Tam tikri maisto produktai gali pagerinti arterijų būklę mažindami uždegimą ir mažindami cholesterolio kiekį.
7 produktai arterijoms / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų ir užtikrinti optimalią širdies veiklą, būtina palaikyti sveikas arterijas. Arterijos yra atsakingos už deguonies turtingo kraujo pernešimą iš širdies į likusias kūno dalis, todėl svarbu užkirsti kelią apnašų ir uždegimų susidarymui jose.
Kaip rašo „She Finds”, šiame procese labai svarbus vaidmuo tenka mitybai. Pasak kardiologo daktaro Christopherio Van Nguyeno, tam tikri maisto produktai gali pagerinti arterijų sveikatą mažindami uždegimą, mažindami cholesterolio kiekį ir užkirsdami kelią arterijų plokštelių susidarymui.
Lašiša – kuo ji naudinga
Lašiša – tai omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos širdies sveikatai, šaltinis. Dr. Van Nguyen aiškina: „Lašišoje esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda mažinti uždegimą ir trigliceridų kiekį kraujyje, todėl mažėja arterijų apnašų susidarymo rizika.” Todėl lašiša yra geriausias pasirinkimas sklandžiai kraujotakai ir bendrai širdies ir kraujagyslių sveikatai palaikyti. Kad nauda būtų optimali, jis rekomenduoja 2-3 kartus per savaitę suvalgyti standartinę 100 g virtos lašišos porciją.
Taip pat skaitykite:
Saulėgrąžų sėklos – nauda
Saulėgrąžų sėklose gausu vitamino E – galingo antioksidanto, saugančio arterijas nuo oksidacinės pažaidos.
Graikiniai riešutai
Graikiniai riešutai yra dar vienas puikus maisto produktas širdies sveikatai, ypač dėl didelio kiekio alfa-linoleno rūgšties (ALA) – augalinės omega-3 riebalų rūgšties. „Graikiniuose riešutuose esanti ALA mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir uždegimą, todėl skatina sveikų arterijų vystymąsi ir mažina širdies ligų riziką”, – pažymi daktaras Van Nguyenas. Jis pataria į kasdienį racioną įtraukti 7 sveikus graikinius riešutus.
Citrusiniai vaisiai
Apelsinuose, greipfrutuose ir citrinose gausu vitamino C ir flavonoidų, kurie būtini kraujagyslių elastingumui palaikyti ir apnašų susidarymo prevencijai. Gydytojas rekomenduoja kasdien suvalgyti po vieną vidutinio dydžio citrusinį vaisių, pavyzdžiui, apelsiną ar greipfrutą.
Avižiniai dribsniai – nauda arterijoms
Avižiniai dribsniai yra puikus tirpiųjų skaidulų, ypač beta gliukano, kuris atlieka svarbų vaidmenį mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, šaltinis. „Avižiniuose dribsniuose esantis beta gliukanas virškinimo sistemoje prisijungia prie cholesterolio ir padeda jį išplauti iš organizmo, todėl arterijos išlieka švarios”, – aiškina daktaras Van Nguyenas. Kasdienė ½ puodelio virtų avižinių dribsnių porcija yra širdžiai naudingas pasirinkimas, galintis gerokai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Brokoliai
Brokoliuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie naudingi arterijų sveikatai. Norint pasiekti geriausių rezultatų, gydytojas rekomenduoja reguliariai suvalgyti 1 puodelį virtų brokolių arba 2 puodelius žalių brokolių.
Žiediniai kopūstai
Kaip ir brokoliuose, žiediniuose kopūstuose gausu antioksidantų ir maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Van Nguyenas rekomenduoja suvalgyti 1 puodelį virtų žiedinių kopūstų arba 1½-2 puodelius žalių žiedinių kopūstų, kad arterijos taptų švaresnės ir sveikesnės.
Prisiminkite, anksčiau chirurgas įvardijo tris veiksmingus produktus nuo sąnarių uždegimo.