Vaisiai, turintys netikėtą poveikį cholesterolio kiekiui, buvo pavadinti

Jų įtraukimas į mitybą padės sumažinti „blogojo” cholesterolio kiekį ir padidinti „gerojo” cholesterolio kiekį.

Mitybos specialistai įvardijo vaisius, kurie sureguliuos cholesterolio lygį / koliažas

Ne visi žino, kad kai kurių rūšių vaisiai gali padėti labai veiksmingai kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Jų įtraukimas į mitybos racioną padės sumažinti „blogojo” cholesterolio kiekį ir padidinti „gerojo” cholesterolio kiekį.

Masačusetso bendrosios Brighamo ligoninės kardiologas Romitas Bhattacharya paaiškino, kad šiuo atveju geriau rinktis sveikus vaisius, o ne sultis, rašo „Healthdigest”.

Braškės

Tyrimai parodė, kad jos gali natūraliai sumažinti blogojo „cholesterolio” kiekį. Šį poveikį lemia antocianinai, susiję su širdį saugančiomis savybėmis.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad žmonėms, kurie mėnesį kasdien suvalgydavo po tris puodelius braškių, sumažėjo „blogojo” cholesterolio kiekis. Mokslininkai mano, kad įspūdingą poveikį cholesterolio kiekiui gali lemti tai, kad vaisiai styvina Nrf2 – baltymo, kuris natūraliai reguliuoja cholesterolio ir trigliceridų kiekį, rūšį.

Apelsinai

Apelsinai padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį keliais būdais. Daktarė Leanne Poston teigė, kad apelsinai yra naudingi dėl juose esančių skaidulų ir augalinių sterolių, kurie neleidžia organizmui įsisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.

Mitybos specialistė Alex Caspero pridūrė, kad apelsinuose yra tirpiųjų skaidulų, kurios yra tirštiklis, stabilizuojantis cukraus kiekį kraujyje ir neleidžiantis įsisavinti riebalų, kad būtų kontroliuojamas cholesterolio kiekis.

Vynuogės

Galbūt jus nustebins tai, kad vynuogės cholesterolio kiekį mažina per žarnyną. Vynuogėse gausu skaidulinių medžiagų, fitonutrientų ir polifenolių, kurie nepaprastai gerai veikia lipidų kiekį, – sakė daktaras Zhaoping Li.

Figos

Tai gausus maistingųjų medžiagų turinčios tirpios ląstelienos, vadinamos pektinu, šaltinis. Ji išplauna trigliceridus ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl jūsų širdis išlieka sveika.

Mayo klinikos duomenimis, kasdien suvalgant 5-10 g tirpiųjų skaidulų, galima pastebimai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Bananai

Svarbiausia jų veiksmingumo priežastis – tirpios skaidulos, kurios mažina „blogojo” cholesterolio kiekį. Kartu bananai naudingi ir širdies sveikatai. Kadangi skaidulos suriša cholesterolį virškinamajame trakte, jos užtikrina, kad jis bus pašalintas iš organizmo anksčiau, nei spės susikaupti kraujyje.

Bananuose iš tikrųjų gausu ir tirpių, ir netirpių skaidulų, o tai puikus derinys virškinimo sveikatai.

Bananuose taip pat yra širdžiai naudingų antioksidantų, pvz. Sumažinus oksidacinį stresą organizme, uždegimo lygis gali sumažėti ir apsaugoti širdį nuo būsimų pažeidimų. Taigi bananai atlieka ypač svarbų vaidmenį saugant kraujagysles nuo pažeidimų ir mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Gvajavos

Šiame vaisiuje yra įspūdingas maistinių skaidulų, antioksidantų ir kalio derinys, todėl jis ypač svarbus bet kokios širdžiai palankios mitybos priedas.

Būtent gausybė skaidulinių medžiagų goje tiksliausiai įrodo, kad jos mažina padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Tirpios skaidulinės medžiagos prisijungia prie cholesterolio ir neleidžia jam kauptis, kol kraujotaka nespėja jo pasisavinti.

Kiviai

Šiuose vaisiuose yra labai daug maistinių medžiagų, juose gausu tirpių skaidulų, polifenolių ir vitamino C, kurie teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimo duomenimis, valgant kivius gali padidėti „gerojo” cholesterolio kiekis, todėl labiau apsaugoma širdis.

Bergamotės

Bergamotė yra citrusinių vaisių rūšis. Atlikus tyrimus nustatyta, kad šis itališkas vaisius gerina bendrą cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, papildomi tyrimai parodė, kad vartojant bergamočių padidėjo „gerojo” cholesterolio kiekis. Šį teigiamą poveikį mokslininkai siejo su jame esančiu polifenolių kiekiu.

Arbūzas

Arbūzų sudėtyje esantis likopenas yra skanus ir vertingas cholesterolio kiekį mažinančios dietos priedas. Šis galingas antioksidantas yra karotenoidų rūšis, pasižyminti gebėjimu mažinti uždegimus organizme ir reguliuoti sveiką cholesterolio kiekį. Kartu arbūzuose esantys fitosteroliai gali sumažinti „blogojo” cholesterolio kiekį.

Vaisių nauda sveikatai

Visų rūšių vaisiai yra sveikintini dėl savo neįtikėtinos naudos sveikatai, ir tai toli gražu neapsiriboja cholesterolio kiekio gerinimu.

Mitybos specialistai pataria į savo racioną įtraukti mažai fruktozės turinčius vaisius. Tai kiviai, citrusiniai vaisiai ir braškės.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: