Maisto ir gėrimų besivystančių šalių kurortuose gali būti mikrobų.
Atostogaujant visada reikėtų atsargiai elgtis su maistu / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Turistų požiūris į „viskas įskaičiuota” atostogas skiriasi – vieni mano, kad šis formatas nuobodus, o kiti giria jį už patogumą. Tačiau visi jie sutinka, kad maitinimasis pagal tokią sistemą gali kelti savų pavojų, ypač kai kalbama apie pigesnius kurortus.
Specializuotos kelionių draudimo bendrovės „Good to Go” atstovas Grantas Vinteris (Grant Winter) įspėjo, kad besivystančiose šalyse maiste ir gėrimuose gali būti mikrobų ir ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, choleros, vidurių šiltinės ir hepatito A. Taip pat neretai dėl jų vartojimo keliautojai patiria vėmimą ir viduriavimą, rašo dienraštis „Daily Express”.
Kad turistai galėtų visapusiškai mėgautis atostogomis, ekspertas pateikė keletą naudingų patarimų, ką daryti ir ko vengti, kad užuot ilsėjęsi, savaitę praleistų lovoje.
1. Visada gerkite buteliuose išpilstytą vandenį
Grantas pažymi, kad tokiuose kurortuose žmonės turėtų gerti tik buteliuose išpilstytą vandenį, nes jis visada yra saugiausias variantas, ir pabrėžia, kad prieš gerdami vandenį taip pat turėtumėte įsitikinti, kad butelio dangtelis yra gerai uždarytas.
„Jei dėl kokių nors priežasčių negalite gauti vandens buteliuose, gerkite tik virintą vandentiekio vandenį, vandeniui sterilizuoti naudokite chloro tabletes arba jodą. Tačiau visada venkite ilgalaikio jodo poveikio – šis metodas nėra pats geriausias, jei tai darote daugiau nei vieną ar du kartus”, – perspėjo jis.
Taip pat skaitykite:
2. Prie švediško stalo ateikite anksčiau
Ekspertas taip pat ragina keliautojus vengti valgyti ilgai gulėjusį termiškai apdorotą maistą ir visada stengtis į „viskas įskaičiuota” bufetą atvykti anksčiau, o ne vėliau, kad gautumėte šviežesnį maistą.
„Taip pat geriausia vengti maisto, virš kurio skraido musės, ir valgyti tik žalius vaisius ir daržoves, kuriuos patys nulupote, kad sumažintumėte infekcijos riziką”, – sakė jis.
3 – Niekada nedėkite ledo į gėrimus
„Nepamirškite ledo kubelių pavojaus savo gėrimuose. Daugeliu atvejų jie tikriausiai pagaminti iš nevalyto vandentiekio vandens (tačiau kai kuriuose dideliuose kurortuose naudojamas į butelius išpilstytas vanduo, todėl visada verta patikrinti), dėl kurio galite susirgti”, – perspėjo Grantas.
4. Žinokite apie apsinuodijimo maistu pavojus
Prieš užsisakant tam tikrą maistą egzotiškose vietose, visada verta pagalvoti, ar verta ir ar jis pakankamai saugus. Jei nusprendėte tai padaryti, turėtumėte įsitikinti, kad jis buvo paruoštas laikantis sanitarinių reikalavimų.
„Vartodami netinkamai paruoštą tropinę žuvį galite apsinuodyti cigera, o nepasterizuotuose pieno produktuose, pavyzdžiui, gatvės prekeivio leduose, gali būti salmonelių, E. coli, listerijų ar kampilobakterijų, todėl galite apsinuodyti maistu”, – sakė ekspertas.
5. Visada prisiminkite asmens higieną
„Nors tai gali atrodyti savaime suprantama, užsienyje asmens higiena turėtų būti svarbiausias prioritetas, padedantis išvengti apsinuodijimo maistu ir infekcijų. Visada plaukite rankas po teto ir prieš valgydami ar ruošdami maistą, taip pat būtinai pasiimkite su savimi alkoholio pagrindu pagamintą rankų gelį, kad galėtumėte jį naudoti būnant lauke ir prieš valgį”, – pridūrė M. Grantas.
Kaip anksčiau pranešė , anksčiau mitybos specialistai paaiškino, kodėl žmonės visada nori valgyti paplūdimyje.
Skaitykite naujausias kelionių naujienas, ieškokite kelionių idėjų ir žiūrėkite vaizdingas nuotraukas iš viso pasaulio .Tourism Telegram kanale.