Harvardas įvardijo du sveikatai kenksmingiausius maisto produktus

Harvardo mokslininkai nustatė, kad šie itin perdirbti maisto produktai gali sutrumpinti žmogaus gyvenimą.

Harvardo mokslininkai pasakė, ko geriau nevalgyti ir negerti / nuotr. depositphotos.com

Saldžių ar saldintų gėrimų, taip pat smarkiai perdirbtų maisto produktų vartojimas gali padidinti širdies ligų riziką.

Tai rodo Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „The Lancet”, rašo „New York Post”. Tiksliau, mokslininkai 30 metų stebėjo, kaip daugiau kaip 200 000 sveikatos priežiūros darbuotojų vartoja itin perdirbtus maisto produktus, ir siekė išsiaiškinti, ar jie neserga širdies ligomis arba neserga insultu.

Itin perdirbtuose maisto produktuose yra per daug kalorijų, pridėtinio cukraus, natrio ir nesveikų riebalų.

Taip pat skaitykite:

Tyrimo autoriai itin apdorotus maisto produktus suskirstė į 10 grupių:

Trys populiariausios rūšys tarp tiriamųjų buvo duona ir kruopos, saldūs užkandžiai ir desertai bei gatavi patiekalai.

Tyrėjai nustatė, kad ne visi tokie maisto produktai yra blogi – sūrūs užkandžiai, dribsniai ir jogurto / pieno desertai yra susiję su mažesne širdies ligų rizika, o itin apdorota duona ir dribsniai – su mažesne insulto rizika.

Mitybos ekspertai jau seniai perspėja dėl saldžių gazuotų gėrimų ir perdirbtos mėsos. Per didelis pridėtinio cukraus kiekis gali sukelti lėtinį širdies ir kraujagyslių uždegimą bei padidinti diabeto riziką.

O perdirbta mėsa buvo ruošiama sūdant, sūdant, rūkant arba pridedant cheminių konservantų. Druska gali didinti kraujospūdį, o sotieji riebalai – cholesterolio kiekį kraujyje.

Mokslininkai padarė išvadą, kad reikėtų vengti gazuotų gėrimų ir apdorotos mėsos, o prieš vartojant itin apdorotus maisto produktus reikėtų apsvarstyti jų maistinę vertę.

„Mažinti natrio, sočiųjų riebalų, pridėtinio cukraus ir įvairių priedų, kurie nėra būtini žmogaus sveikatai”, – apibendrino tyrimo autoriai.

Daugiau naujienų apie perdirbtus maisto produktus ir gėrimus

Vartojant itin apdorotus maisto produktus ir gėrimus dažnai padidėja rizika susirgti tokiomis ligomis kaip demencija ar 2 tipo diabetas. Mitybos specialistė Jinan Banna labai perdirbtus gėrimus įvardijo kaip gėrimą Nr. 1, kurio ji niekada nevartoja. Ji teigė, kad niekada nevartoja gazuotų gėrimų.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras