Alyvuogių aliejus: nustatyta pagrindinė nauda širdžiai ir virškinimui

Žmonės, vartojantys alyvuogių aliejų, rečiau miršta anksčiau laiko nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Alyvuogių aliejus yra labai sveikas / nuotr. depositphotos.com

Alyvuogių aliejus yra labai maistingas, pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir daugeliu kitų savybių.

Alyvuogių aliejaus nauda

Alyvuogių aliejus laikomas vienu maistingiausių aliejų sveikatai, nes jame yra mononesočiųjų riebalų, vitaminų E ir K bei stiprių antioksidantų, pavyzdžiui, polifenolių. Alyvuogių aliejus skatina širdies sveikatą, kovoja su uždegimais ir gerina bendrą sveikatos būklę. Atsižvelgiant į daugybę alyvuogių aliejaus privalumų, svarbu juo papildyti sveiką mitybą, rašo „Healthshots”.

12 alyvuogių aliejaus privalumų sveikatai

2020 m. atlikto tyrimo duomenimis, alyvuogių aliejaus nauda sveikatai taip pat mažina širdies ligų riziką. Žurnale „Journal of the American College of Cardiology” paskelbtame tyrime nustatyta, kad žmonių, kurie per dieną suvalgo daugiau nei pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, ankstyvos mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų, Alzheimerio ligos rodikliai buvo mažesni, palyginti su tais, kurie jo vartojo retai arba niekada nevartojo.

1. turi daug antioksidantų

Polifenoliai, tokoferoliai, fitosteroliai, skvalenas, terpeno rūgštys ir vitaminas E – tai vieni iš pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje esančių antioksidantų, kurie padeda išvengti laisvųjų radikalų žalos ląstelėms. Per didelis laisvųjų radikalų kiekis gali sukelti oksidacinį stresą, dėl kurio gali būti pažeistos ląstelės.

Taip pat skaitykite:

USDA duomenimis, valgomajame šaukšte yra 13 proc. vitamino E paros normos ir 7 proc. vitamino K paros normos.

2. Turi priešuždegiminių savybių

Lėtinis uždegimas yra pagrindinė tokių ligų, kaip vėžys, 2 tipo diabetas, Alzheimerio liga, artritas, nutukimas ir širdies problemos, priežastis. Alyvuogių aliejuje yra polifenolių – natūralių junginių, pasižyminčių stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą.

3 – turi antibakterinių savybių

Oleuropeinas, alyvuogių fitokomponentas, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, galinčiomis slopinti arba naikinti kenksmingas bakterijas. Viena iš jų yra Helicobacter pylori – bakterija, sukelianti skrandžio opas, skrandžio vėžį ir kitas virškinamojo trakto problemas. 2022 m. paskelbtas tyrimas su gyvūnais parodė, kad pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus gali padėti kovoti su bakterijomis ir palaikyti sveiką žarnyno bakterijų pusiausvyrą.

4. Naudingieji riebalai

Alyvuogių aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų, ypač oleino rūgšties. Šie riebalai laikomi naudingais, nes padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir kartu didina gerojo cholesterolio kiekį, taip gerindami bendrą širdies sveikatą.

5. Naudingi širdies sveikatai

Alyvuogių aliejus yra pagrindinis Viduržemio jūros regiono dietos, kuri, palyginti su kitomis dietomis, yra susijusi su ilgesniu ilgaamžiškumu ir mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, šaltinis. Alyvuogių aliejus padeda palaikyti sveikas kraujagysles, mažina uždegimą ir gerina cholesterolio kiekį kraujyje, o visa tai prisideda prie geresnės širdies ir kraujagyslių sveikatos.

6. Gerina virškinimą

Alyvuogių aliejaus įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti virškinimui. Tyrimai rodo, kad alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai gali būti tiesiogiai absorbuojami žarnyne. Jie padeda palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą, kuris siejamas su geresniu imunitetu ir mažesniu uždegimu. Daugeliui sveikų sgusiųjų, ryte tuščiu skrandžiu suvalgius vieną valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus, gali palengvėti vidurių užkietėjimas.

7. Apsaugo nuo svorio augimo

Nepaisant kaloringumo, alyvuogių aliejus iš tiesų gali padėti kontroliuoti svorį, jei vartojamas saikingai. Sveiki riebalai padeda pasisotinti ir sumažinti potraukį nesveikiems užkandžiams, todėl lengviau išlaikyti sveiką svorį.

8. Kova su Alzheimerio liga

Alzheimerio liga yra viena iš labiausiai paplitusių neurodegeneracinių ligų. 2024 m. apžvalgoje nustatyta, kad alyvuogių aliejus gali sumažinti Alzheimerio ligos išsivystymo ir pažinimo funkcijų pablogėjimo riziką. Šią galimą naudą lemia tai, kad alyvuogių aliejus mažina beta amiloido plokšteles, neurouždegimą ir oksidacinį stresą.

9. Mažina 2 tipo diabeto riziką

Alyvuogių aliejaus vartojimas siejamas su mažesne rizika susirgti 2 tipo diabetu. Alyvuogių aliejuje esantys mononesotieji riebalai gerina jautrumą insulinui ir cukraus kiekio kraujyje kontrolę, o tai labai svarbu diabeto prevencijai ir gydymui. 2017 m. atlikta metaanalizė parodė, kad alyvuogių aliejaus papildai reikšmingai sumažino cukraus kiekį kraujyje nevalgius ir gliukozės kiekį kraujo plazmoje žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu.

10. Priešvėžinės savybės

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vėžys yra viena pagrindinių mirties priežasčių. Alyvuogių aliejuje esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai padeda sušvelninti oksidacinį stresą ir uždegimą, kurie skatina vėžio atsiradimą. 2022 m. „Public Library of Science One” paskelbtoje metaanalizėje nustatyta, kad alyvuogių aliejų vartojantys žmonės 31 proc. rečiau serga vėžiu.

11. Padeda spręsti kaulų problemas

Alyvuogių aliejus pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl yra naudingas žmonėms, sergantiems reumatoidiniu artritu ir kitomis kaulų problemomis. Reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas gali padėti sumažinti su šia liga susijusį sąnarių skausmą ir patinimą.

12. Mažina nerimą ir depresiją

Alyvuogių aliejus gali pagerinti nuotaiką, o tai gali padėti sumažinti nerimo ir depresijos simptomus. Alyvuogių aliejuje esantys mononesotieji riebalai ir antioksidantai palaiko smegenų sveikatą ir neuromediatorių funkciją, o tai gali padėti apsisaugoti nuo psichikos sveikatos problemų.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: