Silkė „Matthias” yra tradicinis europietiškas patiekalas, turintis ilgą istoriją. Ši žuvis garsėja subtiliu skoniu ir sveikomis savybėmis.
Nukopijuota nuoroda
Kuo ypatinga Matias žuvis / Koliažas: , nuotr. depositphotos.com
Silkė Matijas yra skani ir sveika žuvis, turinti ilgą istoriją. Tai tradicinis patiekalas daugelyje Europos šalių, ypač Nyderlanduose, Belgijoje ir Prancūzijoje.
Kodėl silkė vadinama Matija
Silkė Mathias yra tradicinis olandų patiekalas, gaminamas iš jaunų atlantinių silkių. Ši žuvis yra švelnaus skonio ir minkštos tekstūros, joje yra daug maistingųjų medžiagų.
Pavadinimas „Mathias” kilęs iš olandiško žodžio „maagde”, kuris reiškia „mergina”. Šį pavadinimą lėmė tai, kad „Matthias” silkė yra jauna žuvis, dar nepasiekusi lytinės brandos. Šiuo laikotarpiu silkės mėsa būna švelni, todėl ją galima marinuoti, o skonis – subtilus.
Kuo skiriasi Matias nuo silkės
Pagrindinis skirtumas tarp Matias silkės ir įprastos silkės yra tas, kad Matias silkė gaudoma tam tikru laikotarpiu, t. y. nuo gegužės pabaigos iki liepos vidurio. Šiuo laikotarpiu silkės turi daugiausiai mėsos ir mažiausiai riebalų.
Be to, „Matias” paprastai gaminama iš norvegiškos silkės, kuri laikoma viena aromatingiausių silkių pasaulyje.
Matias marinuojama ypatingu būdu. Naudojamas specialus sūrymas, kuriame yra cukraus, druskos, lauro lapų, pipirų grūdelių ir kitų prieskonių. Sūrymas turi būti silpnas, kad silkė išliktų minkšta ir sultinga. Vietoj to silkę galima virti įvairiuose marinatuose, pavyzdžiui, acte, aliejuje ar garstyčiose.
Kodėl Matthias silkė neturi kaulų
Silkė neturi kaulų ir yra malonaus skonio dėl ypatingo žuvies apdorojimo būdo ir specialių sūdymo metodų, kurie suteikia jai šią ypatingą savybę.
Šią technologiją sudaro keli etapai:
- Silkė išvaloma nuo žvynų ir vidaus organų.
- Žuvis supjaustoma kąsnio dydžio gabalėliais.
- Silkės gabaliukai kelias dienas marinuojami silpname sūryme.
- Po marinavimo silkės kaulai lengvai išimami.
Kuo naudinga Matias žuvis
Matias yra vertingas baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos širdies, smegenų ir kitų organų sveikatai. Matiasas taip pat yra geras vitamino D, kuris būtinas imunitetui stiprinti, šaltinis.
Taip pat skaitykite:
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad praneštumėte redaktoriams.