Ne visi žino, iš ko gaminami greito paruošimo makaronai, nors daugelis žmonių juos mėgsta.
Nukopijuota nuoroda
Iš ko pagaminta „Mivina” / koliažas: , nuotrauka: unsplash.com
Įvairių rūšių greito paruošimo makaronai, tokie kaip „Mivina”, „Rolton” ir kiti, yra labai populiarūs dėl patogumo valgyti tokį maistą, taip pat dėl jo pigumo. Tačiau ne visi žino, iš ko gaminami „Mivina” ir ar jie yra sveiki, ar, priešingai, kenksmingi.
Taip pat rekomenduojame perskaityti šią medžiagą: Tik genijus per 5 sekundes gali rasti klaidą paveikslėlyje: nuostabi optinė iliuzija.
Tikriausiai dauguma iš mūsų bent kartą gyvenime yra bandę tokių makaronų, kuriuos galima tiesiog užpilti verdančiu vandeniu ir suvartoti per kelias minutes. Daugelis žmonių tokį produktą vartoja reguliariai – kažkas dėl sutaupyto laiko ruošiant, kažkas dėl patrauklios kainos. Tačiau ar toks produktas gali būti kenksmingas sveikatai?
Tokių makaronų sukūrimo istorija gana įdomi. Manoma, kad pirmieji greitai paruošiami makaronai atsirado Kinijoje dar XVI amžiuje. Tačiau būtent japonas Ando Momofuku pradėjo masinę tokio produkto gamybą. 1958 m. jis įkūrė įmonę, kuri specializavosi gaminti „Chikin Ramen” (vištienos skonio) makaronus. Vėliau šis produktas paplito ir kitose šalyse.
Ukrainoje greito paruošimo makaronai pasirodė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.
Per dešimtmečius tokie makaronai patyrė ir išorinių pokyčių, ir pasikeitė jų sudėtis. Pavyzdžiui, dabar jie dažnai gaminami banguoti. O tokia forma buvo sugalvota ne veltui – ji sukuria efektą, kad lėkštėje yra daugiau maisto.
Taigi, ko dedama į „Miviną” ir iš ko gaminamas šio ir kitų prekės ženklų produktas. Pačius makaronus sudaro miltai ir sūdytas vanduo. Būtent iš šių ingredientų dažniausiai ruošiama tešla, kuri vėliau supjaustoma plonomis juostelėmis ir verdama garuose. Miltai dažniausiai yra kepimo kvietiniai miltai.
Tačiau kartais tarp ingredientų gali būti ir krakmolo arba go dervos – tirštiklių, gaminamų iš bulvių ir pupelių.
Po pjaustymo griežinėliais ir troškinimo tešla džiovinama, dažniausiai naudojant verdantį augalinį aliejų. Tada makaronai formuojami į briketus ir pakuojami.
Paprastai dabar makaronai parduodami ne vieni, o su džiovintomis daržovėmis, prieskoniais ir druska, kurie dedami į paketėlius kartu su makaronų briketu. Dažnai į juos taip pat įdedamas nedidelis kiekis augalinio aliejaus arba padažo, supakuoto į mažą paketėlį.
Tačiau piktnaudžiauti tokiu produktu mityboje neverta, nes jame mažai baltymų, skaidulinių medžiagų ir vitaminų, kurie labai svarbūs sveikatai.
Kas yra mivina?
„Mivina” yra Charkovo korporacijos „Technocom” gaminamų maisto pusgaminių prekės ženklas. Nuo 2010 m. gamykla yra „Nestlé Ukraina” padalinys, o nuo tų pačių metų gamina produktus, pažymėtus kitu prekės ženklu – „Nestlé”.
1995 m. korporacija „Technocom” pradėjo prekiauti greitai paruošiamais vermišeliais pavadinimu „Mivina”. Netrukus šis pavadinimas tarp Ukrainos vartotojų tapo įvardžiu – dažnai vermišeliai, kurie ruošiami kelias minutes užplikant verdančiu vandeniu, nepriklausomai nuo juos gaminančios įmonės, vadinami „mivina”. Įmonę įkūrė vietnamietis Pham Nhat Viong.
Įdomu tai, kad žodis „Miwina” kilęs iš „mì Việt Nam”, kuris vietnamiečių kalba reiškia „vietnamietiški makaronai”, rašoma Vikipedijoje.
Jus taip pat gali sudominti:
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.