Kuo galima pakeisti sviestą, kad pagerėtų sveikata: įvardijami 5 geriausi variantai.

Sviestas didina širdies ligų ir diabeto riziką.

Yra daugybė augalinio aliejaus rūšių / nuotrauka depositphotos.com

Švedijos ir Vokietijos mokslininkai nustatė, kad sviestą pakeitus alyvuogių aliejaus ir aukštos kokybės augalinio aliejaus mišiniu pagerėja cholesterolio kiekis ir ilgalaikė širdies sveikata.

Pasak laikraščio „NW York Post”, Chalmerso technologijos universiteto ir Vokietijos žmogaus mitybos instituto komanda teigia, kad jiems pavyko tiksliai išmatuoti su mityba susijusius kraujo riebalų pokyčius ir rasti ryšį su širdies ligų ir 2 tipo diabeto rizika.

„Mūsų tyrimas dar labiau patvirtina, kad dieta, kurioje gausu nesočiųjų augalinių riebalų, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dieta, yra naudinga sveikatai”, – sakė vyresnysis tyrimo autorius ir Chalmerso universiteto profesoriaus asistentas Klemensas Wittenbecheris (Clemens Wittenbecher).

Pasak žurnale „Nature Medicine” paskelbto tyrimo, mokslininkai lygino sviesto pakeitimo augaliniu aliejumi poveikį. Ypač alyvuogių aliejus giriamas dėl antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

Rapsų ir dygminų aliejuose gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, reguliuoja medžiagų apykaitą, skatina odos ir plaukų augimą, palaiko kaulų sveikatą ir reprodukcinę sistemą.

Augaliniai aliejai, riešutai, saulėgrąžų sėklos ir moliūgų sėklos yra geri omega-6 šaltiniai.

„Omega-6 yra svarbūs ir sveiki nepakeičiamieji riebalai. Tačiau jei jų valgoma per daug, omega-6 sumažina ląstelių membranose esančių omega-3 kiekį, sukeldami lėtinį uždegimą”, – leidiniui „New Scientist” sakė knygos „The Omega Balance” autorius, Australijos Vollongongo universiteto profesorius emeritas Antonijus Hulbertas (Anthony Hulbert).

Pasak Wittenbecherio, alyvuogių aliejų galima papildyti šiomis rūšimis:

  • rapsų aliejus;
  • dygminų
  • saulėgrąžos
  • iš avokado.

„Iš šių sveikų riebalų turinčių augalinių aliejų alyvuogių aliejus ir avokadų aliejus yra atspariausi karščiui, todėl juos reikėtų rinktis gaminant ir kepant vidutinėje temperatūroje”, – aiškino jis.

Nerafinuotas pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kuriame gausu antioksidantų polifenolių, ir medžių riešutų bei linų sėmenų aliejai, kuriuose yra daug omega-3, taip pat gali būti naudingi sveikatai, pridūrė profesorius.

Kaip pasirinkti augalinį aliejų

Augalinis aliejus yra pagrindinis daugelio virtuvių produktas. Mitybos specialistai papasakojo, kokios rūšies augalinis aliejus yra sveikiausias ar nesveikiausias, ir kaip pasirinkti tinkamą aliejų maistui gaminti,

Anksčiau rašė, kad ant kokio aliejaus negalima kepti kiaušinių.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: