Duonos atsisakymas gali turėti įtakos jūsų sveikatai.
Daugelis žmonių, norėdami numesti svorio, atsisako duonos / nuotr. depositphotos.com
Nutukimo epidemija ir svorio metimo tendencijos paskatino keisti požiūrį į mitybą. Mažai angliavandenių turinčių dietų tendencijos paveikė požiūrį į duoną ir paskatino kai kuriuos visiškai jos atsisakyti.
Health digest rašo, kad tai, kaip duonos atsisakymas gali paveikti sveikatą, priklauso nuo duonos rūšies, suvartojamo kiekio ir žmogaus sveikatos būklės. Be to, sveikatos pokyčius, susijusius su duonos atsisakymu, gali lemti kelios priežastys.
Kraujospūdis
Kaip paaiškino Kalifornijos universiteto Deiviso universitete, hipertenzija ir maisto produktų, kuriuose yra daug natrio, vartojimas gali eiti koja kojon. Kadangi duonoje gali būti daug natrio (Harvardo sveikatos leidinio duomenimis), tai reiškia, kad duona gali padidinti tikimybę susirgti aukštu kraujospūdžiu.
Be to, 2020 m. žurnale „Nutrients” atliktame tyrime nustatytas ryšys tarp duonos vartojimo ir aukšto kraujospūdžio. Mayo klinikoje pažymima, kad pilno grūdo maisto produktai gali ne tik padėti valdyti hipertenziją, bet ir galbūt sumažinti hipertenzijos tikimybę.
Jei vis dėlto norite išbraukti duoną iš savo raciono, pabandykite ją pakeisti. Pavyzdžiui, prie pietų galite pridėti kvinojos arba prie vakarienės – rudųjų ryžių. Laukiniai ryžiai ir miežiai taip pat yra geras pasirinkimas.
Cukraus kiekis kraujyje
Mitybos specialistė Lisa Andrews paaiškino, kad dėl baltos duonos cukraus kiekis kraujyje gali greitai pakilti ir nukristi, tačiau pilno grūdo duona paprastai tokių šuolių nesukelia. Taip yra todėl, kad šių duonos rūšių glikeminis indeksas skiriasi.
Pasak Klivlendo klinikos endokrinologo Aleksandro Viljamso (Alexander Williams), „Glikemijos indeksas naudojamas maisto produktams, kuriuose yra angliavandenių, suskirstyti į kategorijas, jų potencialui padidinti cukraus kiekį kraujyje ir kaip greitai jie padidina cukraus kiekį kraujyje”.
Maisto produktai išdėstomi skalėje nuo nulio iki šimto, ir kuo aukščiau maisto produktas yra skalėje, tuo didesnis jo glikeminis indeksas ir tuo didesnė tikimybė, kad jis sukels cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus.
Dr. Williamsas taip pat pažymi, kad atlikta tyrimų, patvirtinančių, jog maisto produktų, turinčių mažą glikemijos indeksą, vartojimas gali būti naudingas tiek siekiant išvengti antrojo tipo diabeto ilgalaikių komplikacijų, tiek mažinant jų riziką.
Svorio metimas
Medicininės mitybos specialistas Tai Ibitoye pastebėjo, kad duona pagarsėjo kaip produktas, dėl kurio automatiškai auga svoris. Dėl to susidarė klaidingas įsitikinimas, kad žmogus, norėdamas atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, turėtų visiškai išbraukti duoną iš savo mitybos raciono.
Jei sumažinsite angliavandenių kiekį, gali sumažėti vandens svoris, rašoma „Medical News Today”.
Energijos lygis
Kadangi duonoje yra angliavandenių, o angliavandeniai suteikia energijos, duona yra būdas organizmui pasipildyti energija. Ir atvirkščiai, išbraukus duoną iš savo mitybos raciono, energijos lygis gali sumažėti.
Kalbant apie duoną ir energijos lygį, reikia atsižvelgti į keletą dalykų. Visų pirma, kokią duoną valgote, nes ji gali turėti įtakos tam, kiek laiko turėsite energijos.
Pasak mitybos specialistės Kristinos Laboni, balta duona gali būti geras pasirinkimas prieš treniruotę, iš dalies todėl, kad organizmas ją greičiau suvirškina, todėl energijos greitai padaugėja. Tačiau jei dirbate biure, dėl baltos duonos galite jaustis pavargę, nes jos suteikiamas energijos antplūdis greičiau išsikvepia. Kita vertus, pilno grūdo duona, kuri virškinama lėčiau, suteikia energijos ilgam. Be to, gydytoja dietologė Tai Ibitoye pasakojo, kad sumažinus angliavandenių kiekį, galima praleisti valgį, o tai gali sukelti mieguistumą.
Jei vis dėlto norite atsisakyti duonos, įtraukite į savo racioną kitų neskaldytų grūdų šaltinių – neskaldytų grūdų salotose, avižinių dribsnių pusryčiams.
Žarnyno veikla
MedicineNet duomenimis, baltoje duonoje ne tik nėra skaidulinių medžiagų, bet ir krakmolo. Dėl šių veiksnių valgant šios rūšies duoną gali atsirasti vidurių užkietėjimas arba jis dar labiau paūmėti. Tačiau tai nereiškia, kad visos duonos rūšys būtinai kenkia žarnynui.
Pilno grūdo duona gali turėti teigiamą poveikį vidurių užkietėjimui. 2010 m. žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad viso grūdo ruginė duona gali būti veiksmingesnė už kvietinę duoną ir vidurių laisvinamuosius vaistus nuo vidurių užkietėjimo.
Nors yra įrodymų, kad ruginė duona gali padėti nuo vidurių užkietėjimo, MedicineNet teigia, kad rugiuose, kaip ir kviečiuose bei miežiuose, yra glitimo, kuris kai kuriems žmonėms taip pat kartais gali sukelti vidurių užkietėjimą.
Išbraukus duoną iš savo raciono, vidurių užkietėjimo tikimybė gali ir padidėti, ir sumažėti, priklausomai nuo to, kokią duoną valgote reguliariai, ir nuo individių sveikatos problemų.
Ar yra ryšys tarp duonos ir depresijos
Pasak „Science Alert”, žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad didėjant rafinuotų angliavandenių ir cukraus suvartojimui, didėja depresijos tikimybė moterims po menopauzės.
Ir atvirkščiai, moterims, kurios valgė pilno grūdo maisto produktus, depresijos tikimybė sumažėjo. Tikėtina to priežastis – kai kurių maisto produktų glikeminis indeksas, nes cukraus kiekio kraujyje šuoliai gali paveikti žmogaus nuotaiką.
Dujų ir pilvo pūtimo mažinimas
Kai žmogus serga celiakija, jo imuninė sistema glitimą suvokia kaip pavojingą įsibrovėlį. Ilgainiui tai sukelia plonosios žarnos pažeidimus. Celiakijos simptomai gali būti pilvo pūtimas ir dujos. Tačiau duonos, kurioje yra glitimo, valgymas gali sukelti dujų ir pilvo pūtimą, net jei žmogus neserga celiakija.
Kaip aiškina Klivlendo klinika, galima netoleruoti glitimo ir tai nėra tas pats, kas celiakija. Tačiau glitimo netoleruojantis asmuo gali jausti dujų ir pilvo pūtimą kelias valandas ar net dienas po to, kai suvalgo glitimo. Taip pat gali pasireikšti vidurių užkietėjimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas ir pilvo skausmas. Galvos migla, nuovargis, nerimas ir depresija taip pat yra galimi glitimo netoleravimo požymiai. Kiti įspėjamieji šios sveikatos problemos požymiai yra galvos skausmas, odos bėrimas ir mažakraujystė.
Alergija
Jei kaskart valgant duonos, kurios sudėtyje yra kviečių, jus vargina nosies užgulimas ar sloga, gali būti, kad esate alergiškas šiai duonai. Čiaudulys ir astma taip pat yra galimi alergijos kviečiams požymiai.
Šia alergija sergantiems žmonėms gali sutrikti virškinimas, atsirasti skrandžio spazmai, pykinimas ir (arba) vėmimas. Dėl alergijos kviečiams taip pat gali atsirasti odos problemų, pavyzdžiui, dilgėlinė ar bėrimas. Be to, alerginė reakcija į kviečius kartais sukelia galvos skausmą. Ir nors alergija kviečiams paprastai sukelia tik lengvus simptomus, ji gali sukelti anafilaksiją, kuri gali būti mirtina.
Odos problemos
Jei esate jautrus glitimui, gali pasireikšti lėtinė liga, vadinama herpetiforminiu dermatitu. Galimi požymiai yra odos problemos, pavyzdžiui, pūslės ir iškilimai, kurie niežti suvalgius maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo.
Herpetiforminio dermatito odos problemos paprastai pasireiškia tam tikrose kūno vietose, pavyzdžiui, plaukų augimo linijoje ir galvos odoje, alkūnėse, sėdmenyse ir keliuose. Paprastai herpetiforminio dermatito metu susiformuojantys guzai būna išsidėstę grupelėmis ir gali būti nuo raudonos iki violetinės spalvos arba tiesiog tamsesni už paciento odos spalvą.
Be to, klasterio vietoje oda paprastai būna pakitusios spalvos. Taip pat gali atsirasti pūslių, kurios gali būti panašios į atsirandančias sergant herpesu. Tačiau herpetiforminis dermatitas yra kitokia būklė, nesusijusi su herpesu.
Be odos problemų, herpetiforminis dermatitas gali būti ir burnos sveikatos problemų kaltininkas. Pavyzdžiui, šia liga sergantis asmuo gali pastebėti horizontalius griovelius ant dantų. Be to, ant dantų emalio gali atsirasti duobučių, taip pat gali pakisti dantų spalva. Nors ir nedažnai, opos gali būti herpetiforminio dermatito požymis.
Anksčiau rašė, kad nereikėtų valgyti pusryčiams.