Kiaušiniai nėra nesveiki, tačiau valgant jų per daug gali kilti tam tikrų pavojų.
Kiaušiniai naudingi sveikatai / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Kiaušiniai yra minimaliai apdoroti, mažai kaloringi maisto produktai, kuriuose yra 6 g baltymų, daug mononesočiųjų riebalų, smegenis stimuliuojančio cholino, taip pat liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, palaikančių akių sveikatą.
Juose nėra cukraus ir nedaug natrio. Taip pat manoma, kad kiaušinius vartojantys žmonės laikosi sveikos mitybos, rašo „Eatthis”. Trumpai tariant, kiaušiniai nėra nesveiki. Tačiau valgant juos dideliais kiekiais kai kuriems žmonėms gali kilti tam tikra rizika. Ypač žmonėms, kuriems gresia širdies ir kraujagyslių ligos arba diabetas, geriau apriboti kiaušinių vartojimą.
Koks kiaušinių suvartojimo kiekis laikomas per dideliu
Mayo klinikos duomenimis, sveiki žmonės gali suvalgyti iki septynių kiaušinių per savaitę, nepakenkdami savo širdies sveikatai. Įvairūs veiksniai gali turėti įtakos tam, kiek kiaušinių kiekvienam žmogui yra per daug. Jei sergate širdies ligomis ar diabetu, pasikonsultuokite su gydytoju, kad jis nustatytų jūsų ribą.
Šalutinis dažno kiaušinių vartojimo poveikis
Yra penki galimi šalutiniai poveikiai, kuriuos dažniau patirsite, jei įprasite valgyti daug kiaušinių.
Galite suvartoti per daug cholesterolio
Ilgus dešimtmečius ekspertai manė, kad kiaušinių tryniuose esantis cholesterolis turi tiesioginį poveikį cholesterolio kiekio kraujyje didėjimui, tačiau dabar nustatyta, kad didesnį poveikį gali turėti kiti maisto produktai, esantys žmogaus mitybos racione ir sveikatos istorijoje.
Taip pat skaitykite:
Tačiau kiaušiniuose yra daug cholesterolio – apie 190 miligramų, t. y. daugiau nei 60 proc. 300 miligramų paros normos.
Gali būti, kad didinate širdies ligų riziką
Jei per dieną suvalgote vieną kiaušinį, pavojaus nėra, tačiau jei šį kiekį padidinsite ir kasdien pusryčiams suvalgysite, pavyzdžiui, 3 kiaušinius, padidės „blogojo” cholesterolio kiekis, kuris savo ruožtu neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
Ekspertai sutaria, kad dėl širdies sveikatos kiaušinius derėtų valgyti saikingai.
Galite priaugti svorio
Jei dažnai valgote kiaušinius su sunkiais maisto produktais, pavyzdžiui, riebia dešra, bulviniais blynais, saldžiais blyneliais, kava ir grietinėle, jūsų pusryčiai gali baigtis tuo, kad pasunkėsite – tiesiogine prasme. Galite pastebėti, kad jūsų svoris palaipsniui didėja, jei kaloringų pusryčių su kiaušiniais valgymas taps kasdieniu įpročiu.
Galite padidinti riziką susirgti diabetu
2009 m. atlikto tyrimo duomenimis, žmonėms, kurie per savaitę suvalgydavo daugiau nei septynis kiaušinius, rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu buvo didesnė nei tiems, kurie kiaušinių valgė mažiau.
Tačiau kiti tyrimai parodė, kad valgant kiaušinius gali pagerėti cukraus kiekio kraujyje kontrolė ir jautrumas insulinui žmonėms, sergantiems priešdiabetinėmis ligomis ir 2 tipo cukriniu diabetu.
Gali būti, kad valgote daugiau nesveiko maisto
Daugelis žmonių kepa kiaušinius aliejuje arba patiekia juos su riebia, daug natrio turinčia perdirbta mėsa, pavyzdžiui, šonine ar kumpiu. Taigi, kiaušiniai gali būti būdas nesąmoningai suvartoti per daug sočiųjų riebalų, natrio ir kalorijų. Dėl to gali padidėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika.