as išsiaiškino, iš ko gaminama dešra ir kokių gudrybių griebiasi gamintojai, norėdami sutaupyti pinigų produkto kokybei. Iš ko susideda tikra dešra.
Nuoroda nukopijuota
Iš ko gaminama dešra – kaip išsirinkti tikrą ir kokybišką dešrą / Collage , nuotrauka: ekrano nuotrauka iš vaizdo įrašo,
Dešra yra mėsos gaminys, gaminamas iš maltos mėsos, riebalų, prieskonių ir kitų ingredientų. Ji gali būti šviežia, virta, rūkyta arba džiovinta, priklausomai nuo paruošimo būdo. Priklausomai nuo sudėties ir apdorojimo, dešra yra įvairių skonių ir tekstūros. Tačiau iš ko iš tikrųjų gaminama dešra?
Iš ko gaminama dešra
Produktų kokybės ekspertas Maksimas Nesmijanovas laidos „Sneedanku z 1+1” eteryje pažymėjo, kad visada reikia atkreipti dėmesį į ant pakuotės nurodytą dešros sudėtį. Pasak jo, gamintojai visada turėtų nurodyti, kiek procentų mėsos sudaro galutinio produkto sudėtis.
Be to, jis atkreipia dėmesį, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokios rūšies dešra, nes aukščiausios rūšies dešrą pagal DSTU turi sudaryti 100 proc. mėsos.
Jei norite sužinoti daugiau apie tai, kaip pasigaminti dešrą namuose, rekomenduojame šį receptą: Receptas, kurį privalote turėti savo krepšelyje per 2023 m. Velykas: nebrangus naminės dešros receptas.
Tuo pat metu pagal standartus pirmos rūšies dešroje mėsos kiekis leidžiamas ne mažesnis kaip 70 %. 30 % tokios dešros sudėties užima soja, krakmolas ir perteklinė drėgmė (vanduo). Be to, gamintojai prideda vadinamosios MMO – mechaniškai iškaulinėtos mėsos (sumaltų kaulų, kremzlių ir odos. Antrosios rūšies dešroje jos yra dar daugiau).
Technikos mokslų daktarė, Maisto technologijų fakulteto profesorė ir dekanė Larisa Bal-Prilipko pastebi, kad kai kurie nesąžiningi gamintojai į dešreles deda daugiau MMO nei standartinių 10 proc. visos sudėties.
„Mechaniškai iškaulinėta mėsa nėra mėsa! Tai – suskaldyti kaulai, kremzlės, viduriai, uodegos ir t. t.”, – pažymi ekspertas.
Žiūrėkite vaizdo įrašą apie tai, iš ko gaminama dešra:
Iš ko turi būti sudaryta virta dešra
Jos teigimu, virtą dešrą turėtų sudaryti šie ingredientai:
- mėsos – 90 proc;
- kiaušiniai;
- pieno milteliai;
- druska;
- prieskoniai;
- natrio nitritas.
Iš ko turėtų būti sudaryta žalia rūkyta dešra
Larisa Bal-Prilipko pažymi, kad žalios rūkytos dešros sudėtis turėtų būti tokia:
- Mėsa: pagrindinė sudedamoji dalis – kokybiška mėsa, pavyzdžiui, kiauliena, jautiena arba vištiena. Kai kurių dešrų sudėtyje gali būti šių mėsos rūšių derinys.
- Lašiniai: kad dešra būtų sultinga ir minkšta, joje gali būti lašinių.
- Druska ir prieskoniai: skoniui ir aromatui pagerinti dedama druskos ir įvairių prieskonių. Tai gali būti juodieji pipirai, paprikos, kmynai, česnakai ir pan.
- Natrio nitritas: kai kurių dešrų sudėtyje yra konservantų ir antioksidantų, kad būtų išsaugotas šviežumas ir galiojimo laikas.
Šios sudedamosios dalys gali skirtis priklausomai nuo sudėties ir gamintojo, tačiau jos būdingos daugeliui žalių dešrelių rūšių.
Kas yra Larisa Bal-Prilipko
Larisa Bal-Prilipko – technikos mokslų daktarė, profesorė, Ukrainos aukštojo mokslo akademijos akademikė, Ukrainos nacionalinio bioresursų ir gamtos valdymo universiteto Maisto technologijų ir AIC produktų kokybės valdymo fakulteto dekanė.
Ar į dešrą dedama tetinio popieriaus?
Programos „Gyvenimas be apgaulės” vedėjas Aleksejus Duška pakomentavo populiarų teiginį, kad į dešrą neva dedama tetinio popieriaus. Pasak jo, tai brangus ingredientas ir jį naudoti ekonomiškai nenaudinga, nes tokia dešra kainuos daug brangiau. Tačiau nesąžiningi gamintojai į dešrą prideda nemažai vandens.
„Jei anksčiau reikėdavo dėti 20-30 proc. vandens, ir kai kurie sąžiningi gamintojai tai daro iki šiol, tai tie gamintojai, kurie draugauja su chemija, deda 50 proc. ar net 70 proc. vandens. Ir visa tai su dviejų stebuklingų miltelių pagalba. Jie vadinami karagenanu ir maistiniais fosfatais (E-407), kad dešroje būtų sulaikytas vanduo. Rezultatas – dešra su žievele. Valgyti ją galima. Bet atsižvelkite į tai, kad 70 proc. savo pinigų išleidžiate žievei ir tik 30 – mėsai”, – sako Aleksejus Duška.
Žiūrėkite vaizdo įrašą apie tai, ar į dešrą dedama tetinio popieriaus:
Kas yra Aleksejus Duška
Oleksejus Vladimirovičius Duška (Oleksiy Vladimirovych Dushka, g. 1984 m. rugpjūčio 31 d. Dneprodzeržinskas, Ukrainos SSR, TSRS) – ukrainiečių žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas, kaip rašoma Vikipedijoje.
2005 m. pradėjo dirbti televizijos kanale „1+1”. Pradėjo dirbti TSN korespondentu, specializavosi tiriamosios žurnalistikos srityje. 2009 m. „1+1” transliavo specialų Dushkos projektą „Dievui už nugaros” apie piktnaudžiavimus tarp dvasininkų. Už šią medžiagų seriją jis gavo asmeninį „Teletriufą”.
2010-2011 m. dirbo prie projekto „Asmeninis reikalas”. Kiekviena laida skirta vis kitai temai: sukčiavimo prekybos centruose demaskavimas, įžūli mafija kapinėse, geriamojo vandens tyrimas, rezultatas.
Nuo 2012 m. birželio mėn. jis yra laidos „Apgaulės teritorija”, kurioje vartotojų tyrimai susikerta su provokacijomis ir eksperimentais, autorius, redaktorius ir vedėjas. Už ją 2012 m. jis buvo nominuotas „Teletriufo” apdovanojimui.
Nuo 2018 m. vedė kulinarinę laidą „Valgyk už 100”, į kurią kviečiasi žinomus žmones, kartu gamina iki 100 grivinų kainuojančius patiekalus.
Nuo 2021 m. per „ICTV” veda laidą „Paslėptas pavojus” apie grėsmes kasdieniame gyvenime.
Jus taip pat gali sudominti:
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.