verta paminėti, kad papildomi ingredientai, pavyzdžiui, saldikliai ir sirupai, gali padidinti gėrimo kaloringumą.
Kapučino
Kapučino kavoje yra lygios dalys espreso kavos, garuose virto pieno ir pieno putų. Jie ruošiami maišant espreso kavą ir pieną.
Macchiato
Macchiato – tai kofeino gėrimas, gaminamas į espreso kavos porciją įpylus nedidelį kiekį pieno arba pieno putų.
Moka
Mocha gaminama iš espreso kavos, pieno ir kakavos miltelių. Tai antioksidantų turtingas gėrimas iš kavos ir kakavos. Tačiau jį svarbu vartoti saikingai, nes daugelyje moka rūšių gali būti daug cukraus.
Flat White
„Flat White”, kaip ir latte, gaminamas iš espreso kavos ir pieno. Tačiau joje espreso ir pieno santykis yra daug didesnis, o tai reiškia didesnį kofeino kiekį. Flat White kava pasižymi aksomine tekstūra ir ryškiu skoniu.
Cafe au lait
Café au lait – tai kreminis gėrimas, gaminamas iš lygių dalių paruoštos kavos ir garuose virto pieno.
Cortado
Kofeino prisotintas skanėstas, vadinamas cortado, kilęs iš Ispanijos. Tai lygių dalių espreso kavos ir pieno derinys. Paprastai jis patiekiamas mažoje stiklinėje ir nėra plakamas puta. Cortado yra švelnios tekstūros ir sodraus skonio.
Airiška kava
Populiarus gėrimas, kurį sudaro karšta juoda kava, airiškas viskis, cukrus ir plakta grietinėlė. Šiame alkoholiniame gėrime yra kavos antioksidantų, tačiau alkoholio kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Raudonų akių kava
Tai įprasta virta kava, į kurią įmaišoma šlakelis espreso kavos. Tai stiprus, daug kofeino turintis gėrimas, kuris didina budrumą ir gerina koncentraciją.
Doppio
„Doppio” – tai dvigubas espreso kavos gėrimas, kuris yra populiarus tarp kavos mėgėjų. Nepaisant nedidelio tūrio, espreso kavoje yra daug kofeino, todėl dviguba porcija tikrai suteiks energijos. Jis pasižymi unikaliu, sodriu skoniu.
Brevet
Brevet – tai sodrus kavos gėrimas, pagamintas iš lygių dalių espreso ir plaktos grietinėlės. Jis yra kreminės tekstūros ir sodraus skonio, tačiau dėl grietinėlės turi daugiau kalorijų nei įprasta latte.
Dirty Chai
Šiame gėrime pikantiškas arbatos skonis derinamas su sodriu, ryškiu kavos skoniu, kad būtų sukurtas malonus, energijos suteikiantis gėrimas. Jis gaminamas arbatą užplikius karštame vandenyje, įpylus dalį espreso arba įprastos kavos ir pieno.
Kokios yra šalto kavos virimo rūšys
Šalto virimo kava gali būti gaivinanti alternatyva karštam gaivinančio gėrimo variantui, ypač karštą dieną. Šalto virimo kava gaminama mirkant kavos pupeles šaltame vandenyje, paprastai iki 24 valandų. Ji pasižymi švelniu, ne tokiu rūgščiu skoniu kaip karšta kava ir yra naudinga sveikatai.
Nitro šalto virimo kava
Nitro cold brew įprastą šaltai paruoštą kavą pakylėja į aukštesnį lygį – į kavą įpilama azoto. Į kofeino prisotintą skystį pridėjus azoto sumažėja rūgštingumas ir sustiprėja skonis. Nitro cold brew kava pasižymi kreminės konsistencijos ir putojančiu dangteliu.
Šaltoji latė
Šaltoje latte kavoje espreso kava maišoma su pienu, tačiau šaltoje latte kavoje naudojamas šaltas pienas, kad gėrimas būtų atšaldytas, kreminis ir gaivus.
Frappuccino
Gėrimas gaminamas maišytuve sumaišius kavą, ledą ir saldiklius, tačiau ne visi frappuccino gaminami vienodai. Į kai kuriuos dedama aromatizuotų sirupų, ledų arba pieno, jie gali būti gardinami plakta grietinėle.
Ledinė moka
Moka sumaišykite espreso kavą, šaltą pieną, ledą ir šokolado sirupą. Dažnai jis papildomas plakta grietinėle, tačiau paprastai turi daugiau kalorijų ir cukraus nei įprastas šaltasis gėrimas.
Anksčiau rašė, kad kodėl kava gali būti naudinga.