Konservuotos žuvies nereikėtų bijoti, nes ji turi daug sveikatai naudingų savybių.
Žuvies konservai gali suteikti nepakeičiamos naudos jūsų sveikatai / nuotr. depositphotos.com
Žuvies konservai – tunas, lašiša, sardinės ir ančiuviai – yra labai populiarūs. Nors yra žmonių, kurie jų negali pakęsti, ir veltui.
Yahoo!life mitybos specialistai pažymėjo, kad nauji tyrimai rodo, jog žmonės, kurie valgo žuvies konservus, ypač mažesnių rūšių, gali gyventi ilgiau.
Kodėl žmonės mėgsta žuvies konservus
Žuvies konservai – tai žuvis, kuri buvo išvirta ir konservuota sandariame stiklainyje. Vienas iš patraukliausių žuvies konservų aspektų – galiojimo laikas, nes konservavimo procesas padeda išlaikyti žuvį šviežią ir saugią valgyti ilgą laiką be šaldytuvo. Tai taip pat geras pasirinkimas tiems, kurie keliauja į stovyklas, nes konservuota žuvis yra nešiojamas baltymų šaltinis, kurio nereikia nei šaldyti, nei virti.
Žuvį galima valgyti vieną arba naudoti įvairiuose patiekaluose, pavyzdžiui, salotose, sumuštiniuose ir makaronuose.
Ar žuvies konservai yra sveiki
Mitybos specialistai konservuotą žuvį rekomenduoja dėl daugelio priežasčių. Jose yra daug vitaminų, pavyzdžiui, B12 ir vitamino D, taip pat mineralų, pavyzdžiui, kalcio ir seleno.
Mitybos specialistė Rima Kleiner mums sakė, kad žuvis, nesvarbu, ar ji būtų konservuota, ar šviežia, yra „geriausias maistas smegenims”. Tai ypač pasakytina apie riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, tuną ir skumbrę, kuriose yra omega-3 riebalų rūgščių.
Mitybos specialistė Michelle Rautenstein teigė, kad konservuotoje žuvyje taip pat gausu aukštos kokybės baltymų. Paprastai 100 gramų žuvies konservų yra 20-25 gramai baltymų.
M. Rautenstein pažymi, kad vienas iš daugelio rūšių žuvies konservų privalumų sveikatai yra valgomi kaulai. Ji sako, kad tokių žuvų, kaip sardinės ir lašiša, kaulai „konservavimo metu suminkštėja ir tampa svarbiu kalcio ir vitamino D šaltiniu”. Šios maistinės medžiagos yra labai svarbios stipriems kaulams, taisyklingam širdies ritmui ir tinkamam kraujo krešėjimui palaikyti.
Žuvies konservų trūkumai
Reikia atkreipti dėmesį į natrio kiekį žuvies konservuose, ypač sūryme ar padažuose, nes natrio perteklius gali padidinti kraujospūdį.
Dar vienas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra galimas bisfenolio A (BPA) – cheminės medžiagos, naudojamos gaminant plastiką, įskaitant tą, kuriuo išklotos maisto skardinės. BPA ir kitų endokrininę sistemą ardančių medžiagų poveikis siejamas su atsparumu insulinui, nutukimu ir diabetu.
Kitas dalykas, į kurį reikėtų atsižvelgti, yra gyvsidabrio kiekis žuvies konservuose. Gyvsidabris, sunkusis metalas, laikui bėgant gali kauptis organizme ir sukelti sveikatos problemų. Labiausiai tikėtina, kad gyvsidabrio yra tuno, kaip ir skumbrės, konservuose.
Anksčiau , kad mitybos specialistai atskleidė 7 geriausias žuvies rūšis svorio metimui.