Avižiniai dribsniai kasdien: mitybos specialistai atskleidė privalumus ir trūkumus

Avižiniai dribsniai yra maistingųjų medžiagų turtingas maisto produktas, kuriame yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, mangano, fosforo, magnio ir geležies.

Avižiniai dribsniai yra labai sveika / nuotr. depositphotos.com

Žinomas dėl savo naudos šis pilno grūdo pusryčių maistas, atrodo, yra laimintis pasirinkimas. Mitybos specialistai papasakojo viską apie šios košės privalumus ir trūkumus.

12 avižinių dribsnių privalumų

  • Geras skaidulinių medžiagų šaltinis širdies ir virškinimo sveikatai.
  • Didina sotumo jausmą, padeda kontroliuoti alkį;
  • Skatindamas sotumo jausmą gali padėti numesti svorio;
  • Mažina blogojo cholesterolio kiekį;
  • Palaiko reguliarų virškinimą ir žarnyno sveikatą;
  • Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje;
  • Turi naudingų junginių sveikam žarnyno mikrobiomui;
  • Dėl tirpių skaidulų gerina širdies sveikatą;
  • yra baltymų šaltinis;
  • Turi svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip manganas, magnis, geležis ir fosforas;
  • Gali sumažinti uždegimą;
  • Pailgina gyvenimą.

Viename virtų avižinių dribsnių puodelyje yra 4 g skaidulinių medžiagų, t. y. 14 % paros normos. „Avižiniai dribsniai yra pilno grūdo grūdai, turintys daug tirpių skaidulų, kurios lėtina virškinimą, todėl jaučiatės sotūs”, – aiškina mitybos specialistė Emily Dankers, rašo „Eatthis”.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad senamadiški avižiniai dribsniai ir greito paruošimo avižiniai dribsniai gerokai pagerino apetito kontrolę per keturias valandas.

Avižiniai dribsniai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, kurios lėtina virškinimą, todėl gali padėti išvengti persivalgymo per dieną, pridūrė mitybos specialistė Trista Best.

Taip pat skaitykite:

Išsamioje 2023 m. apžvalgoje pažymima, kad daugybė klinikinių tyrimų parodė, jog avižos atlieka svarbų vaidmenį nutukimo prevencijos ir svorio metimo procese.

„Avižų dribsniuose esančios skaidulos skatina virškinamojo trakto sveikatą, įskaitant reguliarų tuštinimąsi”, – sakė mitybos specialistė Amy Goodson.

Jei iki šiol nevartojote daug skaidulinių medžiagų ir pradėjote kasdien valgyti avižinių dribsnių, Goodson rekomenduoja didėjant skaidulinių medžiagų suvartojimui per dieną didinti skysčių kiekį, nes jie jungiasi su vandeniu ir yra būtini, kad skaidulinės medžiagos įgytų naudingų savybių.

Kasdien valgant avižinius dribsnius taip pat galima kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes juose gausu skaidulinių medžiagų. Ji padeda sulėtinti su maistu gaunamų angliavandenių patekimo į kraują greitį, todėl cukraus kiekis kraujyje visą dieną tampa tolygesnis.

Žurnale „Foods” paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad avižose gausu unikalių fitocheminių medžiagų, įskaitant beta gliukaną, atsparų krakmolą ir fenolus, kurie veikia žarnyno mikrobiomą.

Žarnyno mikrobiomas – tai virškinimo trakte gyvenančių bakterijų, grybelių ir kitų mikroorganizmų bendruomenė, kuriai tenka svarbus vaidmuo virškinimui, imunitetui ir net smegenų sveikatai. Sveikas žarnynas gali padėti išvengti daugelio ligų, pavyzdžiui, nutukimo, diabeto ir storosios žarnos vėžio.

„Avižos yra ingredientas, kuris yra dėmesio centre dėl širdies sveikatos. Tyrimai ir toliau rodo, kad reguliariai vartojant šį skaidulų turtingą maisto produktą mažėja „blogojo” cholesterolio kiekis”, – sakė mitybos specialistė Mackenzie Burgess.

Viename puodelyje senoviniu būdu virtų avižinių dribsnių yra 6 g baltymų. „Baltymai kartu su skaidulinėmis medžiagomis gali padėti ilgiau jaustis sotiems”, – sakė Brenda Braslow.

Viename žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad žmonės, kurie buvo laikomi turinčiais antsvorio, galėjo numesti svorio padidinę baltymų suvartojimą iki 30 proc. dienos kalorijų.

Lėtinis uždegimas gali sukelti daugybę sveikatos problemų – nuo medžiagų apykaitos sutrikimų iki padidėjusio trigliceridų kiekio ir padidėjusio svorio. Jei kasdien valgysite avižinių dribsnių, galite sumažinti šių problemų riziką. Daugybė tyrimų atskleidė priešuždegimines avižų savybes, kurias lemia jose esantys beta gliukanai.

Avižiniai dribsniai yra vienas geriausių maisto produktų ilgaamžiškumo požiūriu. Tyrimo duomenimis, avižos gali padėti sumažinti autoimuninių ligų, širdies ligų ir net svorio augimo riziką. Be to, Amerikos širdies asociacijos duomenimis, reguliariai vartojant neskaldytų grūdų produktus sumažėja mirtingumas.

Viską pasakius apie avižinių dribsnių naudą, bus teisinga įvardyti ir trūkumus:

  • Galimas pesticido chlormekvato, kuris gali sukelti sveikatos problemų, poveikis;
  • Kai kuriems žmonėms, ypač pradėjusiems vartoti daug skaidulų turintį maistą, gali sukelti pilvo pūtimą;
  • Gali prisidėti prie svorio augimo, jei vartojama per dideliais kiekiais arba su daug kalorijų turinčiais priedais.

Avižinių dribsnių nauda

Avižiniai dribsniai teikia daug teigiamos naudos sveikatai. Sunku paneigti, kad avižiniai dribsniai yra naudingi dėl tokių šalutinių poveikių, kaip geresnis virškinimas, galimas svorio mažėjimas, geresnė širdies sveikata ir didesnis sotumo jausmas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: