Pasirodo, kukurūzai ne tik skanūs, bet ir naudingi.
Pasirodo, kukurūzai yra labai naudingi / nuotr. depositphotos.com
Vasara – kukurūzų sezonas. Jame yra šiek tiek baltymų ir daug vitaminų bei mineralų, rašo „The Washington Post”.
Kukurūzai yra vienas iš gamtos kuriozų, nes jie yra ir grūdas, ir daržovė. Nors didžiąją metų dalį perkame konservuotus arba šaldytus kukurūzus, vasarą galime prisiminti, koks fenomenalus šviežių kukurūzų skonis.
Dėl dvigubos kukurūzų funkcijos jų rasite daugumoje prekybos centrų maisto produktų. Atidžiai pažvelgę į etiketes pamatysite, kad kukurūzų yra dribsniuose, aluje, krekeriuose, traškučiuose ir kitur.
Kukurūzų maistinė vertė ir nauda sveikatai
Saldieji kukurūzai yra krakmolinga daržovė, vidutinio dydžio kukurūzų burbuolė turi apie 90 kalorijų ir 20 g angliavandenių. Tai daugiau kalorijų ir angliavandenių nei brokoliai, žiediniai kopūstai ar morkos, tačiau valgydami kukurūzus gaunate daug naudos sveikatai, rašoma leidinyje.
Taip pat skaitykite:
Didžiausia kukurūzų maistinė nauda yra ta, kad jie yra puikus liuteino ir zeaksantino, kurie suteikia grūdams geltoną spalvą, šaltinis.
Liuteinas ir zeaksantinas labai svarbūs akių sveikatai. Jie kaupiasi tinklainėje, ypač nedideliame centre esančiame plote, vadinamame geltonąja dėme. Ten jie sugeria mėlynąją šviesą ir apsaugo šios akies dalies ląsteles nuo pažeidimų. Pakankamas liuteino ir zeaksantino kiekis maiste padeda sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos, dėl kurios prarandamas centrinis regėjimas, riziką.
Kukurūzai taip pat yra vertingas augalinių baltymų šaltinis. Be to, vienoje kukurūzų porcijoje yra 2 g skaidulinių medžiagų. Kukurūzų sveikatai naudingų medžiagų sąrašą papildo įvairūs vitaminai ir mineralai, įskaitant magnį, kalį, B grupės vitaminus ir vitaminus A bei C.
Kurie kukurūzai geresni: šaldyti ar švieži?
Kai kukurūzai nuimami, juose esantis cukrus pradeda virsti krakmolu, todėl geriausia juos valgyti tą pačią dieną. Norėdami sulėtinti šį procesą, laikykite kukurūzus ant burbuolės lukštuose ir šaltai, kol būsite pasiruošę juos naudoti.
„Kitais mėnesiais šaldyti arba konservuoti kukurūzai yra puikus pasirinkimas, tačiau patikrinkite, ar juose nėra papildomų sudedamųjų dalių. Konservuotuose kukurūzuose gali būti daug natrio, o šaldytuose kukurūzuose, esančiuose padažuose, gali būti per daug riebalų ir natrio”, – sako Whitney Linsenmeyer, Sent Luiso universiteto mitybos ir dietologijos docentė.
Priminsime, anksčiau pasakojo, kaip išvirti kukurūzus vos per 5 minutes.