Ūkininkų turguje ar maisto prekių parduotuvėje ne visada lengva rasti puikiai prinokusį vaisių.
Ekspertai pateikė 8 patarimus, kaip išsirinkti geriausią arbūzą / nuotr. depositphotos.com
Niekas taip nesisieja su vasara kaip gabalėlis saldaus, sultingo arbūzo. Tačiau ūkininkų turguje ar maisto prekių parduotuvėje rasti tobulai prinokusį vaisių ne visada lengva. Tačiau išsirinkti tinkamą arbūzą verta pasistengti – ir dėl jo skonio, ir dėl maistingųjų medžiagų kiekio, rašo „Health”.
Pasak registruotos dietologės ir mitybos ekspertės Mios Sin, arbūzą sudaro apie 92 % vandens, todėl jis yra drėkinantis vaisius.
„Be to, jame yra pagrindinių maistinių medžiagų, įskaitant kalį ir vitaminą C. Kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį, padeda raumenims susitraukti ir nervams funkcionuoti. Vitaminas C svarbus imunitetui ir odos sveikatai”, – sako ekspertas.
Taip pat skaitykite:
Arbūzuose taip pat yra likopeno – natūralaus junginio, kuris suteikia arbūzams rausvai raudoną spalvą ir yra naudingas širdies sveikatai, sako Kimberly Rose-Francis, registruota dietologė iš Nacionalinės arbūzų reklamos tarybos.
„Štai įdomus faktas: vidutinis arbūzas turi apie 40 proc. daugiau likopeno nei žali pomidorai”, – pažymi ekspertė.
Jei kitam šeimos pietų ar vasaros renginiui ieškote saldaus ir sūraus arbūzo, pabandykite pasinaudoti ekspertų patarimais, kad atpažintumėte tobulą arbūzą.
Taip pat skaitykite:
1. Apsvarstykite formą
Pirkdami arbūzą maisto prekių parduotuvėje ar ūkininkų turguje, pirmenybę teikite simetriškos formos arbūzams, nes neįprastos formos gali turėti įtakos tekstūrai ir skoniui.
Norėdami įsitikinti, ar arbūzo žievė yra tvirta, galite ją paspausti. Minkšta žievelė gali reikšti, kad arbūzas pernokęs arba pradeda pūti. Galai turi būti pilni ir užapvalinti.
Jei dar yra kotelis, jis turi būti sausas ir šiek tiek rudas – žali koteliai reiškia, kad vaisiai buvo nuskinti per anksti ir gali būti neskanūs bei nesaldūs.
2. Apžiūrėkite spalvą
Arbūzui užaugti užtenka 90 dienų, ir jis bus saldžiausias, kai bus pats didžiausias. Arbūzo išorė turėtų būti matinė – tai rodo, kad arbūzas prinokęs. Jei jis blizga, vadinasi, buvo nuskintas – dar nesubrendęs.
Taip pat skaitykite:
Be to, jei arbūzas yra vienodos spalvos, vaisiai turėtų būti vienodo sunokimo ir skonio. Atminkite, kad nuskynus derlių arbūzai toliau nebręsta. Jie nustoja nokti, kai tik nuskinami nuo vynmedžio. Tai reiškia, kad arbūzas netaps saldesnis, jei, parsinešę jį iš parduotuvės namo, kelias dienas palauksite, kol jį suvalgysite.
3. Patikrinkite, ar nėra juostos
Apžiūrėkite arbūzo gyslas. Šios žymės paprastai yra geras rodiklis, kad radote labai saldų arbūzą. Būtinai apžiūrėkite jį iš visų pusių, ar nėra dryžių. Dideli dryžiai arba „cukraus dėmės” reiškia, kad iš arbūzo teka cukrus ir kad arbūzas yra labai saldus.
Tinklelis gali būti šiek tiek nepatrauklus, tačiau šios rudos gyslos arba dėmės yra apdulkinimo rezultatas, todėl kuo daugiau voratinklių pamatysite, tuo daugiau kartų bitė apdulkino arbūzą ir tuo saldesnis bus vaisius.
Taip pat skaitykite:
4 – Ieškokite geltonojo pilvo
Geltonas arbūzo pilvas, dar vadinamas lauko dėme, rodo, kur arbūzas augdamas gulėjo ant žemės, ir yra prinokimo rodiklis. Didelė geltona lauko dėmė vienoje pusėje reiškia, kad arbūzas ant vynmedžio brendo ilgiau. Mažesnė arba balta dėmė reiškia, kad arbūzas gali būti ne toks prinokęs.
Jei dėmė per daug oranžinė, tai gali reikšti, kad arbūzas pernokęs, todėl verta ieškoti gražios sviesto geltonumo spalvos.
5. Palieskite
Pirštų kauliukais palieskite arbūzą. Prinokęs arbūzas skleis gilų garsą, o pernokęs arbūzas gali skleisti prislopintą arba švelnų garsą.
Arbūzas, kuris skamba tuščiaviduris, gali būti praradęs dalį vandens. Kadangi arbūzą daugiausia sudaro vanduo, vaisius gali būti sausas arba grūdėtas, o ne saldus ir gaivus.
Jei stuksenant pasigirsta aukštesnis garsas, tai gali reikšti, kad žievė per stora ir vaisius neprinokęs.
Taip pat skaitykite:
6. Lengvai įbrėžkite
Arbūzo žievės paviršių taip pat galite subraižyti, kad nustatytumėte, ar arbūzas prinokęs. Jei išoriniai sluoksniai lengvai nuslysta ir iš apačios matosi žalsvai balta spalva, arbūzas yra prinokęs. Neprinokęs turės tamsesnę liniją.
Visiems maisto prekių parduotuvėse parduodamiems arbūzams yra nustatytas minimalus saldumo lygis, kurį jie turi atitikti, kad juos būtų galima parduoti vartotojams. Todėl jei apsipirkinėsite būtent ten, garantuotai rasite bent šiek tiek saldų arbūzą. Tačiau vieni arbūzai gali būti saldesni už kitus.
7. Paimkite jį
Kai ūkininkų turguje, kioske ar maisto prekių parduotuvėje paimate arbūzą, jis turėtų atrodyti sunkesnis, nei atrodo. Stebėtinai sunkus arbūzas reiškia, kad jo viduje yra daugiau vandens ir greičiausiai saldesnis minkštimas.
Geriausias arbūzas maisto prekių parduotuvėje ar ūkininkų turguje greičiausiai yra pats sunkiausias, nes jame yra daugiau vandens ir jis sultingas.
8. Venkite sumuštų arbūzų
Kadangi žievė, sėklos ir minkštimas yra visiškai valgomi, arbūzai turi daug naudos sveikatai, jei jie nėra pažeisti ar pradėję gesti. Venkite įbrėžimų, įpjovimų, pažeidimų ar minkštų dėmių turinčių arbūzų.
Taip pat venkite arbūzų su nelygiais iškilimais ar gumbeliais. Jūsų arbūzas nebūtinai turi būti tobulas, tačiau jis neturėtų būti pažeistas.
Taip pat skaitykite:
Naujausios žinios apie arbūzus
Praėjusią savaitę pranešė, kad arbūzų kainos pasiekė piką. Taigi dabar arbūzai kainuoja vidutiniškai 47 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.
Taip pat rašėme apie vienintelę gudrybę, kad visada pasirinktumėte prinokusį arbūzą. Norėdami išsirinkti saldų ir sultingą arbūzą, turite apžiūrėti jo apačioje esančią dėmę. Būtent pagal apatinės dalies spalvą geriausiai galite pasakyti, ar arbūzas prinokęs, ar ne.