Kad žiemą nesušaltumėte, turite žinoti, kokių malkų įsigyti.
Kokias malkas rinktis krosniai ir katilui – patarimai / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Privačių namų gyventojai žino, kad be malkų išsiversti labai sunku – ne visi turi galimybę namus šildyti dujomis. Be to, sąskaitose už šildymą nuo šio būdo atsiranda įspūdinga suma. Jei išsiaiškinsite, kokios malkos suteikia daugiau šilumos, galėsite šildytis be didelių išlaidų.
Kurios malkos yra geresnės ir dega ilgiau – sausos ar drėgnos malkos
Kad ir kokias malkas pasirinktumėte patalpai šildyti, visada naudokite sausus rąstus. Priežastis paprasta – mediena gali sugerti iki 50 proc. drėgmės, o nuo jos kiekio priklauso jos šilumos laidumas.
Pavyzdžiui, turite vieną kilogramą palyginti sausų malkų, kurios yra maždaug 25 proc. drėgnos. Jei pradėsite jas deginti, jos išskirs 3300 kilokalorijų šilumos. Jei jos būtų 30 % drėgnumo, šilumos išeiga būtų 3 000 kilokalorijų. Tai aiškiai parodo, kokios malkos geriausiai tinka krosniai – kuo didesnis drėgnumas – tuo mažiau šilumos atiduoda rąstai. Naudodami sausas, o ne drėgnas malkas, šilumos kiekį padvigubinsite.
Tačiau yra vienas nisas, susijęs su tuo, kokios malkos dega ilgiausiai. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, drėgni rąstai degs ilgiau nei sausi, nors jie blogiau atiduoda šilumą. Taip yra todėl, kad jie sveria daugiau, bet tik dėl drėgmės – iš jos nėra jokios naudos šilumos laidumui. Neapdirbti rąstai šnypščia ir rūksta, išskirdami garus ir sumažindami šilumos laidumą.
Didžiulis šilumos energijos kiekis išsiskiria būtent tuo metu, kai drėgmė išgaruoja, todėl rąstai atiduoda mažiau šilumos. Tačiau jei juos dėsite į karštą viryklę kaip ilgai trunkantį kurą, drėgni rąstai degs gana ilgai.
Kokios malkos geriau tinka katilui ar viryklei
Praktiškai, kelis kartus paeksperimentavus, gana lengva suprasti, kurios malkos geriau skleidžia šilumą. Pirmaujančią poziciją užima ąžuolinės kultūros, antroje vietoje – beržinės. Tačiau verta suprasti vieną paslaptį – šilumą atiduoda malkų svoris, o ne jų tūris. Tai reiškia, kad plonų šakelių krūva atiduos tiek pat šilumos, kiek ir vienas didelis rąstas.
Taip pat galite saugiai naudoti obelis, kriaušes ar slyvas viryklei ar katilui šildyti. Kartu su beržų ir ąžuolų rąstais jie gali duoti beveik tiek pat šilumos iš tūrio vieneto, kiek ir mažai kaloringos anglys.
Taip pat skaitykite:
Be malkų arba kartu su jomis į viryklę ar katilą galite įmesti pluoštą šiaudų, taip pat saulėgrąžų, grikių ar žirnių lukštų. Tačiau šis variantas tiks tik tiems žmonėms, kurie viryklėje turi labai didelę ugnies kamerą, taip pat turi galimybę nuolat mėtyti kurą, kol patalpa bus įkaitusi.