Mokslininkai sukūrė krakmolo produktą, kuris savo savybėmis labai panašus į ląstelieną.
Pica gali būti sveikesnė / depositphotos.com
Pridėti virškinimui naudingų skaidulinių medžiagų, neprarandant patiekalo patrauklumo, netrukus gali tapti daug paprasčiau. Mokslininkai sukūrė skaidulą, kuri gali bet kokį patiekalą padaryti sveikesnį.
Science Alert praneša, kad Australijos RMIT universiteto mokslininkai sukūrė modifikuotą krakmolo produktą, kurio galima dėti į maistą nepažeidžiant skonio, spalvos ar tekstūros.
Jis vadinamas FiberX ir gaminamas iš natūralaus krakmolo, įskaitant kviečių, kukurūzų ir manijokų. Kaip ir tikros skaidulos, jis negali būti suvirškintas žmogaus žarnyne, todėl mikroorganizmai gali pagerinti virškinimą.
Pranešama, kad naujosios ląstelienos galima dėti į mažai ląstelienos turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, pyragus ir picas, kad jie taptų sveikesni. Be to, „FiberX” galima dėti į maisto produktus, kurie turi mažai kalorijų arba kurių glikemijos indeksas yra žemas, o tai svarbu diabetikams.
„Įdėjus mūsų produkto jo net nepastebima. Tai tarsi tėvai paslėptų daržoves vaikų maiste, kad jis taptų maistingesnis”, – aiškina maisto technologas, RMIT universiteto docentas.
Taip pat skaitykite:
Kas yra pluoštas
Skaidulos – tai nevirškinamos maistinės skaidulos, kurias perdirba naudinga žarnyno mikroflora. Fermentacijos metu bakterijos gauna energijos daugintis ir kurti naujas ląsteles. Ji yra esminė maisto sudedamoji dalis kartu su baltymais, riebalais ir angliavandeniais.
Skaidulų nauda
- Skaidulos reguliuoja žarnyno peristaltiką;
- Ji mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
- Sujungia tulžies rūgštis;
- Šiek tiek mažina cukraus kiekį kraujyje;
- Skaidulinės medžiagos normalizuoja žarnyno mikroflorą ir pasižymi prebioziniu poveikiu.