Vis daugiau mokslininkų teigia, kad žmonėms tikriausiai visai nereikia pieno produktų.
Kiek sūrio turėtumėte suvalgyti per dieną – mitybos specialisto atsakymas / nuotr. depositphotos.com
Pieno produktai yra naudingi organizmui. Tai visuotinai priimtas teiginys, tačiau vis daugiau mokslininkų ir gydytojų šią mintį neigia, sakydami, kad pieno produktų žmogui tikriausiai visai nereikia, rašo „CBS News”.
Kalbant apie tam tikras pieno produktuose esančias maistines medžiagas, tiesa, kad jos nėra reikalingos, sakė daktaras Darjušas Mozaffarianas (Dariush Mozaffarian), kardiologas, Tuftso medicinos mokyklos medicinos ir dietologijos profesorius.
„Akivaizdu, kad mums nereikia viso pieno produktuose esančio kalcio ir vitamino D. Yra kitų šaltinių, kuriuos galima vartoti, augalinės kilmės alternatyvų, papildančių kalcį ar vitaminą D, todėl rekomenduoti būtent pieno produktus reikia saikingai”, – sako ekspertas.
Taip pat skaitykite:
Pasak jo, kaip ir bet kurio kito maisto produkto, galite atsisakyti bet kokio maisto produkto ir „vis tiek sudaryti sveiką mitybą, todėl jums nebūtina valgyti pieno produktų”. Pavyzdžiui, pieno produktų mitybos rekomendacijos, kuriose rekomenduojama valgyti tris porcijas per dieną, daugiausia dėmesio skiriama neriebiems produktams, „yra pagrįstos pernelyg supaprastintomis teorijomis apie kelias mums reikalingas maistines medžiagas”.
Mozaffarianas pateikė keletą pieno produktų naudos pavyzdžių:
- Pienas siejamas su mažesne aukšto kraujospūdžio rizika ir mažesne insulto rizika;
- Sūris ir jogurtas mažina diabeto riziką;
- Visi pieno produktai yra susiję su raumenų masės didėjimu ir riebalų masės mažėjimu.
„Atrodo, kad ši nauda iš tikrųjų susijusi ne su tradiciniu riebalų, kalcio ar vitamino D kiekiu, o su kitais dalykais, pavyzdžiui, sūrio fermentacija ar probiotikais jogurte. Jogurte esantys probiotikai naudingi mūsų žarnyno mikrobiomui ir tikriausiai mažina diabeto riziką. O sūris iš tikrųjų yra didžiausias Jungtinėse Valstijose suvartojamas fermentuotas maisto produktas, ir mes sužinome apie fermentuotų maisto produktų, tokių kaip kimči ar rauginti kopūstai, naudą sveikatai”, – sakė ekspertas.
Taip pat skaitykite:
Jis rekomenduoja kasdien suvalgyti po vieną porciją nesaldinto jogurto ir sūrio.
„Tai labiau dėl kardio-metabolinės naudos nei dėl kalcio ir vitamino D. Daugelį metų rekomenduojame nugriebto pieno produktus, kurie nėra skanūs. O aš žmonėms sakau, kad kol negausime daugiau įrodymų, šiuo metu rinkitės neriebius arba neriebius, priklausomai nuo to, kas jums labiau patinka”, – apibendrino mitybos specialistė.
Naujausios dietologų naujienos
Anksčiau pranešė, kodėl žmonės per karščius valgo mažiau. Karštomis dienomis rečiau žvalgomės į šaldytuvą, ir atvirkščiai, kai temperatūra nukrenta, daugelis žmonių nuolat užkandžiauja.
Mokslininkai nustatė, kad žmonės šaltoje aplinkoje suvartoja daugiau kalorijų, kurios iš esmės yra energija, ir medžiagų apykaitos metu gamina šilumą, kuri gali būti labai svarbi norint išlikti šiltai šaltomis sąlygomis.