Kodėl po valgio norisi saldumynų: MD pateikia atsakymą

Saldumynai išskiria atlygio hormoną dopaminą, dėl kurio jaučiamės gerai ir kuris sustiprina mūsų įprotį.

Žmonės valgydavo daug saldumynų / nuotr. depositphotos.com

Po valgio labai dažnai norisi ko nors saldaus – sausainių, šokolado ar ledų. Gydytoja medicinos mokslų daktarė Tricia Pasricha paaiškino, kas nutinka mūsų organizmui.

„Turbūt pastebėjote, kad alkis nėra būtina sąlyga, kad norėtųsi saldumynų. Mūsų alkio ir sotumo jausmus daugiausia reguliuoja hormonai, kuriuos gali sukelti skrandžio ir plonosios žarnos turinys. Kita vertus, potraukis maistui gali atsirasti net tada, kai jaučiamės visiškai sotūs”, – jos žodžius citavo „The Washington post”.

Norint sumažinti šį potraukį, gydytoja pataria paįvairinti maistą – išbandyti naujus skonius ir tekstūras. Taip pat pravartu susikurti naujus įpročius po valgio.

„Viena iš teorijų, kodėl norime saldumynų net tada, kai esame sotūs, vadinama specifiniu jutiminiu sotumu. Po to, kai per Padėkos dieną buvome sotūs sūriais patiekalais, pavyzdžiui, kalakutu, bulvių koše ir padažu, galime būti per daug sotūs, kad suvalgytume dar vieną kąsnį. Tačiau pasiūlius kitą patiekalą, tarkime, moliūgų pyragą ar šokoladinį desertą, žmonės buvo linkę suvalgyti daugiau. Mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su mūsų poreikiais subalansuotai mitybai, tačiau tai taip pat padeda paaiškinti, kodėl mums dažnai lieka vietos desertui. Papildę pagrindinį patiekalą įvairesniais patiekalais, galite nejausti, kad valgio pabaigoje kažko trūksta”, – pažymėjo A. Pasricha.

Pasak jos, kita dėlionės dalis susijusi su elgesiu, kurio buvome išmokyti. Pavyzdžiui, žmonės įpranta valgyti tam tikrą maistą tam tikromis aplinkybėmis. Visų pirma kai kurie žmonės yra įpratę po pietų išgerti daugiau kavos arba vasarą atsigaivinti ledais. Taip išsiskiria atlygio hormonas dopaminas, dėl kurio jaučiamės gerai ir kuris sustiprina mūsų įprotį.

„Kas nutinka, kai dažniausiai trokštate saldumynų? Pabandykite kelioms savaitėms atsikratyti šių asociacijų – pavyzdžiui, vietoj pyragaičių valgymo po pietų paeksperimentuokite su kitais streso mažinimo būdais, pavyzdžiui, joga ar realybės šou. Po kurio laiko galite pastebėti, kad dėl tų pačių dirgiklių nebetrokštate saldumynų”, – patarė moteris.

Mėgautis saldumynais saikingai yra visiškai normalu. Tačiau problema kyla, kai toks įprotis trukdo laikytis sveikos mitybos. Gydytojas pateikė keletą svarbių rekomendacijų, kaip jo atsikratyti:

  • išbandykite mažesnes ir retesnes mėgstamų saldumynų porcijas;
  • nepakeiskite tikrojo cukraus cukraus pakaitalais;
  • miegas – kartais saldumynų noras susijęs su nuovargiu ir išsekimu.

Taip pat galite pasikonsultuoti su gydytoju. Yra vaistų, kurie slopina tokius organizmo norus. Be to, pasitaiko, kad saldumynų troškimas gali rodyti kai kurių vitaminų trūkumą.

Kiek cukraus galima suvartoti

Pagal Amerikos širdies asociacijos rekomendacijas vyrai per dieną gali suvartoti ne daugiau kaip 36 g pridėtinio cukraus, o moterys – ne daugiau kaip 25 g.

Tačiau verta atsižvelgti į tai, kad jo yra ne tik saldumynuose, bet ir padažuose bei gėrimuose. Pavyzdžiui, stiklinėje gazuoto saldaus vandens yra daugiau nei du kartus daugiau cukraus nei ledų kaušelyje.

Kiti mitybos patarimai

Dr. Michaelas Mosley neseniai pasidalijo patarimais, kaip pagerinti mitybą, jei jaučiate potraukį maistui.

Mitybos specialistas paaiškino, kaip nedideli mitybos pokyčiai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Mokslininkai mano, kad pašalinus iš mitybos tam tikrus maisto produktus galima pašalinti knarkimą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: