Mitybos specialistai išsiaiškino, ar bulvės iš tikrųjų yra sveikos.
Bulvės naudingos sveikatai / koliažas
Bulvės yra populiariausia daržovė, nes jos nebrangios, plačiai prieinamos ir yra puikaus skonio. Be to, bulvės yra vienas universaliausių maisto produktų.
Ar bulvės yra sveikos, ar ne, plačiai diskutuojama. Viena vertus, tai daržovė, tačiau, kita vertus, bulvėse yra daug angliavandenių (kuriuos kai kurios dietos rekomenduoja sumažinti iki minimumo) ir jos turi aukštą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad jas valgant gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, rašo Parade.
Mitybos specialistai atskleidė, ar bulvės iš tiesų yra sveikas maistas.
Ar bulvės yra sveikos
Pasak mitybos specialistės Erin Palinski-Wade, bulvės yra sveikas, maistingų medžiagų turtingas maistas. Ji pažymėjo, kad blogos reputacijos bulvės susilaukė dėl to, kad jų paruošimo būdas dažnai būna nesveikas. Pavyzdžiui, pasak jos, bulvių traškučiai nėra tokie maistingi kaip paprastos bulvės. Tačiau pačios bulvės yra visiškai sveikas maistas, nes jose yra sveikų maistinių medžiagų, įskaitant skaidulų, kalio ir geležies.
Mitybos specialistas Toby Amidoras pridūrė, kad, be skaidulų, kalio ir geležies, bulvėse yra vitamino C ir vitamino B6. Kalbant apie bulvėse esančius angliavandenius, tai dar vienas privalumas, o ne trūkumas. „Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis smegenims ir kūnui, ypač atliekant didelio intensyvumo pratimus. Be to, angliavandeniai yra lengvai panaudojamas energijos šaltinis, nes jie virškinami ir įsisavinami greičiau nei baltymai ir riebalai”, – aiškino mitybos specialistė Yasi Ansari.
Taip pat skaitykite:
Jei norite, kad bulvės būtų kuo sveikesnės, Amidoras patarė jas kepti arba kepti ant grotelių, o ne maišyti.
Kas nutiks, jei bulves valgysite kasdien
Tarkime, labai mėgstate bulves ir norite jas valgyti kasdien, bet nežinote, kaip tai paveiks jūsų organizmą. Mitybos specialistai sakė, kad vienas iš naudingų pokyčių yra tas, kad gali sumažėti kraujospūdis. Palinski-Wade sakė, kad taip yra todėl, kad bulvėse esančios skaidulos ir kalis yra naudingi širdies sveikatai. „Viena iš pagrindinių kalio funkcijų – reguliuoti raumenų funkciją, o širdis yra svarbus raumuo, kuriam reikia kalio”, – pridūrė Amidoras.
Nors kasdien valgydami bulves galite teigiamai paveikti savo širdį, nesitikėkite pajusti didelių pokyčių, kai kalbama apie smegenų sveikatą. Nors mitybos specialistai teigė, kad bulvėse yra cholino (smegenų veiklai būtinos maistinės medžiagos), bulvėse yra tik 10 proc. rekomenduojamos šios maistinės medžiagos paros normos, todėl tikriausiai nepastebėsite skirtumo smegenų veikloje kasdien valgydami bulves.
Kalbant apie tai, kad bulvės yra didelio glikemiškumo maisto produktas, nors tai tiesa, Palinski-Wade pažymėjo, kad bulvių valgymas nebūtinai reiškia, kad pasikeis jūsų energijos lygis ar nuotaika. Ji paaiškino, kad cukraus kiekio kraujyje šuolius galite sumažinti derindami bulves su nesočiaisiais riebalais, pavyzdžiui, avokadu ar alyvuogių aliejumi.
Jei norite sveikai numesti svorio, jums gali kilti klausimas, ar kasdien valgydami bulves negalėsite pasiekti šio tikslo.
Palinski-Wade sakė, kad vienoje vidutinio dydžio bulvėje yra 168 kalorijos, jei įtrauksite ją į kasdienį racioną, per du mėnesius galite tikėtis priaugti apie pusę kilogramo svorio. Tačiau kasdien valgydami bulves nebūtinai priaugsite svorio. „Pridėjus didelį kiekį mažai skaidulų turinčio ir mažai kaloringo maisto, pavyzdžiui, bulvių, paprastai padidėja sotumas, o tai padeda kontroliuoti porcijas ir reguliuoti apetitą. Dėl to paprastai sumažėja bendras kalorijų kiekis, o tai gali prisidėti prie svorio mažinimo arba jo palaikymo”, – detalizavo ekspertas.
Kasdien valgyti bulvių gali būti naudinga, net jei bandote numesti svorio. Viskas priklauso nuo to, kaip jas ruošiate ir pagardinate.