Mitybos specialistai aiškinosi, ar prasminga prisiminti tokią salotų rūšį kaip aisbergo.
Ar naudingos ledinės salotos? / koliažas, nuotrauka https://depositphotos.com
Į aisbergo salotas dažnai neatsižvelgiama, nes dėl paplitusios nuomonės žmonės mieliau renkasi špinatus ir kitų rūšių lapinius žalumynus, neva jie ne tokie sveiki. „Mitybos informacija padeda priimti pagrįstus sprendimus dėl maisto produktų, kuriuos renkatės valgyti, atsižvelgiant į juose esančių maistinių medžiagų kiekį, – pažymi Klivlendo klinikos Žmogaus mitybos centro mitybos specialistė Julia Zumpano.
Straipsnyje „Parade” ji ir keletas kitų mitybos specialistų kalba apie tai, ar naudinga valgyti aisbergo salotas ir kt. Pavyzdžiui, registruota dietologė Maddie Pasqiello teigia, kad ledinės salotos populiarios restoranuose ir gaminant maistą namuose.
„Savo funkcijomis jos panašios į lapinius kopūstus, tačiau turi švelnesnius lapus ir gali būti naudojamos salotoms. Jo lapai šviesiai žali, o skonis šiek tiek mažiau kartokas nei rukolos, špinatų ar kopūstų”, – nurodo ji.
USDA nurodo 100 g aisbergo salotų maistinę vertę, o Pasqiello patikslina, kad susmulkintų salotų maistinė vertė yra šiek tiek daugiau nei vienas puodelis. Nors didžiąją dalį aisbergo salotų sudaro vanduo. Be vandens, turime šiek tiek daugiau nei 1 gramą baltymų ir riebalų, 3 gramus angliavandenių, 1 gramą skaidulinių medžiagų, 14 miligramų kalcio ir 139 miligramus kalio.
Ar aisbergo salotos turi kokią nors maistinę vertę?
Priešingai populiariam įsitikinimui, taip. „Zumpano” teigia, kad aisbergo salotos turi maistinės vertės, įskaitant ląstelieną, kalį ir šiek tiek kalcio, o jų sudėtyje yra mažai kalorijų. Iceberg salotoms skiriama mažiau dėmesio, nes kitų rūšių žalumynai turi daugiau maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų…..
Kita registruota dietologė Sarah Logan iš „Fay Nutrition” priduria, kad ledinės salotos turi panašų kalorijų kiekį kaip romaninės ir rukolos. Tačiau ji sutinka, kad romėniškosios ir rukolos paprastai turi daugiau maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, romėniškose salotose yra 4 gramai angliavandenių, 2 gramai skaidulų, 28 miligramai kalcio ir 260 miligramų kalio. Tuo tarpu rukolose, be kitų medžiagų, yra 5 gramai angliavandenių, 204 miligramai kalcio ir 407 miligramai kalio.
„Galite įtraukti ją į savo racioną ir nėra nieko blogo ją valgyti, tačiau aš nepadaryčiau jos pagrindiniu žalios spalvos lapiniu produktu. Šiek tiek daugiau mikroelementų galite gauti su kitais variantais”, – pabrėžia Pasqiello.
Ar naudingos aisbergo salotos?
Ekspertai sutaria dėl vieno dalyko – salotos patenkina kasdienį hidratacijos poreikį, nes jose yra daug vandens. O tai, pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC), padeda reguliuoti kūno temperatūrą, ramina sąnarius ir saugo nugarą.
Be to, nors ledinukuose yra mažiau skaidulinių medžiagų nei kituose lapiniuose žalumynuose. Kiekvienas grūdelis svarbus, ypač kai duomenys rodo, kad daugiau nei 90 % amerikiečių per dieną negauna pakankamai skaidulinių medžiagų.
Skaidulos padeda palaikyti žarnyno sveikatą ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tyrimų duomenimis, maistinės skaidulos yra pagrindinė diabeto valdymo priemonė. Kiti tyrimai rodo, kad skaidulinės medžiagos gali skatinti žarnyno sveikatą, užkirsti kelią vėžiui ir širdies bei kraujagyslių ligoms.
Mitybos specialistai taip pat pažymi, kad aisbergo salotos gali prisidėti prie vitamino K – pagrindinio vitamino, padedančio krešėti kraujui, stiprinti širdies ir kaulų sveikatą – paros normos.
Daugiau naujienų apie žmonių sveikatą
Anksčiau pranešė, kaip moliūgas veikia organizmą. Dėl šios universalios daržovės yra bent penkios nuostabios sveikatai naudingos savybės.
Be to, Ukraina uždraudė palmių aliejų. Dabar produktuose turi būti ne daugiau kaip 2 gramai 100 gramų visų riebalų, tačiau tai dar ne viskas.