Graikiniai riešutai yra sveiki, juose gausu alfalinoleno rūgšties ir jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Graikiniai riešutai kelia pavojų dažna liga sergantiems žmonėms / nuotr. depositphotos.com
Kalbant apie virškinimo sistemos „išjudinimą” rytais, kovą su uždegimais, smegenų sveikatos gerinimą ir ligų rizikos mažinimą, graikiniai riešutai yra puikus pasirinkimas. Taigi rinkdamiesi, ką valgyti pusryčiams, apsvarstykite galimybę graikinių riešutų įberti į avižinę košę arba pasigaminti kavos su graikiniais riešutais, rašo „Parade”.
Gydytojai sutinka, kad graikiniai riešutai yra naudingi, pažymėdami, kad juose yra daug alfalinoleno rūgšties – produkto, turinčio daug omega-3, ir kad jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
„Mažindami uždegimą, jie palaiko kelių organizmo sistemų sveikatą, įskaitant širdies ir kraujagyslių, virškinamojo trakto ir endokrininę sistemas. Tai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Graikiniai riešutai skatina žarnyno ir smegenų sveikatą, o jų priešuždegiminės savybės mažina vėžio riziką”, – sako daktaras Chidozie Odigwe, kuris specializuojasi inkstų sveikatos srityje.
Taip pat skaitykite:
Tuo tarpu nutukimo gydytoja Dr. Jenny Stanford priduria, kad omega-3 riebalų rūgštys gali pagerinti cholesterolio kiekį, o antioksidantai – sumažinti oksidacinį stresą. Be to, jos teigimu, graikiniuose riešutuose yra skaidulinių medžiagų, kurios padeda žarnyno mikrobiomui ir skatina kognityvines funkcijas.
Vis dėlto graikiniai riešutai gali būti pavojingi tam tikrai populiacijai, kuriai priklauso maždaug 1 iš 7 sgusiųjų, o 9 iš 10 to nežino, ir tai neįskaitant alergijos riešutams.
„Veikiau kalbame apie žmones, sergančius inkstų ligomis. Inkstų ligos požymiai yra dažnesnis šlapinimasis, sausa oda, kraujingas ar putotas šlapimas, raumenų mėšlungis ir kojų tinimas”, – rašoma straipsnyje.
Taip pat skaitykite:
Dr. Odigwe aiškina, kad ne visiems inkstų ligomis sergantiems pacientams reikia vengti ar riboti graikinių riešutų vartojimą.
„Tik pacientams, sergantiems vėlyvosios stadijos lėtine inkstų liga, taip pat pacientams, kuriems atliekama dializė, reikia riboti (jei ne visiškai vengti) graikinių riešutų vartojimą”, – sako sveikatos specialistė.
Pažymima, kad graikiniuose riešutuose gausu dviejų maistinių medžiagų, kurios gali būti toksiškos, jei vartojamos dideliais kiekiais, – fosforo ir kalio. Net jei jų nevartojama dideliais kiekiais, lėtinėmis inkstų ligomis sergančių žmonių inkstai negali gerai perdirbti kalio ir fosforo.
„Svarbiausia, kad inkstai padeda palaikyti normalų fosforo ir kalio kiekį. Deja, tačiau pažengusios stadijos ir dializuojami pacientai tokios prabangos neturi, todėl jiems kyla didelė rizika, kad šių dviejų elementų kiekis bus per didelis”, – aiškina Odigwe.
Taip pat skaitykite:
Dr. Stanfordas teigia, kad tai tik viena iš problemų, nes graikiniuose riešutuose ir jų giminaičiuose migdoluose taip pat yra oksalatų, kurie, vartojami dideliais kiekiais, gali sukelti inkstų akmenligę.
„Lėtine inkstų liga sergantys pacientai turėtų atidžiai stebėti savo mitybą, kad galėtų kontroliuoti ligą”, – sako ekspertas.
Naujausios dietologų naujienos
Mokslininkai padarė netikėtą išvadą, kaip abrikosai veikia kraujospūdį. Šis populiarus vaisius gali apsaugoti jus nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Anksčiau mitybos specialistai įvardijo sveiką užkandį, kuris gali padėti numesti svorio. Ekspertai teigia, kad viename kiaušinyje yra mažiau nei 80 kalorijų, o jame yra šeši gramai galingų baltymų, kurie padeda ilgiau išlikti sotiems.