Mitybos specialistai patarė laikytis porcijos dydžio, jei kasdien valgote ispaninio šalavijo sėklas.
Chia sėklos yra labai sveikos / nuotr. depositphotos.com
Chia sėkloms suteiktas „supermaisto” statusas, kuris, atsižvelgiant į jų dydį, gali atrodyti kaip aukšta pasaka. Tačiau mitybos specialistai tvirtina, kad šios mažos sėklos turi didelę naudą sveikatai.
Tačiau kuo naudingos chia sėklos? Mitybos specialistai nurodė chia sėklų naudą ir jų maistingumą, rašo „Parade”.
Chia sėklų maistinė vertė
„Chia” sėklos patraukė pasaulio dėmesį dėl savo maistingųjų medžiagų gausos. Jos unikalios tuo, kad jose yra visų trijų makroelementų – baltymų, riebalų ir angliavandenių – kartu su skaidulomis, vitaminais ir mineralais”, – sakė mitybos specialistė Marjorie Nolan Cohn.
Nepaisant visų šių sėklų vertingumo, mitybos specialistė Shelby Love rekomendavo neviršyti dviejų valgomųjų šaukštų porcijos dydžio, jei chia sėklų valgote kasdien (arba beveik kasdien) arba pradedate valgyti daug skaidulų turinčius produktus.
„Šis kiekis suteikia solidžią skaidulinių medžiagų, omega-3 riebalų rūgščių ir svarbiausių mineralų dozę, neapkraunant virškinimo sistemos. Nors daug skaidulinių medžiagų puikiai veikia žarnyno sveikatą, suvalgius jų per daug vienu metu, ypač neužsigeriant pakankamai vandens, gali atsirasti pilvo pūtimas ar nemalonūs pojūčiai”, – aiškino Love.
1. Chia sėklos – puikus augalinės kilmės baltymas
„Chia” sėklos yra augalinės kilmės baltymų šaltinis, todėl puikiai tinka veganams ir vegetarams. Tai visaverčiai baltymai, kurių kartais sunku rasti tarp augalinių baltymų šaltinių. „Pilnavertis” baltymas yra toks, kuris suteikia visas organizmui reikalingas amino rūgštis, – „The Nutritionist” sakė mitybos specialistė Ariana Wood.
2. Chia sėklos gali padidinti sportinį pajėgumą
Baltymai gali padėti auginti ir išlaikyti raumenų masę, tačiau chia sėklų maistinė sudėtis suteikia dar daugiau naudos. „Kadangi chia sėklose yra trijų pagrindinių makroelementų – angliavandenių, baltymų ir sveikųjų riebalų – derinys, jos gali užtikrinti tolygų energijos išsiskyrimą ir padėti palaikyti ištvermę. Dėl savo priešuždegiminių savybių jos taip pat gali padėti atsigauti po treniruotės”, – pažymėjo Woodas.
3. Chia sėklos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis
„Chia sėklos gali padėti numalšinti organizmo uždegimą dėl jose esančių omega-3 riebalų rūgščių”, – sakė Love. Ji paaiškino, kad lėtinis uždegimas, susijęs su tokiomis problemomis kaip širdies ligos ir artritas, dažnai lieka nepastebėtas, tačiau laikui bėgant gali imti viršų. Chia sėklų įtraukimas į mitybą yra mažas žingsnis mažinant uždegimą ir palaikant natūralų organizmo gebėjimą atkurti save.
4. Palankiai veikia cukraus kiekį kraujyje
Chia sėklose esančios tirpios skaidulos naudingos tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, nes padeda išvengti jo šuolių.
5. Chia sėklos naudingos širdies sveikatai
Metaanalizė parodė, kad chia sėklos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, hipertenziją ir kūno svorį, taip padėdamos sumažinti širdies ligų riziką.
Taip pat skaitykite:
„Chia” sėklos geros tuo, kad jose yra širdžiai naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, omega-3 ir skaidulų. Skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, o omega-3 saugo širdį”, – aiškino mitybos specialistė Amanda Sauceda.
Ji pridūrė, kad chia sėklose esantis kalis taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį.
6. Chia sėklos yra geras geležies šaltinis
Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose ispaninio šalavijo sėklų yra apie 10 % geležies paros normos. „Geležis. [является] Svarbus mineralas, kurio dažnai trūksta sergant anemija. Geležis padeda raudoniesiems kraujo kūneliams – didžiulei organizmo daliai. Kai kurioms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, nėščioms moterims, reikia papildomai geležies. Chia sėklų įtraukimas į mitybą yra puikus būdas gauti papildomos geležies”, – pažymėjo Kohn.
7. Chia sėklos gali padėti virškinimui
Love teigė, kad chia sėklose yra ir tirpių, ir netirpių skaidulų, kurios kartu palaiko žarnyno sveikatą.
„Tirpios skaidulos skrandyje sudaro gelio konsistenciją, padeda reguliuoti žarnyno peristaltiką ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, o netirpios skaidulos veikia kaip švelnus virškinamojo trakto šveitiklis”, – aiškino ekspertė.
8. Chia sėklos gali būti naudingos reguliuojant svorį
Love teigė, kad chia sėklos gali padėti kontroliuoti alkį ir atitinkamai svorį.
„Chia sėklos turi unikalią savybę sugerti skystį ir išsiplėsti, sukurdamos gelio konsistenciją, kuri natūraliai padeda sumažinti apetitą. Tai leidžia ilgiau jausti sotumą ir nepersivalgyti”, – sakė mitybos specialistė.
9. Chia sėklos gali būti naudingos kaulų sveikatai.
„Chia sėklos, kuriose gausu kalcio, magnio ir fosforo, stiprina kaulus, – sakė Love. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose yra apie 15 proc. per parą reikalingo kalcio kiekio.
10. Puikus magnio šaltinis
Chia sėklose esantis magnis ne tik padeda kaulų sveikatai. „Viena uncija ispaninio šalavijo sėklų suteikia 26 % kasdienio magnio poreikio, kuris palaiko raumenis, nervus, cukraus kiekį kraujyje ir net kraujospūdį”, – pasakojo Kohn.