Pažymima, kad rauginti maisto produktai turi daug neabejotinos naudos.
Raugintuose kopūstuose mažai kalorijų, bet daug vitaminų ir mineralų / nuotr. depositphotos.com
Rauginant raugintus kopūstus vyksta cheminis skilimas, kuris prisideda prie jų maistinės vertės. Kadangi rauginti kopūstai yra gausus probiotikų, vitaminų ir mineralų šaltinis, jie padeda virškinimui ir stiprina imuninę sistemą.
Leidinys Labai gerai sveikatai išsiaiškino, kaip rauginti kopūstai veikia organizmą.
Maistinė vertė
Raugintuose kopūstuose yra mažai kalorijų, bet daug vitaminų ir mineralų, kurie palaiko bendrą sveikatą.
Vienoje raugintų kopūstų porcijoje yra:
- kalorijų – 27;
- riebalų – 0,2 g;
- angliavandeniai – 6,08 g;
- skaidulinės medžiagos – 4,12 g;
- baltymų – 1,29 g;
- kalcio – 42,6 miligramų;
- magnio – 18,5 mg;
- natrio – 939 mg;
- geležis – 2,09 mg;
- vitaminas C – 20,9 mg;
- vitaminas K – 18,5 mikrogramo.
Raugintuose kopūstuose taip pat yra junginio sulforafano, kuris pasižymi antioksidacinėmis, antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Gerina virškinimą
Daug probiotikų turintys rauginti kopūstai padeda paįvairinti naudingų bakterijų aplinką, o tai savo ruožtu gali padėti virškinimo procesui. Raugintuose kopūstuose taip pat yra virškinimo fermentų, kurie padeda suskaidyti maistą ir lengviau įsisavinti tam tikras maistines medžiagas. Be to, jis padidina maistinių medžiagų, kurias gaunate iš kitų maisto produktų, kiekį.
Nors fermentacijos ir pakavimo procesai gali sumažinti probiotinių maisto produktų maistinę vertę, vieno tyrimo metu nustatyta, kad rauginti kopūstai, nepaisant to, gali išsaugoti naudingas bakterijas.
Apsaugo nuo uždegimo
Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, mažindami uždegimą, kuris gali sukelti tokias ligas kaip vėžys. Raugintuose kopūstuose esantis junginys indol-3-karbinolis yra pagrindinis veikėjas, kuris, mokslininkų nuomone, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali kovoti su vėžiu.
Reguliuoja imuninę sistemą
Raugintuose kopūstuose esantys probiotikai, gerindami žarnyno ir virškinamojo trakto florą, apsaugo nuo svetimų mikrobų, kurie gali sukelti imuninės sistemos reakciją. Kai kurie tyrimai rodo, kad probiotinių medžiagų turtingas maistas, pavyzdžiui, rauginti kopūstai, gali sumažinti tikimybę peršalti ar susirgti šlapimo takų infekcija (ŠTI). Tyrimai taip pat rodo, kad raugintuose kopūstuose gali būti daugiau vitamino C nei kitose panašiose daržovėse.
Mažina stresą ir palaiko smegenų sveikatą
Mokslininkai tiria žarnyno ir smegenų sąveiką ir daro išvadą, kad jų ryšiai ir signalai glaudžiau veikia įvairias organizmo funkcijas.
Raugintuose kopūstuose esantys probiotikai palaiko sveiką žarnyno bakterijų aplinką, kuri, tikėtina, turi teigiamą poveikį streso hormonų pusiausvyrai, mažina streso lygį ir kitus smegenų sveikatos aspektus. Tyrimai taip pat rodo, kad rauginti maisto produktai gali padėti pagerinti nuotaiką, atmintį ir psichikos ligų, tokių kaip depresija ir nerimas, simptomus.
Stiprina kaulus
Vitaminas K skatina kaulų mineralizaciją, nukreipdamas kalcį į kaulus, o ne kaupdamas jį arterijose. Vitaminas B skatina medžiagų apykaitos sveikatą, padėdamas organizmui metabolizuoti pagrindines maistines medžiagas, kad būtų palaikomi stiprūs kaulai ir sumažėtų osteoporozės rizika. Raugintuose kopūstuose esančios skaidulos, magnis ir kalcis padeda didinti kaulų tankį ir apsaugo nuo kaulų lūžių.
Gali padėti numesti svorio
Šiame fermentuotame maiste gausu skaidulų, kurios gali padėti ilgiau jaustis sotiems ir suvartoti mažiau kalorijų. Be to, raugintuose kopūstuose esantys probiotikai gali turėti įtakos tam, kaip organizmas interpretuoja alkio signalus, įsisavina kalorijas ir kaupia papildomus riebalus.
Mažina vėžio riziką
Įrodyta, kad kopūstuose esantys antioksidantai mažina vėžinių ląstelių vystymosi ir plitimo riziką, ypač tokių organų, kaip:
- kepenų;
- dvitaškis;
- kasa;
- virškinimo traktas;
- prostatos.
Raugintų kopūstų fermentacijos proceso metu gali susidaryti junginiai, kurie riboja ikivėžinių ląstelių augimą. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad vartojant daugiau raugintų kopūstų tam tikrose populiacijose gerokai sumažėjo krūties vėžio rizika.
Gali stiprinti širdies sveikatą
Tyrimai rodo, kad probiotikai ir skaidulinės medžiagos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir šiek tiek sumažinti kraujospūdį žmonėms, sergantiems hipertenzija. Be to, rauginti kopūstai, kaip vitamino K šaltinis, gali būti naudingi mažinant širdies ligų riziką, nes stabdo kalcio kaupimąsi arterijose.
Kas neturėtų valgyti raugintų kopūstų
Rauginti kopūstai paprastai yra saugūs daugumai žmonių. Tačiau žmonėms, sergantiems virškinimo ligomis, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromu, rauginti kopūstai gali pabloginti jų simptomus. Rauginti maisto produktai, keliaudami virškinimo sistema, gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ir skrandžio skausmą, nors rauginti kopūstai paprastai palaiko žarnyno sveikatą.
Jis gali būti netinkamas histaminui jautriems žmonėms. Ypač tie, kuriems diagnozuotas histamino netoleravimas arba lėtinė migrena, vartodami raugintą maistą gali patirti nepageidaujamą šalutinį poveikį.
Jei sergate lėtinėmis ligomis, turite nusilpusią imuninę sistemą arba vartojate tam tikrus antidepresantus, pavyzdžiui, monoaminooksidazės inhibitorius, prieš įtraukdami į savo mitybą raugintus maisto produktus pasitarkite su gydytoju.
Ar raugintus kopūstus galima valgyti kasdien
Tikėtina, kad probiotikų turtingi maisto produktai yra saugūs ir naudingi vartoti kasdien, jei dauguma sveikų sgusiųjų jų nori. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad 10 savaičių kasdien valgant šešias porcijas raugintų maisto produktų pagerėjo žarnyno sveikata ir sumažėjo uždegimas.
Kitas tyrimas parodė, kad pakanka kasdien valgyti raugintų kopūstų, kad būtų jaučiama nauda sveikatai. Tačiau ekspertai pažymi, kad fermentuoto maisto toleravimas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus ir galimo šalutinio poveikio virškinimui.
Anksčiau rašė, kuo naudingi rauginti kopūstai.