Ar tikrai reikia plauti mėsą prieš kepant: atsakymas jus nustebins

Sužinokime, kas atsitinka, jei mėsos prieš kepimą neplaunate, ir kas atsitinka, jei plaunate.

Ar mėsą reikia plauti prieš gaminant maistą / koliažas , depositphotos.com nuotr.

Daugelis šeimininkių prieš kepdamos mėsą būtinai ją nuplauna po vandeniu – tikima, kad taip galima nuplauti bakterijas. Tačiau, pasak profesionalių virėjų, to daryti nebūtina arba bent jau ne visada. Kodėl nereikėtų plauti mėsos prieš gaminant maistą ir kokiais atvejais geriau ją plauti – papasakokite mums toliau.

Ar reikia plauti mėsą po atšildymo ir šviežią mėsą?

Jei esate įsitikinę mėsos kokybe, jos plauti nereikėtų, teigia virėjai. Ir jie pateikia daugybę argumentų:

  • termiškai apdorojant mėsoje žūsta patogenai (kai temperatūra gaminio viduje pasiekia 55-60 °C), todėl prieš kepant, verdant, kepant ir troškinant jos plauti nereikia;
  • grilio ar kepsnių marinatas dezinfekuoja mėsą, o sūrymas veikia taip pat (pvz., kai mėsa sūdoma ar rūkoma);
  • užšaldytą mėsą bakterijos sunaikina žemoje temperatūroje, todėl atšildžius mėsą jos plauti nereikia.

Kas atsitinka, jei plaunate mėsą? Produktui susidūrus su vandeniu, sutrinka vadinamoji Mailjardo reakcija tarp cukrų ir rūgščių. Dėl šios reakcijos 110 °C temperatūroje mėsos viršuje susidaro rausva plutelė, o sultys ir skonis užsidaro viduje. Tačiau 100 °C temperatūroje iš nuplauto mėsos gabalo išgaruoja vanduo, todėl plutelė nesusidaro.

Taip pat skaitykite:

Kartu yra ir vienas argumentas už, kodėl turėtumėte plauti mėsą – jei ją nusipirkote, pavyzdžiui, turguje, o ant produkto yra kaulų atplaišų ar medžio drožlių. Tuomet turėtumėte jas nusikratyti arba nuplauti gabalą. Ar būtina plauti mėsą nuo kraujo? Būtinai, o po to nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Anksčiau papasakojome, kaip keptuvėje iškepti puikią kiaušinienę ir kodėl kepant kiaušinius reikia įpilti vandens.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: