Kuo šparagai naudingi sveikatai: 5 galingi produkto privalumai

Ši daržovė gali padėti kovoti su vėžiu ir gali būti naudinga jūsų smegenims.

Mokslininkai įvardijo 5 galingus šparagų privalumus / nuotr. depositphotos.com

Šparagai yra daržovė, kurią galima įsigyti ištisus metus. Jei šviežių šparagų nusipirkote ūkininkų turguje ar maisto prekių parduotuvėje, geriausia juos valgyti iš karto. Šparagai puikiai dera su daugeliu kitų maisto produktų, pavyzdžiui, žirneliais, česnakais ar jaunomis bulvėmis, rašo Eating Well.

Pažymima, kad šiose daržovėse gausu maistingųjų medžiagų, jos yra geras ląstelienos, vitamino C ir folio rūgšties šaltinis. Šparagai taip pat yra puikus vitamino K – svarbios maistinės medžiagos kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai – šaltinis. Šparaguose taip pat yra chromo – mikroelemento, kuris gali sustiprinti insulino gebėjimą pernešti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles.

Leidinyje minima dar keletas kitų galimų šparagų privalumų:

Gali padėti sumažinti kraujospūdį

Šparaguose yra kalio – svarbios maistinės medžiagos, palaikančios širdies, kaulų, inkstų ir nervų sveikatą. Šioje stiebinėje daržovėje taip pat yra junginio, vadinamo asparaptinu, kuris gali padėti pagerinti kraujotaką ir savo ruožtu sumažinti kraujospūdį.

Taip pat skaitykite:

Gali padėti kovoti su vėžiu

Šis žolinis augalas kartu su avokadais, lapiniais kopūstais ir briuseliniais kopūstais yra ypač gausus glutationo – detoksikuojančio junginio, padedančio skaidyti kancerogenus ir kitus kenksmingus junginius, pavyzdžiui, laisvuosius radikalus, – šaltinis. Dėl glutationo šparagai gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio formų, pavyzdžiui, kaulų, krūties, storosios žarnos, gerklų ir plaučių vėžio, ir su jomis kovoti.

Kupini antioksidantų

Šparagai yra viena geriausių daržovių dėl savo gebėjimo neutralizuoti ląsteles žalojančius laisvuosius radikalus. Kartu su kitais potencialiais senėjimą stabdančiais maisto produktais šparagai gali padėti sulėtinti senėjimo procesą ir sumažinti uždegimą.

Gali būti smegenų veiklą gerinanti priemonė

Dar viena šios skanios daržovės savybė yra ta, kad ji gali padėti mūsų smegenims kovoti su kognityvinių gebėjimų silpnėjimu. Šparaguose, kaip ir lapiniuose žalumynuose, yra folio rūgšties, kuri sąveikaudama su žuvies, paukštienos, mėsos ir pieno produktuose esančiu vitaminu B12 mažina pažinimo funkcijų sutrikimo riziką. Jei esate vyresni nei 50 metų, įsitikinkite, kad gaunate pakankamai B12, nes su amžiumi gebėjimas jį įsisavinti mažėja.

Taip pat skaitykite:

Natūralus diuretikas

Šparaguose yra junginių, kurie veikia kaip natūralus diuretikas, didina šlapinimąsi ir padeda organizmui atsikratyti druskos pertekliaus. Tai ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo edemos – skysčių kaupimosi kūno audiniuose, taip pat turintiems aukštą kraujospūdį ar sergantiems kitomis su širdimi susijusiomis ligomis.

Naujausios dietologų naujienos

Mokslininkai padarė netikėtą išvadą, kaip abrikosai veikia kraujospūdį. Pasirodo, šis populiarus vaisius gali apsaugoti jus nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Viename šviežiame abrikoso vaisiuje yra 16,8 kalorijos, 4,55 miligramo kalcio ir nemažai vitamino C bei kitų maistinių medžiagų. Iš tikrųjų abrikosų maistinė nauda tokia įvairi, kad jie dažnai vadinami supermaistu.

Taip pat skaitykite:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: