Slyvos savo savybėmis panašios į slyvas, tačiau kai kuriais atžvilgiais jos yra naudingesnis produktas.
Kaip naudinga džiovintos slyvos? / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Ne daug kas mėgsta džiovintas slyvas, tačiau taip pat ne visi žino, kad džiovinti slyvų vaisiai yra labai maistingi. Be to, jos tradiciškai žinomos kaip priemonė nuo vidurių užkietėjimo.
Turtingos skaidulų, kalio, vitamino K ir fenolinių junginių, džiovintos slyvos turi daug potencialios naudos sveikatai, įskaitant didesnį kaulų mineralinį tankį, širdies sveikatą ir kita, rašo Niujorke gyvenanti sertifikuota mitybos specialistė Barbė Červoni (Barbie Cervoni) žurnale „Very Well Health”.
Kas geriau – džiovintos slyvos ar slyvos?
Džiovintos slyvos gaminamos džiovinant tam tikrų veislių slyvas. Visos džiovintos slyvos gaminamos iš slyvų, tačiau ne visos slyvos gali tapti džiovintomis slyvomis.
Tiek džiovintos slyvos, tiek slyvos pasižymi įspūdingomis maistinėmis savybėmis. Jose beveik nėra natrio, sočiųjų riebalų ir cholesterolio. USDA teigia, kad džiovintose slyvose gali būti šiek tiek daugiau mikroelementų, kalorijų ir cukraus pagal svorio santykį.
Džiovintose slyvose ir slyvose yra vitamino K, kalio, ląstelienos, fenolinių junginių ir kitų B grupės vitaminų. Tačiau norint gauti tokį patį kai kurių maistinių medžiagų kiekį, reikėtų suvalgyti daugiau slyvų nei džiovintų slyvų.
Tačiau slyvose yra daugiau vitamino C nei džiovintose slyvose. Vis dėlto džiovintų slyvų galiojimo laikas ilgesnis, todėl galima mažiau švaistyti maistą.
Džiovintos slyvos ir slyvų sultys
Džiovintos slyvos ir slyvų sultys plačiai žinomos dėl savo vidurius laisvinančio poveikio ir teigiamo poveikio virškinimo sistemai. Taip yra dėl vaisiuose esančių maistinių skaidulų (tirpių ir netirpių) ir fenolinių medžiagų, tokių kaip chlorogeno rūgštis ir sorbitolis, kiekio, savo straipsnyje teigia amerikiečių mitybos mokslininkas Tayloras S. Wallace’as.
Džiovintose slyvose esančios maistinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį palaikant kaulų sveikatą. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant penkis-šešis vienetus džiovintų slyvų išvengiama kaulų mineralų tankio mažėjimo moterims po menopauzės, sergančioms osteopenija (mažo kaulų tankio, kurį lemia kaulų nykimas).
Slyvos taip pat gali būti naudingos širdžiai ir lieknėjimui, nes jos gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį ir skatinti sotumo jausmą.
Džiovintų slyvų trūkumai
Slyvose esantys junginiai (sorbitolis ir ląsteliena) stimuliuoja žarnyną, todėl kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo problemų.
Jei nesate įpratę prie daug skaidulų turinčios dietos ar džiovintų slyvų valgymo, lėtai didinkite porciją ir gerkite pakankamai vandens.
Taip pat yra rizika patirti akrilamido, kuris natūraliai susidaro dėl cheminių reakcijų kai kuriuose krakmolinguose maisto produktuose (pvz., traškučiuose ir traškučiuose), kai jie gaminami aukštoje temperatūroje, poveikį. Akrilamidas priskiriamas prie tikėtinų žmogaus kancerogenų (vėžį sukeliančių medžiagų).
Nors akrilamido kiekis džiovintose slyvose yra daug mažesnis nei maisto produktuose, kurie ilgai kepami ar verdami aukštoje temperatūroje.
Kitos sveikatos naujienos
Anksčiau pranešė, kaip rauginti kopūstai veikia mūsų organizmą. Iš viso galime išskirti mažiausiai 9 privalumus, kuriuos mokslininkai įrodė tyrimų metu. Tai pasakytina apie virškinimo gerinimą, kaulų stiprinimą ir daugelį kitų veiksnių.
Be to, verta žinoti 10 žuvų rūšių, kurios tiesiog privalo būti jūsų racione dėl jų teikiamos naudos. Jos geriausios dėl didelio baltymų kiekio.