Česnakas laikomas ne tik kvapniu prieskoniu, bet ir naudingu produktu, kuris vertinamas dėl savo gydomųjų savybių ir gydomosios sudėties. Tiesa, pasitaiko atvejų, kai česnakas gali tapti tikru nuodu.
Tinkamas česnako naudojimas: patarimai ir gudrybės / nuotr. depositphotos.com
Dėl savo naudingų savybių česnakas tvirtai įsitvirtino virtuvėje. Dažniausiai jis naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams: mėsai, žuviai, įvairioms sriuboms ir padažams, salotoms – skanu ir naudinga!
Tačiau jau seniai žinoma, kad, be skoninių savybių, česnakas turi žmogaus organizmui naudingų elementų.
Kokias ligas gydo česnakas
Pasak specialistų, česnakuose yra baltymų, riebalų, ląstelienos, askorbo rūgšties, angliavandenių. Jame yra labai daug mikro- ir makroelementų, įskaitant kalį, kalcį, natrį, geležį, fosforą, manganą, cinką ir jodą. Be to, česnakuose yra vitaminų B, C, D, P, fitoncidų, eterinio aliejaus ir sieros junginių.
Česnakas vartojamas kaip dezinfekcinė priemonė ir net greitam žaizdų gijimui. O reguliariai vartojant česnaką, vyrams pastebimai sumažėja prostatos vėžio rizika.
Taigi ekspertai nustatė, kad kasdien vartojant svogūnus ir česnakus vėžio tikimybė sumažėja 50 %. Onkologai šią česnakų savybę aiškina tuo, kad juose yra sieros turinčios medžiagos allium, kuri suteikia jiems būdingą kvapą.
Česnakas taip pat rekomenduojamas gerklės ligų, plaučių astmos, nervų sistemos ligų profilaktikai, gydo podagrą, kovoja su sąnarių ligomis. Česnaku taip pat gydomos blužnies ligos, greitai pašalina iš organizmo perteklines dujas, rekomenduojamas sergant skrandžio ligomis ir plaučių opomis.
Česnakuose esančios medžiagos didina apetitą, didina kepenų, skrandžio, žarnyno darbingumą, pasižymi diuretiniu, antihelmintiniu, spazmolitiniu, analgetiniu ir antimikrobiniu poveikiu.
Dideli česnako kiekiai kenkia skrandžiui / nuotr. depositphotos.com
Kaip gali pakenkti česnakas
Kaip teisingai valgyti česnakus? Specialistai rekomenduoja česnaką valgyti žalią, nes termiškai apdorotas jis praranda savo naudingąsias savybes.
Česnaką, kaip ir bet kurį kitą produktą, reikėtų vartoti saikingai: jei jo suvalgysite per daug, jis gali tapti tikru nuodu jūsų organizmui! O ypač česnakų žala veikia kepenis. Štai kodėl česnako nereikėtų valgyti kasdien: jei valgysite jį 7 dienas per savaitę, didesnė tikimybė, kad išsivystys kepenų suriebėjimas.
Be to, gana dažnai galima rasti pasakojimų, kad žmonėms teko gerti česnaką kaip tabletę. Niekada nevalgykite česnako skiltelių sveikų: tai gali pažeisti stemplę!
Verta paminėti, kad česnakas žmogaus organizme gali sukelti alerginių reakcijų. Pavyzdžiui, susmulkintas česnakas, ilgą laiką besiliečiantis su žmogaus oda, gali sukelti dirginimą ir net nudegimus.
Reguliarus česnakų vartojimas pastebimai sumažina vėžio riziką / nuotr. depositphotos.com
Kas neturėtų valgyti česnakų
Turintieji antsvorio turėtų žinoti, kad česnakai dar labiau didina apetitą.
Česnakas taip pat draudžiamas žmonėms, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu, hemorojumi, inkstų ir kepenų ligomis bei epilepsija.
Gydytojai nerekomenduoja česnakų vartoti moterims nėštumo metu, taip pat maitinant krūtimi.
Specialistai teigia, kad sveikam žmogui pakanka per dieną suvalgyti 1-2 skilteles česnako, kad palaikytų imunitetą ir išvengtų įvairių ligų. Didžiausia dozė – 3-5 skiltelės šviežio česnako per dieną.
Kodėl nereikėtų valgyti česnakų naktį: vaizdo įrašas
Dabar jau žinote, kokia yra česnako nauda ir žala, kokios yra tinkamo česnako vartojimo paslaptys ir koks česnakas kenkia skrandžiui. Anksčiau rašė apie tai, kaip iš burnos pašalinti česnako kvapą, taip pat kada sodinti žieminius česnakus.