Tačiau pirmiausia hipertenzija sergantiems žmonėms patariama iš mitybos raciono išbraukti druską.
Hipertenzija sergantiems žmonėms svarbu iš mitybos raciono išbraukti druską / nuotrauka: depositphotos.com
Aukštas kraujospūdis vargina daugelį sgusiųjų, ši būklė iš pradžių nesukelia jokių simptomų, todėl daugelis žmonių nežino, kad ja serga.
Tačiau yra dalykų, kurie gali padėti žmogui kontroliuoti hipertenziją, nes ji gali sukelti daugybę sveikatos komplikacijų, tokių kaip insultas, širdies priepuolis, inkstų ligos ir regėjimo praradimas, rašo Eatingwell.
„Jei jums diagnozuotas aukštas kraujospūdis, labai svarbu keisti gyvenimo būdą. Įvertinkite savo mitybos, svorio ir fizinio aktyvumo įpročius”, – patarė Diabeto aljanso direktorė Maria Elena Fraga.
Ji pažymėjo, kad kovojant su hipertenzija svarbiausia yra suvokti savo mitybos įpročių įtaką hipertenzijai. Kraujospūdį mažinantys įpročiai yra šie: riboti natrio kiekį, valgyti daug kalio turinčius vaisius ir daržoves, daugiau gaminti namuose ir laikytis valgymo planų.
Mažinkite suvartojamo natrio kiekį
„Nustebtumėte sužinoję, kiek daug maisto produktų turi paslėptų natrio šaltinių”, – pažymėjo Fraga. Pakuotėse esančiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, konservuotose sriubose, šaldytuose patiekaluose ir mėsos gaminiuose, dažnai būna per daug natrio.
Taip pat skaitykite:
Kad sumažintumėte suvartojamo natrio kiekį, receptuose namuose dalį druskos pakeiskite česnaku, šviežiomis žolelėmis ir prieskoniais. Prieš pirkdami ar užsisakydami maistą perskaitykite etiketes ant pakuočių ir restoranų meniu.
Valgykite daugiau kalio turinčių maisto produktų
Kalis neutralizuoja natrį, padėdamas organizmui pašalinti natrį su šlapimu. Šis mineralas taip pat padeda sumažinti kraujagyslių sienelių įtampą, todėl mažėja kraujospūdis.
Padidinkite kalio kiekį valgydami daugiau vaisių ir daržovių. Stenkitės per dieną suvalgyti 4½ puodelio vaisių ir daržovių.
Daug kalio turintys maisto produktai:
- Lęšiai
- Slyvos
- Bananai
- Pupelės
- Apelsinai
- Melionai
- Kiviai
- Cukinija
- Morkos
- Bulvės
- Neriebūs pieno produktai ir kefyras.
Paruoškite daugiau maisto namuose
Gamindami maistą namuose galite kontroliuoti ingredientus. Visaverčiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, vaisiuose, daržovėse, džiovintose ankštinėse daržovėse, nesūdytuose riešutuose ir sėklose bei šviežiuose baltymuose natrio yra nedaug arba jo visai nėra. Gamindami maistą galite jį pagardinti šviežiomis ir džiovintomis žolelėmis bei prieskoniais, įskaitant bazilikus, raudonėlius, kmynus, rozmarinus ir ciberžolę.
Ekspertai taip pat pataria reguliariai mankštintis, nerūkyti, valdyti stresą, numesti svorio, jei reikia, ir gerai išsimiegoti.
Hipertenzija sergančių žmonių mityba
Specialistai pataria hipertenzija sergantiems žmonėms laikytis Viduržemio jūros regiono dietos. Joje gausu šviežių vaisių ir daržovių, daug ląstelienos turinčių pupelių ir neskaldytų grūdų, riešutų ir sėklų. Pagal šį mitybos planą taip pat rekomenduojama riboti daug sočiųjų riebalų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, raudoną mėsą. Vienas iš maisto produktų, kuris plačiai siejamas su Viduržemio jūros regiono dieta, yra pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kuriame gausu širdį saugančių polifenolių.