Pistacijų nauda organizmui: mokslininkai paaiškino, kodėl kasdien turėtumėte suvalgyti po 2 saujas riešutų

Pistacijos yra vieninteliai riešutai, kuriuose yra daug akims naudingo liuteino.

Mokslininkai įrodė pistacijų naudą akių sveikatai / koliažas, depositphotos.com nuotr.

Kasdienis pistacijų vartojimas gali užkirsti kelią su amžiumi susijusioms regėjimo problemoms, nes tinklainėje padaugėja svarbių apsauginių junginių. Taip mano Tuftso universiteto mokslininkai, rašo „StudyFinds”.

Jie nustatė, kad sgusiųjų, kurie 12 savaičių kasdien suvalgydavo tik dvi uncijas (1 uncija yra apie 28,35 g) pistacijų, akių sveikata gerokai pagerėjo, palyginti su tais, kurie valgė įprastai. Tyrimo metu buvo matuojamas specialus apsauginis geltonosios dėmės pigmentas tinklainėje – šviesai jautriame sluoksnyje akies gale, kuris yra labai svarbus regėjimui.

Šis geltonosios dėmės pigmentas veikia kaip vidiniai akiniai nuo saulės. Jis padeda filtruoti kenksmingą mėlyną šviesą ir apsaugo tinklainę nuo pažeidimų, galinčių sukelti su amžiumi susijusią geltonosios dėmės degeneraciją (AMD), kuri yra viena iš pagrindinių vyresnio amžiaus žmonių regėjimo praradimo priežasčių.

Pistacijos yra vieninteliai riešutai, kuriuose gausu liuteino – naudingo junginio, kuris kaupiasi tinklainėje ir sudaro šį apsauginį pigmentą. Žaliosios lapinės daržovės taip pat turi daug liuteino, tačiau pistacijose esantys natūralūs riebalai padeda organizmui efektyviau jį įsisavinti.

Taip pat skaitykite:

Tyrime dalyvavo 36 sveiki 40-70 metų amžiaus žmonės, kurie vartojo maisto produktus, turinčius liuteino. Pusė dalyvių į savo racioną įtraukė dvi uncijas nesūdytų pistacijų, o kita pusė valgė kaip įprastai.

Po šešių savaičių grupėje, kuri vartojo pistacijas, pastebimai pagerėjo geltonosios dėmės pigmento lygis, ir ši nauda išliko iki 12 savaičių trukusio tyrimo pabaigos. Tuo tarpu kontrolinėje grupėje reikšmingų pokyčių nenustatyta.

„Mūsų rezultatai rodo, kad pistacijos yra ne tik maistingas maisto produktas, bet ir gali būti labai naudingos akių sveikatai, – sakė klinikinė neuropsichologė ir pagrindinė tyrimo autorė Tammy Scott.

Dvi uncijos pistacijų – tai maždaug dvi saujos arba 50-100 branduolių. Pistacijos turi ir kitų maistinių savybių, pavyzdžiui, sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulinių medžiagų.

Anksčiau pasakojo apie naudingiausius riešutus. Šis produktas mityboje padeda padidinti sotumą, palaikyti sveiką svorį ir net pagerinti cukraus kiekio kraujyje kontrolę, galimai sumažindamas atsparumo insulinui išsivystymo riziką.

Sertifikuota mitybos specialistė Destinee Moody įvardijo šešias riešutų rūšis, kuriose yra daugiausia baltymų. Tai žemės riešutai, migdolai, pistacijos, anakardžiai, graikiniai riešutai ir lazdyno riešutai.

Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 4.5 from 5 )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: