Kur daugiau baltymų – trynyje ar baltyme: mokslininkai atskleidė „slaptą” vištienos kiaušinio naudą

Mokslininkai paaiškino, kodėl jūsų racione turėtų būti ir trynys, ir baltymas.

Vištienos kiaušinių nauda organizmui / koliažas, depositphotos.com nuotr.

Įprasto didelio kiaušinio trynyje yra 185 miligramai cholesterolio, o kiaušinio baltyme jo visai nėra. Todėl kultūristai vartoja daug kiaušinių baltymų, kad į savo racioną įtrauktų daugiau baltymų, bet nepridėtų riebalų ir cholesterolio.

Viename kiaušinio baltyme yra daugiau kaip 3 gramai baltymų ir tik 17 kalorijų, todėl kiaušinių baltymai yra puikus baltymų šaltinis kultūristams ir tiems, kurie tiesiog laikosi dietos, rašo „Health Digest”.

Tačiau nereikėtų pamiršti ir kiaušinio trynio kaip baltymų šaltinio. Viename kiaušinio trynyje yra beveik 3 gramai baltymų, o kalorijų – 55, todėl tryniai taip pat gali būti mažai kalorijų turintis baltymų šaltinis. Kiaušinio trynyje taip pat yra palyginti nedaug sočiųjų riebalų – tik 1,5 gramo. Ekspertai pažymi, kad kiaušinio trynyje yra panašus baltymų kiekis kaip ir kiaušinio baltyme, tačiau kiaušinio trynys taip pat turi kai kurių maistinių medžiagų, kurių neturi kiaušinio baltymas.

Kiaušinio trynyje ir baltyme esančių maistinių medžiagų palyginimas

Kiaušinio trynys turi beveik dvigubai daugiau kalcio nei baltymas, nors kiaušinio trynys užtikrina tik apie 2 % reikalingo kalcio kiekio. Kiaušinio trynyje yra 15 kartų daugiau geležies nei baltyme. Kiaušinio trynys yra geras vitaminų B5 ir B12 šaltinis, o kiaušinio baltyme jų yra nedaug.

Kiaušinio trynys taip pat suteikia 25 % cholino, svarbaus vitamino atminčiai ir nuotaikai saugoti, paros poreikio. Kiaušinio baltyme cholino yra labai mažai.

Tačiau kiaušinio baltymas yra geras riboflavino, kuris padeda organizmui iš maisto gauti energijos ir palaikyti ląstelių veiklą, šaltinis. Kiaušinio baltyme kalio yra beveik tris kartus daugiau nei trynyje.

Tiek kiaušinio baltymas, tiek trynys yra geri visų devynių nepakeičiamųjų aminorūgščių (baltymų sudedamųjų dalių) šaltiniai. Nustatyta, kad kiaušinio baltyme šių aminorūgščių yra šiek tiek daugiau nei kiaušinio trynyje, o nepakeičiamųjų aminorūgščių alanino, asparagino rūgšties ir glutamo rūgšties kiaušinio baltyme gausite gerokai daugiau.

Ar kiaušinio trynys padidins cholesterolio kiekį?

Amerikos širdies asociacija teigia, kad svarbu atskirti maiste esantį cholesterolį nuo cholesterolio, esančio kraujyje. Nors atrodo logiška, kad maiste esantis cholesterolis gali lemti didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką, jų tarpusavio ryšys yra sudėtingesnis.

2024 m. tyrime, paskelbtame žurnale „Journal of the American College of Cardiology”, viena grupė per savaitę suvalgydavo 12 kiaušinių, o kita – mažiau nei du kiaušinius per savaitę. Praėjus keturiems mėnesiams, reikšmingų cholesterolio kiekio skirtumų tarp grupių nenustatyta.

Kitos sveikatos naujienos

Anksčiau pranešė, kad kiaušinių makaronai veltui nuvertinami. Mitybos specialistė paaiškino, kad juose yra daug naudingų medžiagų, įskaitant folio rūgštį, riboflaviną, tiaminą ir kt.

Be to, verta prisiminti 10 maisto produktų, kurie klaidingai laikomi turinčiais daug baltymų, sąrašą. Tai augalinis aliejus, humusas, jogurtas ir pan.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: