Kardiologai įvardijo vasaros uogas, kurios išgelbės jūsų širdį

Visos uogos naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai, tačiau gydytojai išskyrė tik dvi.

Uogose gausu tokių antioksidantų / nuotr. depositphotos.com

Visų rūšių uogos naudingos širdies sveikatai. Jei norite pirmenybę teikti vienai uogų rūšiai, kardiologai sutaria, kad geriau rinktis gervuoges ir mėlynes.

Parade rašoma, kad uogos, nors ir nedidelės, yra pilnos maistinių medžiagų, kurios prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos.

Kodėl uogos naudingos širdžiai

Kardiologas Dr. Satjit Bhusri, MD FACC, sako, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl uogos naudingos širdžiai, yra didelis antioksidantų kiekis jose.

„Uogose gausu antioksidantų, tokių kaip antocianinai, elago rūgštis ir resveratrolis, kurie padeda mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, todėl gali sumažinti širdies ligų riziką”, – aiškina jis.

Dr. Siyab Panhwar, medicinos mokslų daktaras, intervencinis kardiologas, sako, kad uogose gausu širdžiai naudingų maistinių medžiagų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C ir E.

Dar viena maistinė medžiaga, dėl kurios uogos tokios naudingos, yra skaidulos. Moksliniai tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu ląstelienos, susijusi su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Uogos taip pat yra geras mikroelementų, pavyzdžiui, folio rūgšties, kalcio ir seleno, šaltinis. Visos šios maistinės medžiagos ir antioksidantai padeda gerinti širdies sveikatą”, – sako daktaras Panhwaras. „Ypač žmonėms, kurie jau turi širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių, tokių kaip diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis, metabolinis sindromas, aukštas kraujospūdis ir rūkantieji, uogų valgymas gali padėti sumažinti bendrą širdies ir kraujagyslių riziką.”

Kiek uogų valgyti

Dr. Panhwaras aiškina, kad nėra tikslaus kiekio, kuris duotų apčiuopiamos naudos. Jis sako, kad geriausia valgyti įvairų maistą ir iki minimumo sumažinti maisto produktų, kurie neprisideda prie širdies sveikatos.

„Nors griežtų taisyklių dėl vartojimo dažnumo nėra, kai kurie tyrimai rodo, kad uogų valgymas tris kartus per savaitę gali būti naudingas širdies sveikatai. Taip pat rekomenduojama vartoti įvairias uogas, kad gautumėte įvairių maistinių medžiagų ir antioksidantų derinį”, – sako Dr. Bhusri.

Kokios uogos geriausiai tinka širdžiai

Kardiologai teigia, kad gervuogės yra geriausios uogos širdžiai.

„Gervuogės turi daugiau skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, – sako daktaras Pankhwaras.

Ekspertai sutinka, kad mėlynės yra dar viena širdžiai naudinga uoga.

„Mėlynės dažnai išskiriamos dėl didelio antioksidantų kiekio ir potencialo pagerinti širdies sveikatą mažinant kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje”, – sako Dr. Bhusri.

Anksčiau rašė, kas nutinka organizmui, jei kasdien valgote arbūzą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: