Migla galvoje ir problemos su atmintimi: dietologas pavadino pavojingus smegenų pusryčius

Daugelis žmonių mieliau rytais valgo šiuos maisto produktus, tačiau nesuvokia, kad daro sau meškos paslaugą.

Saldus ir perdirbtas mezo yra blogas pasirinkimas pusryčiams / nuotr. depositphotos.com

Norint palaikyti optimalią smegenų sveikatą ir kognityvines funkcijas, labai svarbu dieną pradėti sveikais pusryčiais. Maisto produktai, kuriuos vartojate ryte, gali arba pamaitinti jūsų smegenis ir padidinti koncentraciją, arba sukelti atminties problemų.

Mitybos specialistė Krutika Nanavati išsiaiškina, kokie pusryčių maisto produktai gali neigiamai paveikti smegenų veiklą.

Mityba vaidina lemiamą vaidmenį smegenų sveikatai, nes daro įtaką viskam – nuo energijos lygio iki kognityvinių gebėjimų. Maistas, kuriame gausu rafinuoto cukraus, nesveikų riebalų ir kuriame trūksta pagrindinių maistinių medžiagų, gali sutrikdyti subtilią smegenų pusiausvyrą, sukelti uždegimą ir oksidacinį stresą.

Ilgainiui tokia mityba gali pabloginti smegenų funkciją ir sukelti ilgalaikių atminties sutrikimų.

Ko nevalgyti pusryčiams

Saldūs dribsniai

Šiuose populiariuose pusryčiuose yra rafinuotų angliavandenių ir cukraus. Dėl staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų smegenims sunku išlaikyti pastovią energiją, todėl blogėja kognityvinės funkcijos. Ilgainiui valgant daug cukraus turinčius pusryčius gali atsirasti atsparumas insulinui, o tai dar labiau paaštrina smegenų sveikatos problemas.

Pyragaičiai ir keksiukai

Šiuose maisto produktuose taip pat yra daug cukraus ir nesveikų riebalų. Pasak Nanavati, „jie gali pabloginti kognityvines funkcijas ir prisidėti prie atminties sutrikimų”. Šiuose maisto produktuose esantis cukraus ir transriebalų derinys gali sukelti uždegimą ir oksidacinį stresą, o tai neigiamai veikia smegenų sveikatą ir lemia atminties bei koncentracijos sutrikimus.

Be to, daug kalorijų, kurių maistinė vertė maža, gali prisidėti prie svorio augimo ir su tuo susijusių medžiagų apykaitos sutrikimų, kurie dar labiau paveikia smegenų funkciją.

Mažai baltymų turintys pusryčiai arba jokių pusryčių

Pusryčių metu praleidę baltymus galite jaustis vangūs ir apsnūdę.

„Baltymai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir suteikia nuolatinės energijos smegenims”, – sako Nanavati. „Be pakankamo baltymų kiekio organizmui sunku palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, todėl atsiranda energijos nuosmukis ir smegenų migla.”

Baltymai būtini neurotransmiterių – cheminių medžiagų, perduodančių signalus smegenyse, – gamybai. Todėl baltymų trūkumas gali tiesiogiai paveikti nuotaiką, atmintį ir pažintinius gebėjimus.

Perdirbta mėsa

Pusryčių dešrelėse, šoninėje ir kitoje perdirbtoje mėsoje dažnai būna daug sočiųjų riebalų ir natrio. Didelis kiekis nesveikų riebalų ir druskos, esančių šiuose perdirbtuose mėsos gaminiuose, gali prisidėti prie uždegimo ir neigiamai paveikti pažinimo funkciją, todėl gali atsirasti atminties sutrikimų ir sunkumų susikaupti. Ilgainiui dėl netinkamos mitybos atsiradęs lėtinis uždegimas gali paskatinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, vystymąsi.

Ką geriausia valgyti pusryčiams

Nanavati rekomenduoja pusryčiams rinktis smegenims naudingus maisto produktus. Pavyzdžiui, tokie pusryčiai gali būti avižiniai dribsniai su uogomis, kad išliktų energijos ir antioksidantų, kiaušiniai – baltymų ir cholino, graikiškas jogurtas su riešutais ir sėklomis – probiotikų ir sveikųjų riebalų, ir viso grūdo skrebučiai su avokadu – sudėtinių angliavandenių ir kognityvinių savybių.

Anksčiau rašė, kad mitybos specialistė įvardijo 2 dažniausias pusryčių klaidas, garantuojančias svorio augimą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: